Тонове опасни химикали се търкалят край болница


Тонове опасни химикали се търкалят край болница
Над 300 тона неорганични химикали стоят на по-малко от километър от жилищни сгради, училища, военни имоти и болницата на Горна Оряховица
17 Октомври 2014, Петък


Производствена база за хлор работи извън закона от години, фирмата инвеститор има печална слава и в Ямбол

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Мащабен инвестиционен проект за производство и съхранение на хлор на софийското дружество „Континвест" е блокиран заради мнението на Регионалната здравна инспекция, че има риск за здравето на десетки хиляди хора от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново.

Става въпрос за склад и производствена база за хлор в бившия „Химнсаб" в Горна Оряховица. Химическото предприятие е за 15 000 тона втечнен хлор и още над 100 000 тона други химикали - натриева основа, солна киселина, белина и др.
Опасната химия е на по-малко от километър от две училища, болницата, жилищни квартали, заводи и военни имоти в железничарския град.
Всъщност въпросът е може ли „Континвест” да гарантира безопасно производство на вредния за здравето хлор. „Не” е категоричният отговор на шефката на РЗИ д-р Албена Ламбева.

“Рисковете от инвестиционното предложение произтичат от възможността за отделяне на газообразен хлор, който е 2,5 пъти по-тежък от въздуха. Това е газ със специфична задушлива миризма, токсичен, силен окислител. При взаимодействие с вода образува солна киселина и хипохлориста киселина. Под формата на газ той може да бъде вдишан и дори в малки количества, при взаимодействие с влагата, поразява белите дробове, предизвиква задух и кашлица. През Първата световна война в Белгия при пускането на балони със 180 тона хлор са поразени 15 000 души, от които 5000 умират на място”, посочва д-р Ламбева.

Тя препоръчва фабриката да се изнесе колкото може по-далеч от жилищните райони. Мнението й споделят и инспектори от РИОСВ, които не се трогват особено от уверенията на инвеститора инж. Веско Цветков, че фирмата му „Континвест” ще използва модерно оборудване от Италия и Германия.
Запознати припомнят, че „Континвест” вече има печален опит с подобен проект в Ямбол. Преди години дружеството закупи имот от бившата „Верея-хим“ и се опита да разработи там “Инсталация за съхраняване и пълнене на течен хлор”.

През 2011 г. РДНСК-Ямбол издаде заповед за забрана на дейността й. Оказа се, че фирмата има сериозни пропуски при изграждането на инсталацията, което създава предпоставки за непредвидени рискове при работа с отровата. „Континвест” обаче продължи дейността си извън закона.
На 16 ноември същата година изтичане на хлор от производствената площадка хвърли в ужас цял Ямбол. Едва тогава институциите предприеха по-драстични мерки и през пролетта на 2012 г. инсталацията бе закрита с решение на съда.

Още докато текат съдебните спорове, “Континвест” вече се оглежда за нов обект за бъдеща дейност. И си избира Горна Оряховица, където обявява инвестиционно намерение за “Изграждане на склад за хлор с пълначно за варели и бутилки и възел за хлорунищожение до получаване на натриев хипохлорид”. И двете регионални здравни инспекции в града излизат с отрицателни становища.
От фирмата не се отказват. Няколко месеца по-късно те отново атакуват общинската власт в Горна Оряховица с ново намерение за производство на хлор - “Изграждане на модулен тип хлоралкална електролиза”. Становището на д-р Албена Ламбева отново категорично е “Не”.

През пролетта на миналата година “Континвест” кани представители на институциите в Ямбол и Горна Оряховица на посещение на подобен обект в Германия. РИОСВ и РЗИ във Велико Търново не изпращат свои представители. След това посещение Община Горна Оряховица сменя рязко курса и изненадващо дава положителното си становище.
Албена Ламбева пише поредица от сигнални писма до депутати и до областния управител. По едно от тях, през октомври м.г. тогавашният губернатор на Велико Търново Георги Рачев разпорежда проверка, в която са включени представители на 9 институции.

Докладът, с който „Десант“ разполага, е пълен с ужасяващи констатации. “Спрямо издадените разрешения за строеж не се предвижда обособена площадка или помещение за съхранение на течен хлор. Въпреки това в складовата база се е съхранявал течен хлор (варели и стоманени бутилки)”, е записано в доклада от проверката, извършена на 8 ноември м.г.
Констатирани са нарушения на безопасността на труда при производство и работа с хлор. От РИОСВ са съставили акт за неводене на отчет на отпадъците - производствени, технологични, битови. Въпреки това, складовата база на "Континвест" е въведена в експлоатация от ДНСК на 10 февруари 2014 г.

Към днешна дата картината там е плачевна. Проверка на наш екип установи, че тонове химикали стоят под открито небе, като в най-големи количества има натриева основа и солна киселина. На площадките на завода се виждат зарязани десетки цистерни – толкова стари, че са с видими корозии от външната страна.
Покрай тях са разхвърляни пластмасови кубични цистерни с вместимост от по един тон, някои от които пълни с неидентифицирани химикали, липсва какъвто и да е надпис, който да хвърля светлина върху съдържанието. 

“Горна Оряховица е в един от трите най-земетръсни райони на България. Това е достатъчен довод да не се допуска изграждането на производствена база за хлор. Не бива да се изключва възможността от други природни катаклизми, както и от терористичен акт. Тогава десетки хиляди хора от Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново и много села ще заспят и няма да се събудят, кашлицата и дразненето в гърлото са най-малкият проблем. Законът ни задължава да вземем предвид заключението на компетентните институции, които спряха изграждането на същата база в Ямбол, отстояща на 4 километра от града. Тук тя е на много по-близки отстояния”, посочи инж. Никола Катибов, главен експерт от РИОСВ, към когото се обърнахме за коментар.

Интересна е съдбата на доклада за оценка на въздействието върху околната среда по инвестиционното предложение на “Континвест” за изграждане на „модулен тип хлоралкална електролиза“. Независимо че е изготвен от 12 признати експерти с дипломи от Софийския университет, Медицинска академия, Минногеоложкия институт, Висшия химикотехнологичен институт, той е връщан няколко пъти за преработване. И все още няма яснота кога ще бъде обявен за обществено обсъждане.

„Не мога да асимилирам тази информация. При всички случаи има рискове. Когато бях в казармата, сме използвали хлор като бойно отровно вещество. Беше хлорпикрин, който действа много зле на дихателната система. Тази информация ми идва като гръм от ясно небе. Нямам изобщо представа за това нещо", заяви управителят на горнооряховската болница д-р Георги Вашков. Здравното заведение се намира само на 700 м от опасната база.

Истината е, че на този етап няма публична яснота за реда и методите на съхранение и обезвреждане на опасните, производствените и битовите отпадъци по време на строителството и по време на експлоатацията на скандалната база. Няма отговор и на най-важния въпрос - доказана ли е необходимостта от инвестиционните предложения за съхранение и за производство на хлор? Казусът ще се произвежда ли по 50 тона дневно хлор в Горна Оряховица или не, още е висящ.


Да има ли склад и производство на хлор в бившата база на “Химснаб” на ул. “Македония” 66 – спорът за това продължава 2 години Под открито небе химикалите са в корозирали съдове. Според РИОСВ това е недопустимо Според управителя на базата инж. Георги Миленов няма проблеми в Горна Оряховица да се произвежда хлор

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
23.10.2014 03:52:57
0
0
[devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil][devil]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки