С файтон до Пловдив и билки срещу рака


С файтон до Пловдив и билки срещу рака
19 Октомври 2014, Неделя


Замисленият мораториум върху включването на нови лекарства в Позитивния списък е смъртна присъда за болните

Автор: Доц. Д-р Гео Нешев, дн

Този път паднах от стола! Че то си е за падане. На 25 септември бе съобщено, че на заседание на Управителния съвет на НЗОК неговият председател Кирил Ананиев докладвал без да му мигне окото, че ще бъде въведен мораториум върху включването на нови лекарства в прословутия Позитивен лекарствен списък. Да припомним, че чрез него се взема решение дали дадено лекарство се заплаща от НЗОК.

В първия момент ме досмеша. Защото това значеше, че все едно да ни карат да пътуваме с файтон до Пловдив или както съветват многобройните „народни лечители“ - да лекуваме рак с билки. Но впоследствие се ужасих. Позволявам си да нарека това смъртна присъда за болните, да речем от СПИН, рак или автоимунни заболявания, които се надяват на откриването на нови лекарства, за да живеят.

Освен това, ако тази престъпна идея се осъществи, ще означава подмяна на принципа на договарянето с принципа на административното регулиране от административна власт. А както е известно, бюджетът на лекарствоснабдяването, което се заплаща от НЗОК по Позитивния списък, е заложен на договорен принцип с касата. Но пък въпросният Позитивен списък се въвежда от МЗ и се контролира централно от министерството и изпълнителната власт.

И още нещо ме свали от стола. Бе оповестено и решение на Министерския съвет да вземе обратно 300 000 лева, които бяха отпуснати преди известно време на Смолянската болница за ремонт на детското отделение, което е в окаяно състояние. Въпросното решение се взема, при положение че сме на първо място по детска смъртност до 1 година в Европа и имаме отрицателен демографски баланс.

Така отново излиза на дневен ред въпросът „Пушечно месо или деца“. И той много добре бива изяснен от президента ни Росен Плевнелиев. На не знам кое си съвещание на международните подпалвачи на нови войни той предложил, моля ви се, най-бедната страна в Европа, т. е. България, да приеме за лекуване украински военнослужещи. Че с какви пари, бе Плевнелиев? Не с твоите милиони, нали? А с нашите. Кога и от кого поиска разрешение да харчиш чужди пари и от какъв зор?

Неотдавна мои познати споделиха с мен нещо ужасяващо. Оказа се, че за изваждане на тумор по нов метод от Военномедицинската академия са им взели 3800 лв. Но тук нещата са изпълнени много тарикатски. Вместо в болницата, пациентите плащат във фирмата (!?), с чиито апарати е извършена манипулацията. Е, герберският генерал (бивш началник на болницата, а понастоящ и зам.-кмет на София, когото готвят за бъдещ министър на здравеопазването) и неговият щаб, освен военни и лекари, са и добри търговци. Но не са само те. Цената на вадене на жлъчка, пак по този метод, в други болници пък е 700 лева. Вероятно пак за апаратурата...

Искрено съжалявам, че прибягнах до помощта на уличния жаргон с метонимията „паднах от стола“, за да изразя своята изненада и възмущение от недомислията и безобразията в нашето здравеопазване. Но това не ми се случва за първи път. Ето още един пример, когато не паднах, а просто се сгромолясах от стола.

С решение № 3968 ВАС с председател Светла Петкова отхвърли като неоснователна жалбата, подадена от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и от Сдружението на американските фармацевтични компании към Американската търговска камара в България, за отмяна като нищожни и незаконосъобразни разпоредби от Наредбата за критериите, условията и правилата за включване на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък в Република България.

Съдът трябваше да реши дали има научно обосновани доказателства, които да позволяват включването на комбинирани лекарства в списъка заедно с монолекарствата (само с едно лекарствено вещество).
За добро или за зло, аз участвах в заключението на тричленната експертиза по спорния въпрос. В съобщението на пресцентъра на Здравното министерство невярно бе посочено, че тя единодушно подкрепя решението на съда. Впрочем подкрепиха го само двете колежки, докато аз подкрепих жалбата със съответните научни доказателства. На другия ден след съдебното заседание във в. „Труд“  някаква хлапачка публикува материала „Скандал в съда заради безплатните лекарства“, в който ме обвиняваше, че съм подкупен.

В интерес на истината, известно време след цитираното решение на ВАС, под въздействието на европейските институции, „незаконосъобразностите“ бяха отстранени, а консенсус на работна група на Дружеството на кардиолозите в България прие мотиви и посочи предимства  за прилагане на т.нар. фиксирани медикаментозни комбинации (т. е. въпросните комбинирани лекарства) в практиката.

Заради всички изброени вече безобразия, закононарушения и слагачество бих препоръчал на видното партийно чадо от Благоевградските плевни и майкопродавниците около него да спрат с мораториумите върху българския народ, за да не се наложи някой ден да пишат изявления, които започват с „Именувам се...“!


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки