Подбрано


17 Октомври 2014, Петък


Седмица на туршиите


Краставички в саламура

Продукти:
краставички корнишони
чесън
дюлеви или вишневи листа
копър или кервиз
оцет
сол

Начин на приготвяне:
Взима се бидонче с широк отвор, което да може да се затваря плътно, и се измива добре. Избират се дребни краставички корнишони, като се изброяват по 250 броя за бидонче от 5 литра. Оставят се на тъмно и прохладно място на еднореден пласт да постоят 5-6 дни, за да позавехнат. След това се измиват, надупчват се с игла и се нареждат в съдината, като между редовете краставици се слагат скилидки чесън, дюлеви или вишневи листа и копър или кервиз.

Сварява се саламура от 16 ч.ч. вода, 2 ч.ч. оцет и 1 ч.ч. сол. Още докато е вряла, с нея се заливат краставиците, притискат се с тежест и се оставят така да преседят 3-4 дни. След това, ако е необходимо, се долива още саламура и бидончето се затваря плътно с капака, под който е сложен найлон. В продължение на 8-10 дни съдът се разклаща, след което се прибира на хладно място. До 10 дни след това туршията е узряла напълно.


Зелени домати в саламура

Продукти:
зелени домати
сол
захар
оцет

Начин на приготвяне:
Избират се здрави зелени или леко почервенели домати (по 6-7 средно големи за буркан тип. „Омния“), надупчват се с игла и се слагат с дръжчиците нагоре в буркани или делвичка.
От оцета, водата, захарта и солта се приготвя саламура (пропорцията за 1 буркан е 1 ч.л. сол, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. захар, 500 мл вода), която се вари 10 минути, докато кипне. След като изстине, се прецежда и с нея се заливат бурканите, като доматите трябва да бъдат напълно покрити от течността. Ако доматите са подредени в делвичка, притискат се с тежест отгоре. Бурканите се затварят с капачки, а делвичката се покрива със завързана пергаментова хартия. Съхранява се на студено.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки