Петковден бележи прехода към зимата


Петковден бележи прехода към зимата
Преклонение пред мощите на св. Петка в митрополитската катедрала в румънския град Яш
14 Октомври 2014, Вторник


Дотогава цялата земеделска работа трябва да е приключила


На 14 октомври църквата почита света Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска. Тя е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.
Преподобна Петка (Параскева) живяла през ХІ век в тракийския град Епиват край Мраморно море. Родителите й били българи – богати и известни. Оттук започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Петка отраснала в богато уредена къща, но от малка била възпитавана в християнските ценности и добродетели.
Тя просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса.

Освен благочествия й живот и чудотворните й тленни останки, за почит към света Петка голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава „петък“. Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. На иконите и стенописи светицата често се изобразява редом със света Неделя в царски одежди – символ на Възкресението в неделния ден.
Въздигането на посмъртната слава на св. Параскева е свързано с българското царство.

Когато Източната римска империя пада под властта на латините, през 1238 г.  – по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким, мощите на преподобна Петка били пренесени от Епиват в Търново. (Смята се, че пратениците са пренощували с тях край един извор в Странджа планина, в близост до сегашното село Бръшлян. Край аязмото с лековита вода  днес се издига скромен параклис, носещ името на светицата).
В старопрестолнината преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата, дело на св. патриарх Евтимий.

В Търново светите мощи остават до падането на българската столица през 1393 г. След това са пренесени в свободния още Бдин, столицата на Видинското царство. Но когато през 1396 г. османците завладяват и тази твърдина, реликвата отново бива преместена и този път се озовава в Белград. След окончателното завладяване и на сръбските земи през 1521 г., по времето на султан Сюлейман Великолепни мощите на св. Петка са пренесени в Цариград.

С благословението на Вселенския патриарх Партений на 13 юни 1641 г. тленните останки на светицата са пренесени в новопостроения храм „Св. Три светители“ в румънския град Яш. По това време той е столица на молдовския княз Василий Лупу, родом от с. Арнауткьой (днес с. Пороище край Разград).
Тукашният храм е издигнат именно по времето на този владетел и е осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В него тленните останки на св. Петка били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухнал пожар по чудо остават невредими.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш.
В народния календар денят, в който тачим светицата, е наричан Зимен Петковден. Той бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба и прибирането на реколтата, както и  прехода към зимата. Дотогава всичките дейности по полето трябва да са приключили и затова   има поговорка: „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.
Св. Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите. Светицата е покровител също на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият,  наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекадява и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена го вдига високо и благославя всички, раздавайки им по залък от него. На трапезата се слагат още гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листи, баница или ястие с праз.
Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки