Философски размисли за Страсбург и една награда


Философски размисли за Страсбург и една награда
Красимир Кънев
17 Октомври 2014, Петък


Българският хелзинкски комитет кадрува съдии за Европейския съд по правата на човека и решава за отличието „Човек на годината“

Автор: Дойчин Василев

Вкрая на миналата седмица Комисията за избор на кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви одобрените кандидатури. За мястото на български съдия в Страсбург ще се борят Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова – Христова.

Публичното събеседване с кандидатите бе проведено на 8 октомври. То бе съпътствано от доста нелицеприятен скандал, който се разрази около включването в състава на изпитващото магистратите жури на председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Мнозина възразиха, че господинът всъщност няма юридическо образование, а е философ.

Философ е и служебният правосъден министър Христо Иванов и затова не е чудно, че подопечното му ведомство в свое прессъобщение по казуса уточнява, че Кънев отговаря на критериите да бъде член на комисията за избор на български съдия в ЕСПЧ, защото за такъв се допуска „представител на юридическо лица с нестопанска цел, осъществяващо дейност в областта на правата на човека“. Само дето не е написано, че това „юридическо лице“ е Българският хелзинкски комитет. Да не пропуснем все пак факта, че председателят му бил имал специализация по „права на човека“, която изкарал в нюйоркския Колумбийски университет.

Така господинът с една гола специализация бе допуснат да „изпитва“ мераклиите за съдия в Страсбург, за които първо условие за участие в конкурса бе да имат най-малко 12 години юридически стаж.
От министерството на философа Иванов оправдаха присъствието на философа Кънев в журито с това, че правосъдният министър и екипът му били целели да подберат „най-добрите експерти с доказани етично-нравствени качества, авторитет и опит в сферата на правата на човека“.

Ами безспорно Кънев има опит в разораването на това поле. Оглавяваният от него Хелзинкски комитет е оставил дълбоки дири в него. Нека припомним, че именно БХК бе правният консултант на обвинения в съучастие за убийството на Андрей Луканов Юри Ленев при завеждането на дело в Съда в Страсбург за това, че показанията му били изтръгнати с „полицейско насилие“.  И тогава заради тези „изтезания“ европейските магистрати осъдиха родината ни без да им мигне окото.
Сега от думата на този наш правозащитник, предвождащ БХК, зависи кой съдия ще замине за Страсбург! И това ако не е парадокс, здраве му кажи.

Но има и още нещо. От Института за модерна политика бяха категорични, че  въпросният конкурс е опорочен и от друго. Те съзряха и явен конфликт на интереси, тъй като сред кандидатите за високия и престижен юридически пост бе и адвокат Йонко Грозев, явяващ се един от основателите на Българския хелзинкски комитет и шеф на правната програма на тази организация в течение на 10 години. Но от Правосъдното министерство пак не видяха нищо нередно и в това, че изпитващ и изпитван са били цяло десетилетие колеги и допуснаха това безобразие. Заради което от ИМП вече са сезирали Комитета на министрите и генералния секретар на Съвета на Европа.

Самият Йонко Грозев, който успешно премина цедката на журито и е един от тримата одобрени за български съдия в Съда в Страсбург, израства в кариерата си от адвокат по дела, отразяващи проблемите на правата на човека у нас, до дела в защита на тези права, водени срещу Русия и други страни. Апропо, той бе адвокат в един от най-интригуващите и фокусиращи вниманието процеси срещу Русия в Страсбург – този с откачалките от „Пуси Райът“.
Господинът е адвокатствал и на небезизвестната ОМО „Илинден“, която също успя да осъди България в ЕСПЧ заради отказа на нашите съдилища да я регистрират като партия с мотива, че въпросната организация проповядва етническа омраза.
Както се казва, коментарът е излишен.

Междувременно Българският хелзинкски комитет даде началото на номинациите за раздаваната от него награда „Човек на годината“ за 2014 г. Съгласно обявените критерии за това отличие, неговите лауреати би трябвало да са посветили живота си на „социална кауза, свързана с правозащитността“. Да се номинират може и „онези, които искат да променят статуквото и вярват, че промяната започва от тях самите“, както и „хората, които с делата си утвърждават и защитават основните човешки права и свободи на най-уязвимите групи в България“. Под тези групи обикновено БХК разбира циганите и гейовете, но нейсе.

Както е написала в сайта си правозащитната организация, тя ги била търсила тези люде, че да им връчи наградата си, защото те често оставали „нечути и недооценени“. Любопитно е да видим кои са тези така низвергнати персони. Справка със списъка с предишните лауреати на почтеното звание разкрива, че сред тях се нареждат например... бежанците, търсещи убежище в България. „Заради смелостта им да тръгнат в момент, в който неизвестността и опасностите, свързани с това бягство, са по-страшни дори от това да останеш макар и  тихо и с приведена глава“, както се изтъква в мотивите за номинацията и получаването на отличието.

Общата награда „Вдъхновение на годината“ пък лани е връчена на... ранобудните студенти и протестиращите пред Министерския съвет!
На 10 декември, когато се чества Международният ден на правата на човека, ще разберем кой ще има честта да се окичи с тазгодишното звание.
Впрочем, прелюбопитен е и съставът на журито, което ще решава за наградата. Естествено, то е оглавявано от вездесъщия Красимир Кънев.

Компания му правят журналистът блогър Иван Бедров, колежката му Татяна Ваксберг, известна с отразяванията си на процеса срещу Милошевич в Хага и срещу Червените кхмери в Камбоджа, съветничката на БХК и член на борда на организацията Яна Бюрер Тавание, доброволката от инициативата „Приятели на бежанците” и борещата се за правата им Мария Черешева и, ако щете вярвайте – тенисистката Мануела Малеева.
Тя е включена в журиращата дружина като основателка на инициативата „Горичка“ и организатор на „залесявания и благотворителни търгове за опожарените гори в Стара Загора през 2008 г.“ И ако не виждате връзка между правата на човека и изгорелите лесове, ще поясним, че в надпреварата за „Човек на годината“ , съгласно регламента на отличието, са допустими „номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградите, например защита на природата и правата на животните“.

Ето къде е опашката на крушката. Което ни навежда на мисълта, че нищо чудно скоро да видим представители на Българския хелзинкски комитет да размахват пръст в зоологическата градина да речем или да защитават в страсбургския съд някой несправедливо обвинен за кражба на дърва лесничей или нападнат от агресивна мечка стръвница горски.


Йонко Грозев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки