Българинът Игнат Канев продължава да върши добри дела


Българинът Игнат Канев продължава да върши добри дела
Игнат Канев
20 Октомври 2014, Понеделник


Въпреки че е напуснал България преди половин век, той е един от най-големите дарители на различни организации у нас

Автор: Георги Ваташки

На 6 октомври в родното село Горно Абланово на живеещия в Канада милиардер Игнат Канев бе открит новият културен дом, наречен „Канев център“. Той е изграден на мястото на старото селско читалище и ще разполага с богата библиотека, видеозала и специален салон за театрални представления и кинопрожекции.

„Напуснах България като момче, за да търся възможности в други краища на света. С възрастта и разстоянието връзката с отечеството стана по-силна. Обичам Канада, но във вените ми винаги ще тече българска кръв. Всичко ме тегли към България. Живеейки извън нея, се чувствам като дърво без корен. „Канев център” е моят начин да засадя символично дърво в земята на отечеството“, развълнувано се обърна към своите съселяни Игнат Канев.
Той не е сред известните имена на български емигранти зад Океана, но над 100 000 българи в Канада го приемат за своя личен ангел хранител. Защото бизнесменът филантроп е помогнал с пари и работа на хиляди изпаднали в нужда родни емигранти, откакто преди половин век пристига във втората по големина държава на планетата.

Благодарение на своето трудолюбие и непримирим дух, той натрупва сериозно състояние, издига се до представител на световната корпорация „Дженерал мотърс“ за Европа и се доказва като един от най-крупните строителни предприемачи в страната на кленовия лист.
Бъдещият милиардер е роден през 1926 г. в село Горно Абланово. Едва 14-годишен, родителите му го пращат да учи занаят при техния родственик Никола Парушчолаков, който има големи зеленчукови градини край Залцбург.

Новият живот на Игнат в странство започва като общ работник на пазара, а късно вечер учи немски език. Само година по-късно българчето е самостоятелен търговец със собствена сергия и вече продава само на нея. През 1945 г. решава да се завърне в България, но само след месец престой у дома напуска отново родното село, защото военните се сещат, че не е изкарал казарма. Това го принуждава бързо да се върне в Австрия. В следващите пет години в алпийската държава нашенецът успява да се утвърди в търговията с плодове и зеленчуци и да закупи камион за превозване на стоката.

През 1950 г. решава да замине за Канада заради слухове, че съветските тайни служби дебнат емигранти като него и ги пращат в Сибир. Българинът се уговаря със прочутия земеделски водач Георги М. Димитров (Гемето) да остави бизнеса си на задграничното правителство на БЗНС, срещу което да му помогнат финансово. Пари обаче така и не получава и 24-годишният Игнат се оказва в страната на кленовия лист само с пет долара в джоба.

„Когато пристигнах в Канада, се озовах на непознато място, нямах семейство и приятели, на които да разчитам и не говорех езика. През тези тежки години нямах нищо, освен мечти и надежди. Независимо от трудностите, през които минах, се справих - с тежък труд, решителност и постоянство. Още си задавам въпроса колко различен би бил животът ми, ако имах академична подготовка? Това е причината, поради която искам да помагам на младите хора да се образоват - възможност, която аз нямах. Работите само с труд стават, с нищо друго. Никой друг не може да ти помогне, ако ти не си помогнеш“, категоричен е българинът.

Сънародникът ни се сдружава с други пристигнали наскоро емигранти и те заедно се трудят по строителни обекти в Канада. Докато се учи как се градят къщи, предприемчивият му нюх му подсказва, че от имоти се печели много. И точно тогава получава неочакван подарък - БЗНС все пак му изпраща 300 долара, с които младежът си купува място за строеж.
За по-малко от година Игнат успява да вдигне собствена къща в Торонто, която залага срещу 4000 долара кредит. С тях си купува още два парцела и продава построените домове. После инвестира отново в терени, които застроява. В Канада непрекъснато прииждат емигранти и всеки от тях си търси жилище.

Властите в Торонто забелязват предприемчивия и трудолюбив българин, когато решава да дари 2000 долара за изграждането на болница. Оказва се, че Канев е дал най-голямата сума и това впечатлява местните първенци. Те започват да го канят на събирания и да го препоръчват на клиенти. След шест години неспирен труд през 1962 г. нашенецът успява да изгради първия си триетажен блок с 9 апартамента.
Покрай строителството той разбира, че хората се нуждаят и от автомобили. Основава представителство на американската автомобилна корпорация „Дженерал мотърс” и вдига продажбите в Канада до 4000 коли годишно. Роденият търговец даже убеждава една фирма да купи 300 камиона.

Главоломните му сделки впечатляват президента на знаменитата компания, който го кани на вечеря в Детройт и му изпраща личния си самолет.
И понеже в клуба на богатите голфът е мерило за успех, наред с терените за застрояване, Игнат инвестира и в игрища за популярния спорт и прави от тях следващия си печеливш бизнес.
Работният ден на милиардера започва в 7 ч. “За всяка работа трябва да се отделя време, без значение дали тя е малка или голяма Не трябва да забравяме, че „хората акъл дават, но пари не дават”, отбелязва Канев.

Въпреки че от години живее зад Океана, връзката му с Отечеството никога не е прекъсвала. Той дарява значителни суми за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на Българската православна църква. Първото му голямо дарение е през 1955 г. То е за една болница в Торонто и за нея дава непосилната за следвоенните години сума от 2000 долара.
Подпомага много и своите предприемчиви сънародници, дошли да търсят късмета си в Канада.

През 1990 г. дарява свой имот и над 1 милион долара за строеж на православния храм "Свети Димитър" в Торонто, който е осветен от бившия русенски митрополит, а впоследствие от патриарх Неофит и от митрополита на Северна Америка и Австралия Йосиф.

През 1976 г. помага със средства за построяване на детска градина в Горно Абланово. А след 1989 г. предоставя средства за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и дарява линейка. В началото на новия век купува компютърно оборудване за русенското училище "Отец Паисий" , а през 2005 г. изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по бизнес и мениджмънт.

Седем години по-късно Канев отпуска още два милиона лева за построяването на модерен конферентен комплекс към университетa, наречен на негово име „Канев център“. Той разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 кв.м, заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места – всичко това оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод. Като благодарност за щедрото дарение българският строител от Торонто е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета, а за щедрата финансова подкрепа към различни училища и учебни учреждения в Русенска област е удостоен със званието "Почетен гражданин на град Русе".

През 2002 г. Игнат Канев е обявен за почетен консул на България в Канада и е награден с орден “Стара планина”.
„Аз съм постоянен посланик на България в Канада. Всички посланици идват за по 3-4 години, но аз съм постоянно там”, изтъква филантропът. Той е носител на редица ордени на северноамериканската държава. През 2011 г. му е връчен „Ордена на Онтарио”. По-късно получава и наградата „Сен Лоран” като признание за приноса му към идеалите и принципите на поддържането на мира и реда.

Въпреки многото си успехи, Канев е най-доволен от това, че е успял да популяризира нашата страна зад Океана. „Едно време, като пристигнах в Канада, в начало като ме питат откъде съм и като кажа, че съм от България, те мислят, че съм от Боливия. Хората не знаят какво е България. А днес, като кажете Игнат Канев, това значи България в Канада. Така че много съм горд от това, което съм направил“ – със задоволство споделя именитият ни сънародник.


Момент от откриването на „Канев център“ в Горно Абланово „Канев център“ към Русенския университет

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки