Глътка здраве с шипково вино


Глътка здраве с шипково вино
21 Октомври 2014, Вторник


Плодовете на бодливия храст вече са узрели и чакат да бъдат обрани от любителите на свежите напитки

Автор: Дина Харизанова

И по това време на годината майката природа ни предоставя различни свои дарове, от които можем да приготвим чудесна зимнина и освежаващи напитки. Шипковите храсти в момента примамват отрупани с огненочервените си плодове. Мнозина ги берат не само за да си правят полезен чай или да приготвят от тях вкусен мармалад. А ценителите на изтънчените и здравословни питиета произвеждат прекрасно и пивко шипково вино, в което се съдържат същите органични киселини, минерални соли, дъбилни и пектинови вещества, както и в самите плодове.

Начинаещите винари следва да усвоят известни тънкости за приготовлението му, което всъщност никак не е трудно. Леко алкохолният натурален продукт, покрай специфичния си вкус и аромат, се отличава с високо съдържание на витамини, което е изключително полезно през зимния сезон за справяне с авитаминозата и респективно избягването на т. нар. пролетна умора. Прието в умерено количество, шипковото вино тонизира организма, повишава неговата устойчивост на различни инфекции, подобрява апетита и благоприятства процеса на храносмилане.

За приготвянето му са подходящи както пресните, така и сушените шипки. Плодовете трябва да са добре узрели, с тъмночервен цвят и по възможност достатъчно едри. Не бива да се използват гнили и плесенясали екземпляри.

Вкусовите качества на виното много зависят от съдовете, в които то ще се приготвя и съхранява. Най-подходящи за ферментацията му са дъбовите бъчонки, които обаче в наши дни за съжаление рядко се намират. Затова най-често се използват стъклени бутилки или дамаджани, както и емайлирани тенджери. Не се препоръчва то да се налива в железни, медни или алуминиеви съдини, тъй като при съприкосновението със стените им виното почернява и губи своите целебни и вкусови качества.

Правилно приготвената напитка не подлежи на оцетно вкисване и не плесенясва при каквато и да е температура на съхранението си, но е най-добре да се държи на не повече от 15 градуса. Ако помещението е по-топло, то може да помътнее, да се окисли и да добие неприятен вкус.
В някои случаи качеството му се подобрява, ако бутилката с филтрираната вече напитка се допълни с пресен гроздов или ябълков сок, след което съдът се остави да престои един месец в хладно помещение, а после отново се прецеди, за да се отстрани образувалата се утайка.

По принцип специалистите съветват шипковото вино да се приготвя в по-малки количества, които може да бъдат употребени в течение на 8-10 дни. Така през цялата зима ще имате възможност да отпивате по глътка от жаркото лято и ласкавото слънце като подарък от щедрата природа.
Ето и няколко варианта за приготвяне на тази божествена напитка.

За бърза консумация
Взимат се 1 кг цели изсушени плодове или 500 г сушени натрошени на люспи плодове – без семената. Измиват се с чиста вода, поставят се в бутилката или дамаджаната и се заливат със захарен сироп, приготвен като на 3 л чиста вода се слага 1 кг захар. Върху гърлото на съда се слага марля и той се оставя на хладно. Ферментацията протича за няколко дена, при което суровината пада на дъното. Тогава течността се филтрира и се налива в чисти и сухи бутилки.

Дамска напитка
Необходими за приготвянето й са 1 ч шипки, 1 чаша стафиди, 3 л вода, 800 г захар и 15 г дрожди (те може да се получат от намачканите шипки, използвани за получаването на предишно количество вино, или пък да се използва бирена мая). Шипките и стафидите се бланшират в половината количество от водата за 2-3 минути. Пресипват се в приготвения съд, добавя се захарта, долива се останалата вода до ръба на съдината и се слагат дрождите. Гърлото се покрива с марля. Оставя се да престои 45 денонощия на тъмно и топло място. За по-доброто протичане на ферментацията се препоръчва използването на съд с по-голям обем.

От пресни плодове
Необходими са 2 кг шипки, 3 кг захар и 7 л вода. В приготвения съд се слагат очистените от дръжките шипки – измити добре и леко цепнати с нож от двата им края. Отделно се приготвя захарен сироп в указаните пропорции, който, след като се свали от огъня, се прецежда през тензух или марля, охлажда се и се налива при плодовете. Съдът се покрива с пергаментова хартия и течността се оставя да ферментира при постоянна температура, без да се премества на друго място. Готовността на виното се определя по падането на плодовете на дъното, след което то внимателно се прецежда и с него се пълнят предназначените за съхранението му бутилки, които хлътно се затварят с коркови тапи и се съхраняват на хладно в мазе или килер.

Полусладко вино
За него са нужни 900 г шипки, 1,4 кг захар, 5 г лимонена киселина, 5 г пектин и 5 г винена мая.  Плодовете се измиват и се нарязват на половинки, като се намачкват с дървена лъжица. Не бива да се използва миксер, тъй като той може да наруши целостта на семената, което ще придаде на виното горчив вкус.
Така приготвени, те се поставят в чист съд, добавя се захарта и 3 л вряла вода. Разбърква се до пълното разтваряне на захарта. Охлажда се до 20 градуса по Целзий, добавят се останалите съставки и размитата винена мая. Съдът се захлупва и се оставя на топло място за 7 дни, като периодично се разклаща.

След това течността се прецежда през цедка или марля, а съдът се затваря с тапа, в която е вградена тръбичка, и се оставя да ферментира.
След около 3 месеца, когато виното се избистри, то се прецежда и разлива в шишета, които се затварят плътно.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки