Подкрепяме стопанствата за биологично земеделие


Подкрепяме стопанствата за биологично земеделие
21 Октомври 2014, Вторник


България, Румъния, Словения и страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) се обявиха за продължаване на възможността за съществуването


на смесени стопанства, в които се развива конвенционално и биологично земеделие. Това стана ясно от срещата на министрите на земеделието на страните, в която участва и зам.-министър Бракалова в Словакия. „Ако предложението за еврорегламент за биологичното производство бъде прието в настоящия си вариант, за България ще бъде трудно да запази тенденциите в развитието на сектора. Премахването на възможностите за смесени стопанства ще доведе до намаляване на желанието на стопаните да преминат от конвенционално към биологично земеделие“, подчерта Бракалова.

Тя допълни, че в България основен проблем за производителите е именно осигуряването на качествен посевен и посадъчен материал. Участниците в срещата подписаха Обща декларация по Предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биопродуктите. В документа е записан и призив към Европейската комисия за осигуряване на гаранции за отсъствие на ГМО в тях. На форума в Словакия бяха обсъдени също и въпроси, свързани с последствията от руската забрана за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз. Преобладаващо бе мнението, че мерките на ниво ЕС трябва да бъдат подобрени, за да се избегне задълбочаване на проблема.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки