Красимир Каракачанов: Ако не извадим ДПС от властта, значи нищо не сме направили


Красимир Каракачанов: Ако не извадим ДПС от властта, значи нищо не сме направили
17 Октомври 2014, Петък


Ще настояваме за прочистване на държавната администрация, не като някакъв ход на политически реваншизъм, а като закономерна неободимост, която самото общество очаква, казва лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Президентът Росен Плевнелиев обяви датата 27 октомври за свикване на първото заседание на 43-то Народно събрание. Има ли шанс дотогава осемте партии и коалиции в парламента да постигнат някакво съгласие?

- Едва ли. И точно за да не се губи излишно време и, за да се ускори процесът на политическо ослушване или колебание, нашата позиция беше свикването на Народното събрание да е една седмица по-рано, на 22 октомври. Тезите са ясни, условията – също, особено тези на Патриотичния фронт. Нашето виждане за бъдещото управление на страната сме го изпратили до всички политически сили. Това са 10 опорни точки, с които са запознати и медиите, и обществото. От друга страна, хората чакат решаването на техните проблеми и няма да толерират едни протяжни политически пазарлъци. Така че не намираме необходимост да се губи ценно време.


- Някой отговорил ли е до този момент на вашата позиция за съставяне на правителство на национално спасение?

- Официално до момента никой, макар че, доколкото знам, много обстойно я обсъждат. Както никой все още не е отговорил и на предложението, което Валери Симеонов направи – да се свика национална кръгла маса, на която основните национални приоритети пред държавата да бъдат обсъждани. Честно, на светло, без задкулисни сделки.


- Как ще приключи според вас първият кръг от консултациите между партиите?

- Този първи кръг е повече опознавателен дотолкова, доколкото виждам какво се случва на първите две срещи (ГЕРБ-БСП и ГЕРБ-ДПС, б.а.). Всяка една от партиите излага своята програма. Тази на ГЕРБ например, била от 18 точки, но не сме видели още. Доколкото разбрах, те я предоставят за обсъждане в началото на самите срещи. Което, според мен, не е правилният ход. Защото да отидеш на преговори и да говориш по програма, която виждаш в момента, не е най-сериозният подход за конструктивен диалог.
Точно поради тази причина, да бъдат подготвени останалите политически сили по нашите приоритети, сме им ги изпратили предварително. Но пак казвам, така би било по-лесно – всички да си извадят приоритетите, да се съберат на една маса и да ги обсъждат. Ще се спести и време.


- Един от вашите приоритети е неучастие на ДПС във властта. Но дори да постигнете съгласие по тази точка, ДПС вече е пуснало трайно корени на всички нива на държавната администрация и институциите. Как ще се справите с този проблем?

- ДПС назначаваха кадри единствено на партиен принцип. Сега тези хора трябва да бъдат освободени от длъжност, особено ако се окаже, че нямат нужния ценз да заемат съответните постове. Вижте какво се случи през последните няколко години, пък и най-вече през последните месеци от управлението на тройната коалиция между БСП, ДПС и „Атака” в 42-то НС. Малко преди края на кабинета „Орешарски“, протурската партия на Лютви Местан си назначи поголовно свои активисти, докарани от Кърджали и Ардино, на ключови позиции в министерствата на земеделието и на околната среда и водите, в различни структури на държавните институции и къде ли не.


- Казвате, че тези кадри сега трябва да бъдат освободени. Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят в политическа чистка или някакъв реваншизъм?

- Аз мисля, че цялото българско общество очаква следващото правителство да извади кадрите на ДПС от властта. Защото, ако в България има синоним на срастване на икономически интереси и политическо присъствие, то това е ДПС. И обикновени хора, и хора от бизнеса ни казват, ако не извадите структурите на ДПС от властта, нищо не сте направили и никаква промяна няма да има в държавата.
Затова смятаме да направим прочистване на държавната администрация, не като някакъв ход на политически реваншизъм, а като една закономерна неободимост, която самото общество очаква.


- Трябва ли изобщо да има гласуване в Турция?

- Позицията на Патриотичния фронт е много ясна и категорична в това отношение. Изборни секции трябва да се откриват само в страни членки на Европейския съюз. Извън ЕС гласуването може да става само и единствено в български дипломатически представителства. Това са посолствата и консулствата. За да може изборният процес да бъде първо на българска територия, после – да бъде под контрола на българските институции.

А не както се случва, включително и на тези поредни избори, в секциите, разкрити в Турция да се говори на турски език. Наблюдателите, които бяхме изпратили в южната ни съседка, не разбираха какво говорят членовете на секционните избирателни комисии, но пък се натъкнаха на още по-груби нарушения на закона. Отделно, там никой не проверява легитимацията на гласоподавателите – имат ли изобщо право на глас, или не.

Гласуването в Турция е една порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Не може едни хора от чужда държава, които само преди два месеца избраха Ердоган за президент - този нов кандидат за султан на Османската империя - да определят бъдещето на България. И то по един безпрецедентен начин, в офиси на сдружения на изселници, за които е известно, че се финансират от турското външно министерство и са част от инструментариума на турската външна политика. Ако България има достойнство и желание да защити своя суверинитет, тази порочна практика трябва да бъде прекратена.


- В България по места вече се вдигат бунтове срещу несправедливото разпределение на гласовете от Турция...

- Да, но нека кажем цялата истина. Докато в Кюстендил това си е абсолютно народно движение, зад което не стои нито една партия, то в Габрово и Ямбол протестите са организирани от структурите на ГЕРБ, които на практика са прецакани.
И възниква следният въпрос. Тези хора, подтиквани от ГЕРБ да протестират, нека се сетят, че Патриотичният фронт още преди началото на предизборната кампания внесе жалба в Централната избирателна комисия и във Върховен административен съд против същите тези 136 секции в Турция, заради които в парламента се намърдаха хора с по-малко от 1000 гласа.

Тогава представителите на партия ГЕРБ в ЦИК, заедно с членовете на БСП, ДПС и „Атака” гласуваха за узаконяването на тези секции. Това не трябва да се забравя. Защото е много лесно сега, след изборите, да кажеш, ама те ни прецакаха. Не, сами си го направиха, защото техните представители в ЦИК не защитиха българския национален суверинитет и позволиха в Турция да се гласува безразборно.


- Коалиционно правителство или кабинет на малцинството? Кое е по-удачно според вас?

- Най-добрият вариант е правителство на националното спасение с максимално широка политическа подкрепа, без ДПС разбира се. Едно правителство, което ще работи върху програма и приоритети на нацията. Това са безработицата, разбитата икономика, ниските пенсии и доходи на хората, липсата на здравеопазване, демографската криза, проблемите с циганската престъпност. Това са неща, по които ние искаме много сериозен диалог. Нашата позиция тук е категорична.


- Очаквате ли този парламент да изкара цял мандат?

- Колко ще е животът на парламента и дали едно правителство ще може да изкара цял мандат или пък само три месеца зависи от самите държавни институции. Ако българските граждани, които само за година и половина свалиха две правителства под уличен натиск, видят, че в парламента има разум, има мисъл за проблемите на хората, а не само за политически интриги и боричкания, биха му гласували доверие да изкара пълен мандат.

Ако видят, че едно правителство се заеме с решаването на проблема с битовата циганска престъпност, че защитава националните интереси на България, включително и по отношение на големите енергийни проекти, че работи по проблемите с демографската криза и т.н., то, убеден съм, такова правителство може да изкара пълен мандат.
Но ако то започне  да работи по стария, познат от над 20 години начин, ти на мен – аз на теб, далаверки и разпеделение на порции между този и онзи, хората отново ще излязат на улицата.
Така че колко време ще просъществуват парламентът и правителството зависи от тяхната работа.


В категории: Интервю , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Анархист
23.10.2014 15:42:40
0
0
Абе Каракачанов, между колко коалиции хвърка докато кацнеш при Валери Симеонов ? Тази година само бяха две. Това как и да е; политическата проституция не е нещо ново. Но поне недей приказва срещу бившият ти Бареков. Че си к...ва - к...ва си, но поне се дръж като възпитана такава !
3
ДС/ПС
21.10.2014 20:05:39
0
0
Препоръчвам горещо на всички да гледате броя от понеделник, 20.10.2014г., на предаването "Дискусионно студио" по СКАТ, за да видите нагледно как шопара Александър Йорданов и Петър Илиев, зам.-главен редактор на в-к "БАНКЕРЪ", в най-буквалния смисъл на думата и то на живо в ефир "онодиха" безмилостно отзад водещия Зайко-Байко (Стоян Иванов) и КП "ПФ" (Паричен Фонд) и им показаха нагледно къде всъщност им е мястото в бъдещата коалиция м/у ГЕРБ (Говеда за Европейско Развитие на Бойко), РБ и АБВ.[magician][bouncing][popinpopout][hot][puke]
2
20.10.2014 17:55:38
0
0
za don4o karaka4anov pi6e li nesto,,,,deto prodade bulgarskite interesi na ankara i vasington
1
ASPARUH
17.10.2014 17:29:58
0
0
GOSPODIN KARAKA4ANOV,GOVORITE VSE PROTIV ETNOSITE V BALGARIA,NO TOVA NE E OSNOVNIAT PROBLEM NA BALGARSKIA NAROD.HUBAVO E 4OVEK DA BADE PATRIOT,NO S GLADEN KOREM NE STAVA.
STIGA NI OT TEZI SMAENI PATRIOTI4NI RAZGOVORI.BALGARINAT E GLADEN,NARODAT E GLADEN GOSPODIN KARAKA4ANOV.NAS NE NI INTERESUVA NITO GERB,NITO BSP,NITO DPS,NITO DRUGITE.
INTERESUVA NI PREDI VSI4KO HRANATA,TOKA,VODATA I DRUGITE FAKTURİ.RAZBRAHTE LI GOSPODA LAJLIVI PATRIOTI?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки