България ще координира борбата с болестта син език на Балканите


България ще координира борбата с болестта син език на Балканите
21 Октомври 2014, Вторник


Предвижда се поголовна ваксинация у нас след края на зимния сезон


Европа разчита на България да има водеща роля по отношение на борбата съсзаболяването син език в района, доколкото то се разпространи в почти всички държави на Балканския  полуостров. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова на проведената среща на експерти от Главна дирекция „Здравеопазване и потребители“ (SANCO) на Европейската комисия с представители на браншови организации и експерти от Министерството на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска.

„Мерките, които ние ще вземем, са от изключително значение не само за нас, но и за държавите от района, както и за все още незасегнатите страни в ЕС“, допълни заместник-министър Бракалова. Според нея обаче предприетото досега на национално ниво не е координирано със съседните държави и поради това не може да доведе до адекватна борба със заболяването и ограничение на разпространението му. МЗХ представи отново пред експертите от SANCO и плана, който включва тотална ваксинация на поголовието от преживни животни в страната.

Самата процедура ще се извърши след края на зимния сезон, когато приносителите на заболяването все още не са активни. За да бъде извършено това обаче, всички животни трябва да са здрави и обезпаразитени, поради което е необходимо до пролетта изключително стриктно да се спазва извършването на всички необходими мероприятия за биобезопасност на животните.

Във връзка с изразени опасения от страна на животновъдните организации, че ваксинацията на животните ще попречи на търговията през пролетта, експертите от ЕК уточниха, че съгласно протоколите на ваксините, с които те работят, 3 седмици след първото поставяне се извършва втора имунизация, като една седмица след нея животното се счита за здраво и вече няма ограничение за търговия с него в рамките на ЕС.

„Развитието на епидемията от син език както в национален, така и в международен мащаб през последните месеци показа необходимостта от по-голяма координация и готовност за навременна обща реакция на европейската общност в борбата с този тип заболявания”, заяви аграрният министър Васил Грудев.
Той изрази увереност, че ще бъде намерено точното експертно решение за провеждане на ваксинацията, така че заболяването да бъде ограничено.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки