Нов натиск за музея в Кърджали


17 Октомври 2014, Петък


Мюсюлманското  изповедание  обжалва пред Апелативния съд в Пловдив решението за собствеността върху сградата на Историческия музей в Кърджали,

Автор: Гергана Костова

след като още на 16 юни т.г. излезе решението на окръжните магистрати, с което искът им за земята и сградата на музея бе отхвърлен като неоснователен.
В началото на седмицата областният управител Бисер Николов депозира писмен отговор по въззивната жалба на Главното мюфтийство. В него той излага аргументи за нейната неоснователност, както и за необходимостта решението на Окръжния съд в Кърджали да бъде оставено в сила, съобщиха от администрацията.

Заседанията в Съдебната палата бяха придружавани с протести, градът беше блокиран от полиция и жандармерия заради евентуални безредици, зданието беше отцепвано с метални заграждения и поставяно под засилената охрана на кордон от униформени, а до него нямаше достъп с автомобили.
Казусът по реститутските претенции на Мюсюлманското вероизповедание в София бе решен в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Съдията-докладчик по делото Веселина Кашикова заяви тогава, че няма и минимално съмнение в решението си.

Общо 4 бяха съдебните заседания в Кърджали по казуса за собствеността на музейната сграда и терена, върху който е построена тя. Мюфтийството настоява, че музеят в Кърджали е построен върху вакъфски имот. Експертният съвет на НИПК с протокол от 5 март 2004 г. обаче определя Регионалния исторически музей в категория „с национално значение за архитектурно-строителен паметник на културата“. Предоставянето на правата на музейната управа за управление на собствеността е с акт от 16 декември 2008 г.

Директорът на музея Даниела Коджаманова заяви, че сега е необходимо обществеността да запази спокойствие. Тя се е консултирала с юристи, които са подчертали, че мотивите в решението на окръжния съдия Веселина Кашикова, докладчик по делото, са много сериозни и е възможно да не се стигне до ревизия. Мюсюлманите имаха претенции за връщане на собствеността им и върху терена, на който е изградена т.нар. спортна площадка „Арена Спартак“. След постигнато споразумение между Главното мюфтийство и общината в Кърджали обаче искът им беше оттеглен.

Повече от очевадно е, че мюсюлманите упорстват да сложат ръка на уникални имоти, в които българската държава е инвестирала огромни средства, а местните жители са участвали с дарения и доброволен труд. Случайно или преднамерено, председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед бе трети в листата на ДПС в Кърджали и вече е депутат. Той подари картина, изобразяваща уникалната музейна сграда, на турския вицепремиер Бекир Боздаг, който пристигна на обиколка в България и огледа вакъфските имоти.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки