Висши дипломати на Русия и САЩ разговаряха в Париж


Висши дипломати на Русия и САЩ разговаряха в Париж
Сергей Лавров (вляво) и Джон Кери на срещата в Париж
17 Октомври 2014, Петък


Във вторник в Париж се проведе среща между външния министър на Русия Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери.


Дипломатите обсъдиха редица актуални въпроси, сред които и този за противодействието срещу терористите от „Ислямска държава“ (ИД). В тази връзка Руската федерация и САЩ се договориха да обменят помежду си данни от разузнаването, които ще позволят да се контролират действията на джихадистите.

По думите на Кери, в хода на срещата са се обсъждали и възможните варианти за помощ от Москва на иракските войски в борбата им с ИД, предаде ИТАР-ТАСС. „И двамата признаваме факта, че „Ислямска държава“ трябва да бъдат победени. Съгласни сме, че за тях няма място в ХХІ век“ - изтъкна още той след рандевуто си с Лавров.
На свой ред руският външен министър заяви, че между руската и американската страна съществува разбиране. Той подчерта, че Русия и САЩ играят особена роля в глобалните усилия по решаването на проблемите на всички народи и държави без изключения.

„Между нас има разбирателство за това, че в редица случаи можем много по-ефективно да си сътрудничим, за да се повиши ефективността от усилията на цялата международна общност. Това засяга преди всичко борбата с тероризма, който в момента представлява най-голямата заплаха в огромното пространство на Близкия изток и Северна Африка“ - изтъкна руският дипломат номер едно.
От своя страна американският секретар обясни, че на преговорите са се разглеждали и много други въпроси като разпространението на Ебола, положението в Афганистан, преговорите за Иран, ядрената програма на КНДР, успокояване на ситуацията в Близкия изток, Сирия и Украйна.

Шефът на руското външнополитическо ведомство посочи Ебола като един от най-важните настоящи проблеми на човечеството. „Ние сме заинтересовани от успеха на международните усилия, полагани в борбата с вируса. Русия беше една от първите страни, която изпрати свои медици в африканските страни, в Гвинея и в Сиера Леоне“ - добави Лавров.

Като цяло той сподели, че е останал доволен от разговорът си с Кери. „Срещата, според мен, беше полезна. Ние се разбрахме да продължим контактите, за да се придвижим напред по всички тези въпроси. Там, където можем да си сътрудничим, ще продължим да го правим и да повишаваме ефективността на съвместните си усилия. А там, където имаме разногласия, ще търсим справедливи и равноправни договорености, чрез които може да се постигне баланс на интересите“ - обобщи в заключение руският външен министър.

Той не пропусна обаче да отбележи, че пред Русия и САЩ остават да стоят въпроси, по които позициите на двете страни се различават. „Те са добре известни – поясни той. - Днес ние потвърдихме, че тези разногласия се запазват, но заради общите интереси ще търсим решения и за тях – такива, каквито ще се базират на равноправни договорености“.

На всички е ясно, че тези въпроси са свързани с украинската криза. След разговора си с Лавров във френската столица Джон Кери е заявил, че руските войски се изтеглят от Украйна и от граничната зона, съобщи „Франс прес“. Той е подчертал, че това е едно от условията, които руската страна трябва да изпълни, за да бъдат вдигнати санкциите.„Войските се изтеглят, остава да бъдат изтеглени тежките въоръжения, а границата да бъде контролирана и обезопасена", заяви американският държавен секретар ден след обявеното от руския президент Владимир Путин изтегляне на руските войски, разположени по границата с Украйна.

Източници от Държавния департамент по-късно посочиха, че Кери говорел за изтегляне на войски от вътрешността на Украйна (където Москва никога не е признавала, че е изпращала войници), както и от зоната, намираща се от руската страна на границата, което отчасти потвърждава твърденията на Путин, отбелязва агенцията.
„Обсъдихме необходимостта от пълно изпълнение на всички 12 пункта от споразумението в Минск, сключено на 5 септември“ - изтъква още Кери.

Сергей Лавров пък отбелязва: „Задачата на господин Кери и всички други наши приятели и колеги от другите страни да не се опитват да измислят нещо ново, а да изискват от тези, над които имат влияние, пълно и честно изпълнение на съществуващите споразумения. Ето в това се заключава нашата позиция и мога да кажа, че господин Кери я смята за оправдана“.
По мнението на руския външен министър държавният секретар на САЩ „напълно подкрепя минските договорености и призовава за тяхното добросъвестно изпълнение от всички участници“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки