Александър Теодоров Балан – душесвеж, сърцемлад и в прекрасно якотелие


Александър Теодоров Балан – душесвеж, сърцемлад и в прекрасно якотелие
Александър Теодоров Балан
12 Февруари 2019, Вторник


Навършиха се 60 години от смъртта на ковача на нови думи и борец срещу чуждиците. Тази година отбелязваме и 160 г. от неговото рождение

Автор: Камен Колев

Господин министре, с душесмут окосъзрях вестилище във вестопродавниците всекидневни, че е сторена испъдица на самоличността ми от вашето просветилище народно поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтиква към устопсувни и матерни мръстнословия. Защото ако ме олицосъзрете ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекрасно якотелие. Никакви коленослабие и кръстонемощие не са ме споходили. Храноглътните ми желания са като у новобрачни, гълталището ми, коремието ми и продължаващите ми телесни добавки са в изправност.

Сърцетупът ми е нормален, кръвотласъкът е естествен, а любощенските ми подсети - непрестанни. При това владосърдие и якотелие бива ли да ме подвеждате на испъдица?С настоящето си буквописно заявление Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а в бъдневие да ме оставите на трудотворна занимавка. Последна доплънка: Виж, ако става реч за професор Влахов, той, макар че е в ергенски самолипс, попада в кръстонемощие и е в пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата испъдица е по-належаща.
10.03.1916 г. С почит: проф. Балан, роден 1851 г.“

Това писмо от мнозина се приписва на известния ни библиограф, пурист и учен акад. Александър Теодоров Балан, което той уж бил написал до министъра на просветата след уволнението си като ректор на Софийския университет.

Факт е, че Балан е бил горд и достоен човек, и когато завистливи колеги го принуждават да напусне висшето училище, а на съпругата му - французойката Жюли (Юлия) Гресо, отнемат учителското място, той не търси помощ от никого.

Писмото, както и думи като драсни-пални клечица, писможалба, душесмут, всъщност са с автор поета Кирил Христов. В спомените си той иронизира и пародира Балан и го нарича „Чистачът”. В мемоарите си впрочем Христов не казва ни една добра дума за колегите си, към които, както се знае, той бил твърде ревнив.

В онези времена нови думи в българския съчинява и друг световноизвестен учен - акад. Стефан Младенов. Двамата с Балан изобщо не са се обичали. Веднъж Балан казал на свой приятел: „Чух, че акад. Младенов се присмял на новата ми дума творба - висяла му като торба. А на мен пък неговата нова дума сръдня ми понамирисва...".

Много от новоизкованите тогава смешни думи са авторство на Иван Богоров. А истината е, че благодарение на Балан в българския език навлизат и до ден-днешен се използват думи като влак, вместо френската трен, дейност, творба, усет, украса, възглед, заплаха, излет, поява, летовище, общувам, становище, предимство и много други.

Големият наш учен, от чието рождение на 15 октомври се навършиха 155 години, е роден в с. Кубей, Бесарабия. Според изследователката Елена Георгиева, той е “много заслужила издънка на фамилия, пренесла от Бесарабия след Освобождението здрав български дух и участвала в изграждането на Нова България”. Характерна черта на рода му била преданата служба на Отечеството.

Неговите прадеди са се изселили от Сливен в Болград, Бесарабия, по време на Руско-турската война. Братята на Балан са опълченецът генерал Георги Тодоров, участник в Сръбско-българската война, командващ ІІ и ІІІ армия и командир на победоносната Рилска дивизия; експертът по делото на Яворов проф. д-р Атанас Теодоров – основоположник на съдебната медицина и единствен застъпник на тезата, че Лора Каравелова се е самоубила, а не е убита от Яворов; Мартин Тодоров – кмет на София през 1904-1908 г., по чието време са наредени прочутите жълти павета в столицата и са построени Централни хали и Софийската минерална баня; инж. Михаил Балански – един от създателите на топлофикацията в България, осъществил проектите за Съдебната палата и Народната банка.

Александър Балан следва в Лайпциг и завършва славянска филология в Прага, където защитава докторат на тема “За звука “ь” в новобългарския език”. Първата обнародвана работа на Балан излиза през 1880 г. в пловдивския вестник “Народний глас”. Там той отпечатва превода си на разказа “Целувка” на чешката писателка Каролина Светла. 

Междувременно Балан се установява в София и става член на Българското книжовно дружество. Четири години работи в Министерството на народното просвещение. След това става преподавател по славянска етнография, диалектология и история на българския език във Висшето педагогическо училище, предшественик на днешния Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Основател е на университетската библиотека и е избиран за ректор на университета в три мандата. Балан пламенно оборва тезата, публикувана в книгата на Кръсте Мисирков през 1903 г. „За македонските работи” като доказва българския характер на населението в Македония. Пълната библиография на трудовете му съдържа повече от 900 заглавия на книги, студии, статии и бележки, 310 от които посветени на българския език.

Драматичен е личният му живот.

Със съпругата си Жюли Гресо имат седем деца, четири от които умират. Самата тя си отива от този свят през 1923 г. от туберкулоза. Балан я лекува с малката си заплата, изплаща към банките заемите за малкия си дом на днешната улица "Христо Георгиев" 4 в София.

Грижи се сам за тримата си синове, които имат забележителни биографии. Владимир Балан е летец и авиоинженер, директор на "Луфтханза" за България. По време на Втората световна война е мобилизиран в Скопие, а след 9 септември 1944 г. изчезва завинаги и баща му никога не научава къде е гробът му.

Милко Балан е професор по анатомия и рентгенология в Медицинския факултет на Софийския университет. Участва в Балканската война, умира на 85 години. 

Третият син, Станислав Балан, е личен секретар на Борис Трети. Единствено той придружава царя при срещата му с Хитлер в Берлин. След Девети септември Народният съд го осъжда на смърт, но после присъдата му е заменена с доживотен строг тъмничен затвор. Баща му научава за това от радиото.
Тогава за пръв път в живота си акад.

Балан търси помощ и се обръща към тогавашния министър-председател Вълко Червенков. Така няколко години след като влиза в затвора, Станислав е помилван.

Александър Балан издъхва на 12 февруари 1959 г., седем месеца и половина, преди да навърши сто години. Любопитен е начинът, по който Балан е описан от съвременниците си. В своите “Дневници” Чудомир пише: “8 Август 1955. В музея идва Ал. Теодоров - Балан, придружен от сина и снаха си. Бодро, свежо старче на 96 години (между нас казано, и малко поизветряло). "Дойдох - кай - да вида твойта как’ Сийка, пък и тя да ме види."

В музейната книга Балан написва: „Недочува, недовижда, а иска още да се учи."

„За мен дядо Балан беше легенда, мит, макар че го бях срещала да се разхожда по бул. “Цар Освободител” – невисок, почти дребен, с библейска брада и с вечния си кожух”, пише Елена Георгиева.

Всички го наричат „дядо Балан” “заради благостта, с която ни посрещаше, заради вниманието, с което ни изслушваше, заради подкрепата, която охотно ни оказваше. В своя дом той ни приемаше не като студенти, а като приятели и ние с радост разглеждахме научните и литературни новости, натрупани върху специалната подвижна полица край креслото му”, отбелязва Петър Динеков.


Балан и съпругата му Жюли Гресо с две от децата си Обща снимка с братята Балан - (седнали) акад. Александър Балан, генерал Георги Тодоров, (прави) проф. д-р Атанас Теодоров, Мартин Тодоров, инж. Михаил Балански Девети септември 1934 г. В Аулата на Софийския университет – в дъното е проф. Александър Балабанов, а пред него е акад. Александър Теодоров Балан Писмо на Балан до писателя Аспарух Бирников с новогодишни пожелания и коментари на негови творби

В категории: Новини , История , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки