Бойко Борисов не знае с кого да управлява


Бойко Борисов не знае с кого да управлява
17 Октомври 2014, Петък


Липсват му коалиционна култура и възпитание

Автор: Ани Петрова

Има много политическа логика в това, че президентът Плевнелиев насрочи първото заседание на новото 43-то Народно събрание сравнително късно – на 27 октомври. Това е почти на границата на едномесечния срок, в който държавният глава е длъжен да посочи кога да е учредителното събиране на 240-те.
Държавният глава не скри и причината за своето видимо съзнателно и съгласувано с ГЕРБ бавене – нужно е време за завършване на инициираните гербаджиите консултации. А всъщност по-точно е да се каже – за да се изиграе докрай цялата вече течаща клоунада по сценарий на партията, спечелила изборите с губещ резултат.

Бойко Борисов не просто не знае с кого да управлява – той още не знае дали изобщо иска да управлява. Лидерът на ГЕРБ е далеч както от разбирането, така и от принудата да дели властта си с някого. Може да се каже и по-меко: липсват му коалиционна култура и възпитание.

С годините, някога харизматичният и енергичен млад политик, изгуби както харизмата, така и голяма част от хазартните си наклонности – поне в политиката. Днешният Борисов е самодържец по природа, едноличен лидер с нескрити диктаторски наклонности, популист с намаляваща армия от подръжници. Редица социолози и анализатори, като например Андрей Райчев, политическия психиатър д-р Николай Михайлов, хлевоустата Велислава Дърева и дори една гадателка – някоя си Гюлчен - смятат, че той е решил да приключи политическата си кариера на „Дондуков” 2. И в момента знае, че иска да стане президент, но още няма яснота как да изиграе картите с разгромната изборна победа, осигурила му едва  84 депутати в осемпартийния парламент.

Но Бойко Борисов е не само тенисист, който според едно крилато сравнение дори и на двойки играе сам, а и много опитен футболист, който знае кога и как да бави топката.
Е, в момента лидерът на ГЕРБ прави точно това – бави топката с показното разиграване на консултации за съставяне на правителство, при това в два кръга: първо преговарят парламентьорите от втория етаж, а после идва ред и на лидерските пазарлъци.

Всичко това иска време, независимо че българският „Титаник” вече се е блъснал в айсберга. Образно казано, има прилика и в това, че спасителните лодки няма да стигнат за всички партии, озовали се в 43-то Народно събрание. Трябва да се постигне съгласие кой ще стои на командния мостик, кои ще играят ролята на оркестър „Титаник”, може ли да се разчита на някаква подкрепа от тези, които ще танцуват „Последен валс” в Народното събрание. Това е и причината, поради която ще почакаме още до първия звънец на този втори за 2014 г. парламент.

Реформаторите са водещи сред желаещите

От Реформаторския блок (РБ) пратиха цели шестима преговарящи срещу дамската тричленка на ГЕРБ в състав Цецка Цачева, Менда Стоянова, Румяна Бъчварова. И определено може да се каже, че напористите реформатори надприказваха спънатите в пълномощията си емисари на Борисов. Само желанието им да влязат поне в края на централните информационни емисии на bTv и Нова ТВ прекъсна почти 7-часовите разговори как да се трансформира пълното съгласие с опорните точки на ГЕРБ в поне частично споразумение за съвместно управление.

Тук е мястото да отворим една голяма скоба, за да кажем, че в ГЕРБ вече имат страх от разнопосочното говорене на равнопоставените лидери на РБ, които преди време уж единодушно поставиха ултиматум да се търси споразумение за правителство на ГЕРБ с премиер, различен от Бойко Борисов (и Бареков от ББЦ искаше същото); после признаха с половин уста, че това предварително условие е неправилен ход преди преговори; междувременно – колко пъти всъщност – някои като Меглена Кунева потърсиха личен контакт с Бойко Борисов; докато в последно време същата госпожа дори инициира вътрешнопартийно допитване в своето Движение „България на гражданите” в търсене на съгласие за участие в коалиционно правителство.

Поради всичко това, както и заради основателните прогнози, че РБ ще се разцепи дори още преди конституирането на Народното събрание, от ГЕРБ ги поляха с леден душ, въпреки постигнатото съвпадение на програмни цели, оценки и намерения по време на говорния маратон в сряда.

„Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, че ако в следващото управление участва Реформаторският блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми", обобщи с блестяща лаконичност Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Така стана ясно, че на този етап ГЕРБ не вижда възможност за продължаване на консултациите с РБ, докато реформаторите са готови още утре да продължат разговорите с партията на Борисов.

Оказа се, че те сами са блокирали постигането на споразумение с ГЕРБ, водени от желанието си да бъдат не просто първа, но и единствена съпруга в евентуалния коалиционен харем. Което е било формулирано като ултимативно изискване в коалиционното управление да не участват представители на нито една от партиите, присъствали в предишното 42-ро Народно събрание. И това преговарящите от ГЕРБ изтълкуваха като извиване на пръсти и останаха с горчив вкус в устата от начина, по който от РБ са се отнесли към разговорите.
Любопитен щрих от тази завършила с неразбирателство среща на съмишленици е участието в преговорния екип на РБ на Трайчо Трайков – низвергнатият лично от Борисов бивш негов министър на икономиката, енергетиката и туризма.

ДПС – ценни с опита си, но сатанизирани

Немалко политически анализатори твърдят, че ДПС няма да участва видимо в евентуално коалиционно правителство с премиер Бойко Борисов, но ще го подкрепя на парламентарно ниво, както и на другите нива на управление, без това да се набива в очи. Засега може да се твърди, че има всички основания за подобна прогноза.
След тричасови консултации във вторник се оказа, че на ниво програмни намерения за бъдещото управление двете партии са буквално единомишленици.
„По 18 приоритета искахме да получим конкретни отговори от колегите. По 12 имаме пълно съвпадение, по 6 имаме различия. Това са теми, по които разговорите могат да продължат и да се стигне до взаимно решение", обобщи на пресконференцията след консултациите Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Ясно заявихме общите неща, които ни сближават с ДПС и онези различия, които дават възможност на ГЕРБ да не приеме подкрепата, която движението оказва на ГЕРБ да състави правителство на малцинството", обяви Цецка Цачева.
От ДПС звучаха далеч по-предпазливо и с опит да се търси съдържанието, останало между редовете или между казаното от ГЕРБ.

„Нашите опасения остават тревожни. Те навлизат в опасна зона, която засяга консолидацията, модела на малцинствата в България и искаме ГЕРБ да даде силни доказателства, че няма да започне анти ДПС кампания“, настоя Алиосман Имамов. Според него разговорите са били с предизвестен край и ако не друго, поне са доказали, че Движението за права и свободи не е желан от ГЕРБ партньор в управлението. Всъщност по-точно би било да се каже, че ДПС не са желани за очевадно видим партньор в управлението.

В понеделник лидерът на ДПС Лютви Местан декларира пред медиите, че партията е готова без условия и без участие във властта да даде подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, като същевременно обещава не традиционните 100 дни, а 300 толеранс за кабинет с ясна демократична платформа.
Същевременно Местан почти ултимативно поясни, че ДПС ще бъде категорична опозиция на безпринципна коалиция с участие на крайнонационалистически формации без да уточнява кои са те.

БСП – безполезно малки, по-слаби от нужното

Дали някой още помни, че веднага след изборите Борисов изрази разочарование от слабия резултат на „БСП Лява България” – с техните 39 депутатски мандата те просто не стават за стабилен партньор в коалиция, подобна на ръководената от Ангела Меркел.
Наистина не стават, включително защото столетницата се раздира от вътрешни противоречия. Ако ще си сътрудничи със социалисти в управлението на страната, Борисов стократно би предпочел АБВ пред БСП.

При все това, след 4-часови консултации в понеделник бе оповестено, че тричленните преговорни екипи на ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие, дори единомислие по 4 приоритетни теми, формулирани от БСП в така нар. „12 разделителни линии", както и принципно съгласие по други два стратегически  направления - за КТБ и инфраструктурните проекти.

„Имаме сериозни различия в разбирането на схемата за данъчното облагане, в енергетиката - например за АЕЦ "Белене" и цената на тока, за мястото на ГДБОП в ДАНС, не сме съгласни с политиката на реиндустриализация чрез инвеститор държавата“, изброи Менда Стоянова. След което добави, че на този етап непреодолими изглеждат и различията по реформата в здравеопазването, образованието, политиката по доходите и пенсиите и др.
Янаки Стоилов от БСП недвусмислено коментира, че независимо от проведените консултации, според БСП отговорността за създаване на правителство остава на партията, получила най-много гласове на изборите. По-всичко личи, че БСП ще остане встрани от изпълнителната власт, но не за да си почине от нея, а за да опита да реанимира от нокдауна, в който изпадна на изборите.

ББЦ май вече няма условия за брак по сметка

В спортно-политически аспект може вече да се залага, че ПГ на ББЦ ще е първата, която ще се разпадне в новия парламент. Процеси на отлюспване в партията на Бареков текат вече няколко месеца, като при това популисткият лидер бе напуснат от някои от най-близките си съратници. Поредният епизод в тази поредица е оттеглянето на Любимец 13/13 Ана Баракова, която се оплака от тормоз върху нея да  се откаже от депутатския мандат и обяви, че напуска ББЦ и ще бъде независим народен представител.

От далечен Брюксел Бареков нарече това поведение кражба на гласове. По-интересен, обаче е анонсът за предстоящите консултации между преговорните екипи на ББЦ и ГЕРБ в петък. Тогава ще се срещнат делегациите на двата политически субекта, но, както поясни Бареков – без „смехотворни условия" като поставените досега от други партии, а ако има допирни точки между ББЦ и ГЕРБ, разговорите ще продължат. По неговите думи „нещата се припокриват 99 процента"  между програмите на неговата партия и ГЕРБ.

Надали е нужно да се припомнят тежките обвинения, които Бареков отправи през последната половин година срещу Бойко Борисов. Всяка справка с която и да е търсачка в интернет ще даде многобройни доказателства в тази посока. Новост е обаче твърдението на бивш съпартиец на лидера на ББЦ, който в сряда публично заяви, че Бареков вече е ходил на покаяние в къщата на Борисов в Банкя и дори е целувал ръка в изпълнение на традиционния ритуал за искане на прошка.
Преди време истински специалист в прилагането на тези ритуали бе тогавашният политически шут Яне Янев.

Какво пък, по нашите земи историята се преповтаря, докато се превърне в агония. Що се отнася до съвпадението на програмите, можем да приемем, че Борисов е харесал идеята на Бареков за връщане на наборната военна служба и венцеславията по адрес на Тодор Живков, а не е отдал излишно внимание на обещанието на пловдичанина България отново да стане народна република.


Кадри от първия кръг на консултациите за съставяне на правителство. Трите дами в дясно са едни и същи. Сменят се само лицата в ляво от микрофона – това са преговарящите от БСП, ДПС и Реформаторския блок (от ляво надясно) А докато му дойде реда да преговаря с Борисов, Бареков се вихри в Брюксел като евродепутат

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
20.10.2014 17:54:00
0
0
bez nas armicite ot ataka,ste pulni putki......cdks i volen ste izkarat ot natovskata i komunisti4eskata klika bulgaria..da jivee volen i bulgaria
2
18.10.2014 17:59:38
0
0
КОАЛИЦИОННА КУЛТУРА ЛИПСВА НА ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ НАРОДИ.НАЙ РАЗУМНИЯ ХОД ПОЛЕЗЕН ЗА БЪЛГАРИЯ Е БСП И ДПС НИКОГА ДА НЕ УПРАВЛЯВАТ,ЗАЩОТО СА АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ,.ТРЯБВА ГЕРБ,РБ,ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ ДА СЕ СПОРАЗУМЕЯТ И СЪСТАВЯТ СТАБИЛНО/БЕЗ ИЗМЯТАНЕ В НС /ПРАВИТЕЛСТВО,ЗА ДА ПОГНАТ ОЛИГАРСИТЕ И СЪЗДАДЪТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ.ТАЗИ ОТ БКП ДА Я МАХНАТ.
1
18.10.2014 17:59:37
0
0
КОАЛИЦИОННА КУЛТУРА ЛИПСВА НА ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ НАРОДИ.НАЙ РАЗУМНИЯ ХОД ПОЛЕЗЕН ЗА БЪЛГАРИЯ Е БСП И ДПС НИКОГА ДА НЕ УПРАВЛЯВАТ,ЗАЩОТО СА АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ,.ТРЯБВА ГЕРБ,РБ,ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ ДА СЕ СПОРАЗУМЕЯТ И СЪСТАВЯТ СТАБИЛНО/БЕЗ ИЗМЯТАНЕ В НС /ПРАВИТЕЛСТВО,ЗА ДА ПОГНАТ ОЛИГАРСИТЕ И СЪЗДАДЪТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ.ТАЗИ ОТ БКП ДА Я МАХНАТ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки