Провокация на огромна цена


Провокация на огромна цена
Сръбският футболист Митрович се мъчи да откачи знамето, където Албания е изобразена с територии от съседни държави
17 Октомври 2014, Петък


На някой май не му харесват мирни Балкани. Кой ли е той?

Автор: Илияна Христова

Мачът Сърбия – Албания в сряда вечерта ще се помни. Дано не е дълго, защото ако е така, значи е довел до необратими последици. На стадион „Партизан” в Белград  видяхме провокация, за която само може да се молим да не е на ужасна цена.

Футболната среща бе част от квалификациите за европейското първенство във Франция през 2016 г. Жребият бе събрал Сърбия и Албания в една група. Заради страх от безредици сръбските власти решиха да не пускат, или поне да ограничат силно достъпа на албански фенове до стадиона.
За предварителната екзалтация помогна не само политиката и кървавото минало, но и спортно-техническият факт, че в момента Албания има силен отбор и започна добре квалификациите. Албанската общественост се настройваше за исторически успех насред Белград.

А ето какво се случи на самия стадион – в 41 минута над игрището се появи малък безпилотен самолет, развяващ знаме с изобразена карта на Велика Албания и ликовете на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които през 1912 г. издигат албанския флаг. Стадион “Партизан” освирепя, 25 000 започнаха екзалтирано да негодуват. Целта на дрона бе да се приземи в центъра на терена, а малко преди да го направи, сръбският футболист Стефан Митрович хвана знамето и го откачи. Няколко албански футболисти се втурнаха към него, настана сбиване. Фенове нахлуха на терена, а съдията прекрати мача.

Малко по-късно сръбският отбор бе готов да продължи срещата, за което настояваха и представителите на Европейската футболна централа (УЕФА). Албанците отказаха. Това обаче са малки футболни детайли на фона на събитията, настанали впоследствие, когато стотици жители на Косовска Митровица се събраха от двете страни на  моста на река Ибър, който разделя сръбската и албанската част.

Агенциите предадоха за опити на сърби и албанци да навлязат в отсрещната страна, което наложи силите на КФОР и ЕУЛЕКС да охраняват съоръжението. В районите на Македония, населени с албанци, се състояха тържествени демонстрации.
Няколко часа по-късно футболистите от малката адриатическа държава бяха посрещнати като герои от многохилядно множество на летището в Тирана – всички албанци, включително и медиите, приеха развятото знаме като тържество на Велика Албания.

Резонно в Сърбия имаше гняв. Веднага след инцидента властите в Белград арестуваха Олси Рама, брат на албанския премиер Еди Рама. Според информациите на агенциите именно той управлявал дрона, настанен във ВИП ложата на стадиона. Рама показал американски паспорт. В сряда обаче агенции съобщиха, че той е освободен и напуснал Сърбия.

„Това е подготвено предварително. За мен централен въпрос е как ще реагира ЕС и УЕФА, тъй като ако някой от Сърбия развееше знаме на Велика Сърбия в Прищина или Тирана, това щеше да е точка в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН. В случая особено спорен е фактът, че става дума за брата на премиера на Албания, който трябваше да бъде гост. Всичко това прави случая политически и става дума за политическа провокация”, заяви сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

В същото време в Албания като виновник за инцидента се сочи Сърбия. Премиерът Рама написа в социалните мрежи, че се гордее с футболистите си и неясно хвърли отговорността за безредиците върху Сърбия. Той не коментира самия инцидент. Още по-странно е освобождаването на брата Рама. Най-вероятно той е пуснат заради американския си паспорт.

Сръбски коментатори веднага направиха връзка между опасния инцидент и актуалната политическа обстановка. Тези дни страната чества 70 години от освобождението от германската окупация, а за визита в Белград пристига руският президент Путин. Тържества и парад съпътстват датата. Инцидентът на футболния терен нагнетява напрежението. Отделно от това на 22 октомври в Белград на историческо посещение трябваше да пристигне албанският премиер Рама. Сега най-вероятно  то ще бъде отменено.
Покрай развятото на стадиона знаме има толкова много политика, че би било нелепо да го приемем като някакъв самостоятелен факт. На някой май не му харесват мирни Балкани. Кой ли е той?


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки