Фермерите търпят огромни щети от наводненията


Фермерите търпят огромни щети от наводненията
21 Октомври 2014, Вторник


„Земеделските производители регистрират сериозни щети върху продукцията си вследствие на поройните дъждове тази година“,


съобщи Милен Стоянов от Българската асоциация „Биопродукти”. „В нанесените поражения се включват провалени сделки, нарушена инфраструктура, наноси и отнасяне на земя, което налага често подравняване, също и натрупване на клони и отпадъци, разрушени отводнителни съоръжения“, уточни той.

В същото време никой у нас няма точна информация за конкретния размер на пораженията.
„От ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, са пращали комисии за оценяване на засегнатите площи, които самите производители са заявили като такива. Трябваше досега някой да оповести какви са загубите. Не вярвам това да се случи, защото, от една страна, трябва да се потърсят причини, респективно - и виновни, а, от друга, би трябвало да се платят на земеделците обезщетения, а такива интереси няма”, обясни Стоянов.
По неофициална информация над 100 хиляди декара с пшеница, царевица и слънчоглед са сериозно засегнати от наводненията и проливните дъждове. Има подадени заявления от фермери за пропаднали площи с рапица, ечемик, лозови масиви, овошки, лук, домати, тикви и краставици.

При някои производители посевите и насажденията са на 100 процента погубени. Засегнатите стопани ще получат обезщетение от държавата през следващата година, но само за зърнените култури, при това, ако посевите им са напълно унищожени. Останалите няма да могат да разчитат на обезщетение, а само на компенсации, и то ако са сключили застраховки.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки