Иван Касабов – бунтовникът, изгубен в превода


Иван Касабов – бунтовникът, изгубен в превода
Иван Касабов
22 Октомври 2014, Сряда


Той първи провижда значението на комитетите, а Левски ги издига до необходимата висота

Автор: Борис Цветанов

Дейността на Иван Касабов и създаденият от него Таен централен български комитет и досега не са оценени по достойнство. Изследването на Александър Бурмов в „Исторически преглед" отпреди 54 години отдавна е недостатъчно.

Все още ортодоксалните историци повтарят баналната оценка, че в Комитета са членували най-вече търговци, които оказвали влияние за „непоследователна дуалистична идеология".
На Касабов се приписва съмнителната от вече днешна гледна точка идея за създаване на дуалистична империя между Турция и България по подобие на Австро-Унгария. В първите години след демокрацията дори се писа, че на Запад се били захванали сериозно да анализират далечните за България ползи от това хрумване.

Автономна България в епархийските граници наистина би имала шанс за постигане на националните идеали, но това си е сметка без кръчмар, разбирай Великите сили. В нашия случай обаче става дума за рев на чужд гроб, тъй като идеята за диализъм не е на Касабов, а на неговия познат от Комитета Пандели Кисимов. Той е автор на един мемоар до султана, който Касабов превежда на френски и по Гълъб войвода е изпратен лично до султана в Цариград. Съдържанието му вдъхва надежда на българите и вдига шум из европейския печат.

Българската колония в Одеса събира пари, които дава на Комитета, за да започне издаването на печатен орган. Вестник „Народност" отначало се редактира от Иван Богоров, а от бр. 21 - от Иван Касабов. „Неизбежно е нужно да имаме всиобщ вестник - пише той в програмната си статия, - който да брани нашите народни интереси, все едно да бъдем като една летопис на нашата нова история".

Когато през 1866 г. Иван Касабов учредява БТЦК, той е 29-годишен, но има зад гърба си вече 15 години участие в националноосвободителното движение. С днешни перки е трудно да видим 14-годишно момче да участва в пренасяне на оръжие от Белград до Белоградчик в помощ на въстаниците на княз Иван Кулин, но той го е правил. Тогава е ученик в Белградската гимназия, другарува с Раковски и е избран за секретар на организацията на българските емигранти.

След бягство от режима на Карагеоргиевич е учител в Русе, но когато идва на власт Обренович, отново е в Белград. Завършва Юридическа школа, сътрудничи и редактира „Дунавски лебед", а по време на Първата българска легия е секретар и политически пълномощник на Раковски. По-късно защитава докторат във Виена, учителства в Гюргево, поканен е за професор в Болградската гимназия.

През 1865 година се установява в Букурещ.
В румънската столица е извършен преврат срещу Куза. Новото правителство се бои от турска военна намеса. Представител на властта се обръща към Иван Касабов с молба да събере българи доброволци за защита срещу добро заплащане. Касабов отговаря, че това не е решение, че има нещо по-добро. И предлага да сформира таен комитет, който да подготви въстание в българско, което да отвлече и военни, и политически сили, като облекчи положението в Румъния. Правителството одобрява идеята.

През март 1866 г. БТЦК е учреден. В него участват хора като Киряк Цанков, Пандели Кисимов, Георги Живков. При срещата с правителството е представен подготвен от Комитета „Акт за свещена коалиция между румънци и българи". Комитетът, се казва в Акта, съгласувано с румънското правителство, ще работи за установяване на военно и политическо сътрудничество между всички балкански народи и предвижда свързването им в една конфедерация от автономни държави.

Нещата обаче се развиват в посока благоприятна за властта в Букурещ, военна опасност от Турция няма и нещата стигат до тук. БТЦК обаче не свива знамената.
Изработен е устав, според който Централният комитет остава в Букурещ, като се създават местни комитети в големите румънски градове и в българско. В Румъния такива организации възникват в Гюргево, Турну Магуреле, Зимнич, Плоещ, а в българско – в Русе.
Написана е клетва за встъпване в членство в комитетите. Решено е с европейските държави да се уреди на двустранна основа да имат пратеници с цел реално запознаване с обстановката в България.

Установени са контакти с видни европейски революционери като Мацини и Бакунин. Оттук и особената склонност на дейността на комитета към съзаклятничество и тайнственост.
В момента, в който БТЦК трябва да развие дейност, синдромът "кой по-по-най" си казва думата. Раковски не може да преживее, че някогашният му възпитаник го измества от  водачеството на българските революционери.

Раздорът е посеян. За да укроти страстите, Касабов се оттегля за година като учител в Плоещ. Комитетът изпада в летаргия. Но през 1868 г. е събуден за нов живот. Тогава Иван Касабов се свързва с Хаджи Димитър, помагайки му за сформирането на четата. Това не е връщане към четническата тактика, която мълчаливо е отречена най-напред от председателя на БТЦК. Четата трябва да премине тайно в българско, да се установи в Стара планина и от там да бъде издадена прокламация от привременното правителство в Балкана.

Касабов е написал и превел на френски два меморандума - единия до султана, втория до дипломатическите представителства в Цариград. Анализът на тези документи напълно го реабилитира от измишльотината за дуализъм между Турция и България.
Когато четата е разгромена, Касабов помества текста на меморандумите във вестника, който вече издава със собствени средства. Описва и подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и на четниците им.
Високата порта остро реагира и властта в Букурещ е принудена да арестува смутителя на спокойствието. Той е пратен в затвора, откъдето излиза след два месеца и отново се захваща с вестника, като го списва в още по-революционен дух.

В мемоарите си отбелязва, че започва изграждането на комитети в България, като най-добрият агент на БТЦК тогава бил Васил Левски. Касабов му дава за разпространение „Прокламация към българския народ от привременното правителство в Стара планина".
Но гласовете против него стават все по-силни. Срещу него е и Добродетелната дружина, най-сетне и Каравелов. И Иван Касабов се отказва от политическа дейност.
Когато приема румънско поданство, за да може да упражнява адвокатска дейност, той съвсем е отписан от стълба от бляскави имена на българските революционери. Каравелов направо се гаври с него в повестта си „Прогресистът".

След Освобождението става народен представител и председател на Търновския окръжен съд. Премества се в София, където работи в прокуратурата и Апелативния съд. Там написва и  ръководството „Какъв трябва да е правилникът за вътрешния ред на Народното събрание".
Отива си от този свят през 1911 г.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки