Кои цветя се садят през есента


Кои цветя се садят през есента
14 Октомври 2014, Вторник


Есента е сезон не само на листопад и приготвяне на растенията за зимен покой. Сега е моментът да се засадят различни видове цветя, които зацъфтяват рано напролет.


Преди всичко това са луковичните представители на флората. Те се садят през есенния сезон, тъй като имат достатъчно запаси от хранителни вещества в луковиците си.
Кои са най-популярните луковични цветя, които се засаждат през есента:
Минзухари. Времето на цъфтежа на тези скромни растения зависи от техния вид. Те изглеждат много ефектно, когато са засадени в големи количества на цветни петна. Най-популярни от тях са едрите холандски хибриди. Времето на цъфтежа зависи от конкретния сорт, затова за да цъфтят по-продължително, трябва да се засаждат луковици от различни видове.  

Зюмбюли. Луковиците на това цвете успешно изкарват зимата. Засаждат се на дълбочина 15 см. Цъфтят през април-май. За засаждане в открити лехи се избират луковици със средни размери.
Нарциси. Сред стотиците сортове нарциси има растения с различни форми, окраска и размери. Всички сортове могат да презимуват на открито, а в почвата луковиците могат да престоят без да се вадят няколко години. Не бива да се отлага засаждането на купените луковици, като дълбочината, на която се садят, следва да е равна на 3 пъти диаметъра на луковицата. На дъното на посадъчната ямка трябва да се насипе едър пясък.

Лалета. Съществуват няколко групи лалета, които се различават една от друга по това, че някои от тях се изкопават от земята след прецъфтяването си, а други се оставят в почвата. Специалистите съветват на некисели почви градинските лалета да се изваждат веднъж на 3 години. Ранните сортове на това красиво пролетно цвете се садят през октомври-ноември на дълбочина 10-15 см.

Освен луковични видове, през есента се разсаждат чрез деление на коренищата и някои многогодишни цветя. Сред тях са лилиумите, божурите, астилбето, клематисът и др.
Есенното засаждане при тези видове има своите плюсове. Първо, получават се закалени и свикнали с хладината растения. Цветята по-лесно се адаптират и след презимуването си в почвата се вкореняват по-добре.

Освен това, цветните петна от многогодишните цветя, които се засаждат през есента, са много по-хубаво обмислени, тъй като има достатъчно време за подбора на цветовата гама и съчетаването на отделните растения по височина. По принцип напролет на стопаните не им достига времето за това и засаждат цветята напосоки, стремейки се да запълнят празните места – понякога с него, което не е нужно и не стои добре.
Немаловажно е и това, че при есенното засаждане на китките не е нужно те да се поливат. Тази работа вършат дъждовете.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки