Сандък с висока леха


Сандък с висока леха
21 Октомври 2014, Вторник


Неведнъж сме писали за ползата от високата  (или наричана още повдигната) леха, при която почвата, в която се отглеждат зеленчуците, е оградена с бордюр от по-висока стена.

Автор: Дина Харизанова

Така се създава почвена среда без да е нужно разкопаването на оригиналното почвено покритие. При това може да се създаде нова и по-качествена почвена покривка, като към градинската пръст се добавят компост (приготвен от различни растителни отпадъци – трева, слама, листа и пр.), оборски тор или други подобрители.

Предлагаме един вариант обаче не за изграждане на такава леха, а за изработване на зеленчуков контейнер, който има същото предназначение. Неговото предимство е, че за обработването и отглеждането на насажденията в него не е нужно стопаните да се навеждат – нещо, което коства много усилия на мнозина, особено на по-възрастните хора.

Освен това, в едно такова съоръжение може да се засаждат и много ранни, и много късни култури, защото почвата в него се задържа доста по-топла. А ако растенията са застрашени от падането на късни пролетни или ранни есенни слани, то сандъкът лесно може да се покрие с предпазна мрежа, PVC или друго подходящо средство за защита.

И освен това, той може да се разположи навсякъде в двора и дори на терасата, което първо, пести място и второ, не е нужно да имате градина, за да го използвате.
Именно сега може да се използват топлите есенни дни, за да го измайсторим, така че когато ни потрябва рано напролет или дори още през зимата, за да отгледаме разсад в него, да е готов. И не забравяйте да пробиете няколко отвора на дъното му, за да се изтича водата от почвата, когато поливате насажденията.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки