Психологията на един избор с предизвестен край


Психологията на един избор с предизвестен край
16 Октомври 2014, Четвъртък


Какви са причините хората да не гласуват, когато се решават техните съдбини



И тазгодишните предсрочни избори вече минаха в историята. И пак се питаме защо е толкова ниска избирателната активност. Съществуват известни психологически причини, които обясняват защо хората не гласуват. 

Истината е, че докато обществото се дели на политици и всички останали, никой няма да иска да участва в какъвто и да било избор. И ако нашите политически лидери искат да бъдат уважавани и да споделят психологическия и битов товар с хората, трябва пропорционално на процентното вдигане на цената на тока да си намалят партийните субсидии в името на равенството. Само тогава у народа ще остане убеждението, че тежестта е споделена и че сме едно цяло с нашите избраници и друга алтернатива наистина няма.

Ако това не се направи обаче, политическите лидери ще искат от нас да гласуваме с чувство за обреченост, смятайки че каквото и да се случи, пътят е един. Това няма как да стане, защото все пак никой не иска да бъде съучастник в собствената си безизходица.
Има три основни психологически принципа, които демотивират избирателите да отидат до урните:

Първо, очакванията им и тяхната оценка за невъзможността да влияят върху политическата система със своя вот.
Второ, неразпознаването на гласуването като право, а по-скоро като задължение и неприятно емоционално преживяване.
Трето, бързо променящите се мнения и настроения, свързани с оценката на актуалните събития и неразпознаването на политиката като символ на промяната, която може да реши наболелите проблеми в обществото сега и веднага.

Има и още един интересен психологически феномен, който кара хората да не вярват в промяната, а именно, че по време на избори стремежът на колебаещите се избиратели често бива попарван от прогнозите за „безспорния“ победител. Докато непрестанно преди вота на гражданите се представят гръмки социологически проучвания, е много вероятно да се задейства „ефектът на партията-победителка“, което ще рече да се предскаже предполагаемото политическо мнозинство и гласоподавателите да загубят крехкото си желание за участие в деня на изборите.

Като се знае този ефект, вече не бива никой да допуска да бъде манипулиран и измамен, защото именно това се цели – да се потисне чувството за промяна и да се прокара мнението, че малките партии, които и да са те, нямат никакъв шанс.
Но както всички знаем, гласът на народа не трябва да бъде подценяван, защото народът дава властта и народът си я взима, когато прецени, че е време за промяна.

Да, вярно е, че по-лесно е да не се гласува, а да се пасува, но в края на краищата ние оставаме тук въпреки всичко и всички. Така че поне заслужаваме да знаем какво е нашето бъдеще и то може да бъде посочено само и единствено от нас. Защото никой не би желал да живее в бъдеще, което е купено и спазарено предварително и в което не участва активно.
Всеки трябва да разбере, че като не упражнява правото си на глас, той остава безмълвен към кражбата на избор.

Атанас Махлелиев,
психолог


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки