ДПС не защитава, а ощетява етническите малцинства


ДПС не защитава, а ощетява етническите малцинства
Безработицата в смесените райони е от най-високите в страната. Стотици младежи и хора в зряла възраст обсаждат бюрата по труда в търсене на препитание
17 Октомври 2014, Петък


Любопитно проучване на Центъра за демографска политика разкрива как когато е във властта, Движението не си мърда пръста за своя електорат

Автор: акад. Петър Иванов, Център за демографска политика

Центърът за демографска политика осъществи любопитно проучване на тема „Защитава ли ДПС интересите на етническите малцинства в България, когато е на власт?”. Въз основа на събрана чрез различни методи, включително експертна оценка, контент анализ, фокус групи и стандартно интервю, информация,  както и след обработка и анализ на публикувани официални данни на Националния статистически институт, екипът на проучването стигна до категоричния отговор „Не. Не ги защитава. Даже напротив”. Ето част от фактите, които обосновават този отговор:

В резултат на управлението на ДПС и неговите партньори във властта намаляването на населението в Разградския, Силистренския и Търговищкия регион е много голямо. Докато в София според НСИ отрицателният естествен прираст е 1,4 на хиляда, в Силистра е 8,1 на хиляда, а в Разград – 6,2 промила.

ДПС не е направило нищо да намали поразително високия коефициент на детска смъртност в регионите с етническо турско и циганско население. Най-високата детска смъртност за 2012 год. е в Разградския край – 13,1 на хиляда, и в Търговище – 9,1 промила, докато в София тя е 4,4 на хиляда. В Кърджали по време и след управлението на Тройната коалиция с участието на ДПС през 2011 г. тя е достигнала до 11,8 на хиляда, а сега е паднала до 7,7 промила.

Смъртността в регионите, „толерирани” от ДПС, е една от най-високите в страната.
В Силистра тя е 16,8 на хиляда. Същото е положението и в област Търговище, където по този показател се отчитат 16,2 на хиляда.
Средната годишна заплата на живеещите в регионите на ДПС е близо два пъти по-ниска в сравнение със заплатите в София (12 059 лв.) или например със Стара Загора (9 117 лв.) В Кърджали средната годишна работна заплата е 6 266 лв., а в Силистра – 6 390 лв. Когато беше на власт ДПС, не можа или не поиска да направи усилия в областта на доходите на турския етнос в България.

Безработицата в регионите с турско и циганско етническо население е най-голяма, въпреки големите обещания на ДПС и на партньорите му в управлението на държавата. В Търговище тя е 15,5 %, в Разград е 21,4%, в Сливен е 19,4%, в Силистра тя е 16,8 %, докато в Стара Загора например е само 7,1 %. Когато ДПС е на власт, безработицата в районите с турско и циганско население се увеличава.
В областта на образованието са налице факти, които говорят, че управлението на ДПС сякаш няма интерес за увеличаване на образователния статус на българските граждани от малцинствата. Относителният дял на лицата с висше образование в Кърджали е 11,2%, в Разград е 14 процента, докато в останалата част на България този процент е много по-висок – в София например е 42,9 на сто.

Когато ДПС участва във властта, чуждестранните инвестиции винаги са разпределяни в ущърб на районите с турско население. Според НСИ през 2009 г. в София са инвестирани 12,5 милиарда евро, а в Силистра през същата година, в резултат на управлението на Тройната коалиция с ДПС са инвестирани само смешните 9,7 милиона евро. Това е точно1283 пъти по-малко, а населението на област Силистра (117 214 души) е само 11 пъти по-малко от населението на София (1 302 316 души). Несправедливостта е отчайваща и превръща този дунавски град и другите подобни региони в България (Кърджали, Разград, Търговище), населени с турско малцинство, в най-мизерни гета.

По време на управлението на ДПС относителният дял на домакинствата с ползване на интернет в област Кърджали през 2007 г. е 10,4%, през следващата година спада, вместо да се увеличава, на 8,8%, докато тези проценти в София например съответно се увеличават от 40,7%  на 47,3%. Същото се отнася и до относителния дял на лицата от 17 до 74 години, използващи регулярно интернет: в Търговище този дял за 2012 г. е 37,5%, в Сливен – 39,1%, докато в София е 70,1%, т.е. близо два пъти повече.

Основните изводи правят на пух и прах политическата теза на ДПС, че, участвайки във властта, големците на тази етническа партия работят за интересите на турското малцинство в България. Оказва се, че това далеч не е така, а даже напротив – когато властта не е на ДПС, редица показатели от социален и икономически характер са далеч по-добри в сравнение с показателите по време на управлението на Движението.
Единствените показатели, които показват просперитет и процъфтяване следствие на усилия от страна на партията, предвождана понастоящем от Лютви Местан, са свързани с данните за имущественото състояние и с доходите на нейните шефове и техните фаворити. Голяма част от необяснимо бързо забогателите български граждани са именно от този социален слой.


В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
ASPARUH
21.10.2014 08:18:25
0
0
VSI4KI POLITITSI SI PALNET DJOBOVETE S PARI.TOVA VE4E GO ZNAEM. SAMO NEMOGA DA PRIEMA TOVA DA NAPRAVI GOSPODIN SIDEROV.OT EDNA STRANA BALGARIN PATRIOT ,MILEE ZA VSI4KO V BALGARIA OT DRUGA STRANA NO6TUVA V NAI SKAPITE HOTELI NA PARIJ,VENETSIA,KUBA ZAEDNO S PRIATELKATA SI.
HILEDI EVRO ZA EDNA VE4ER ,POSLE KRE6TI DA JIVEE BALGARIA.KRADSI,LAJTSI,IZMAMNITSI NA BALGARSKIA NAROD.SRAM I POZOR.
2
18.10.2014 04:30:10
0
0
РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС ,ГЛЕДА САМО СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ И РОМИ ,ВЪОБЩЕ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА.ТОВА КАКТО БЪЛГАРСКИТЕ ОЛИГАРСИ КОИТО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЕ БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ,А САМО СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ /В КОЯ ЧУЖДА БАНКА А СИ ВНЕСАТ ПАРИТЕ И УПЯТ ИМОТИ В ЗАПАДА/А НЕ В ''ЛЮБИМАТА ИМ РУСИЯ''
1
18.10.2014 04:30:08
0
0
РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС ,ГЛЕДА САМО СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ И РОМИ ,ВЪОБЩЕ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА.ТОВА КАКТО БЪЛГАРСКИТЕ ОЛИГАРСИ КОИТО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА КАК ЖИВЕЕ БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ,А САМО СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ /В КОЯ ЧУЖДА БАНКА А СИ ВНЕСАТ ПАРИТЕ И УПЯТ ИМОТИ В ЗАПАДА/А НЕ В ''ЛЮБИМАТА ИМ РУСИЯ''
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки