Хмелът ни прави по-умни


Хмелът ни прави по-умни
14 Октомври 2014, Вторник


Докато в Мюнхен се провежда знаменитият Октобърфест, медиите по света се надпреварват да публикуват различни статии за вредата и ползата от бирата.


Сайтът  Quartz например тези дни обнародва информация за съдържащото се в хмела органично съединение, наречено ксантогумол, което притежава забележителни антиоксидантни и антиканцерогенни свойства, а също така се отразява положително върху когнитивните способности на човека.

Специалистите от Орегонския университет са публикували в мрежата резултатите от проведен върху лабораторни мишки експеримент, който ясно е показал, че включването в менюто на гризачите на съдържаща това вещество добавка е подобрило пространствената памет и когнитивните възможности на опитните животинчета. Ксантогумолът наистина е направил мишоците по-умни, но този ефект се наблюдавал само при най-младите екземпляри.

„Изследването показва частично, че човек от най-ранна възраст трябва да се отдаде на здравословното хранене“ - коментира един от авторите на изследването.
Коментиращите новината поставят въпроса – след като в природата това съединение се среща единствено в хмела, следва ли на мюнхенския празник да се призовават подрастващите да се наливат с бира. Американските специалисти обаче успокояват, че това е безсмислено. „За да се приеме толкова ксантогумол, колкото в даденото изследване, ще е нужно човек да изпива по 2 хиляди литра бира на ден“ – твърдят учените.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки