Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
17 Октомври 2014, Петък


Неведоми превъплъщения в ЕК и в разобличителен сайт


От „Уикилийкс“ до иглата и конеца

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж се кани да пусне марка дрехи и аксесоари със собствения си лик, съобщи  The Times of India.
43-годишният мъж се надява да стане едновременно символ на протеста и модна икона, подобно на известния Че Гевара, чието изображение може да се види на множество тениски, шапки и ръчни часовници.

Един от представителите на легендарния сайт заявява, че „осребряването“ на бренда ще помогне да се съберат допълнителни средства за поддръжката на проекта, който понастоящем се осъществява основно благодарение на частни дарения.
Замисълът е стоките със символиката на „Уикилийкс“ и образа на неговия създател да се разпространяват не само в магазините, но и през интернет. Вече са подписани договори с партньори от Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Испания и Португалия. Очаква се в скоро време да се стигне до контракт и с индийски партньор.

Но не всички предричат успех на новата марка. Индийското издание цитира мнението на експерта Сантоша Десаи, който предполага, че ваденето на пари от такива брендове като „Уикилийкс“ и Асанж не е проста задача. „Това са отлични марки, но не влиза ли опитът за „осребряването“ им в противоречие с идеологията, която олицетворяват? За да постигнат успех, ще трябва доста да се постараят“ - смята специалистът.

В момента Асанж работи съвместно с индийската компания Franchisee India над създаването на линия дрехи за потребителите в Индия. „Това е една от страните, най-добре осведомени за сайта „Уикилийкс“, и Джулиан много се вдъхнови от постъпилото от там предложение“ - подчертава в интервю за изданието представител на сайта.


Турция ще строи ВЕЦ на Тунджа

Нов ВЕЦ на река Тунджа край Одрин възнамерява да строи югоизточната ни съседка. Изкопните работи ще започнат догодина, съобщиха турските медии в началото на седмицата. Необходимостта от язовирна стена и корекция на речните брегове се налага заради превенция при пълноводие и наводнения, а бъдещата ВЕЦ планира производство на електроенергия в размер на 500-1000 киловата.

Валията на Одрин Дурсун Шахин твърди, че за 18 месеца проектът ще бъде напълно завършен. Финансирането от 10 млн. лири е осигурено с общите усилия на общината, Търговско-промишлената камара, Търговската борса, като с 5 млн. лири участва Агенцията за развитие на Тракия.


Юнкер предлага шаманка за еврокомисар

Одобреният за нов председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пласира идеята си за ново разпределение на постовете, след като Европейският парламент отхвърли кандидатурата на бившия словенски премиер Аленка Братушек за зам.-председател по въпросите на енергетиката.

В съобщение късно във вторник той обяви, че новото словенско предложение - почти непознатата и с практически нулев политически опит Виолета Булц, ще поеме транспорта, а енергетиката ще поеме словакът Марош Шефчович, който вече бе одобрен от евродепутатите за този ресор. Той ще стане и зам.-председател на ЕК.

Ако държавите членки приемат тези размествания, 50-годишната Булц ще се яви за изслушване пред транспортната комисия на Европейския парламент в понеделник. Готовността на Шефчович ще бъде проверена на следващия ден от комисията по енергетика. Ако и двете кандидатури бъдат приети, има шанс да се реализира идеалният вариант на 22 октомври Европейският парламент да даде одобрение за целия екип на Юнкер и новата Еврокомисия да заработи от 1 ноември.

Словенската кандидатка е учила в САЩ, специализирала в Силициевата долина и има бизнес в сектора на телекомуникациите. Но медиите се фокусират повече върху такива нейни умения като младежкото й увлечение по баскетбола, черния колан по таекуондо, обучението й в шаманство и използването на нестинарство в консултантските курсове на фирмата й.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки