Има интерес към кредитите за проекти по ПРСР


Има интерес към кредитите за проекти по ПРСР
14 Октомври 2014, Вторник


ДФ „Земеделие“ отчита засилен интерес към кредитирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013, което се осъществява чрез рефинансиране


на търговски банки от страна на фонда. През последните два месеца са постъпили искания за 39 кредита, повечето по наскоро сключените договори по мярка 121 - „Модернизиране на земеделските стопанства“.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени, е 7 839 712 лева, а сумата на инвестициите, които ще се реализират с тях, е 11 430 690 лева. По схемата се отпускат кредити за изпълнение на одобрени проекти по мерките 41 - "Прилагане на стратегии за местно развитие",  121 - "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 - "Подобряване на икономическата стойност на горите", 123 - "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", 223 - "Първоначално залесяване на неземеделски земи", 226 - "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности", 311 - "Разнообразяване към неземеделски дейности", 312 - "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места".

Рефинансирането e в размер на до 100% от одобрените по програмата инвестиционни разходи, но не повече от 1 млн. лв. при лихва до 7%. По мярка 123 максималният размер на един кредит е до 100% от инвестиционните разходи, намалени с извършените авансови или междинни плащания.

Срокът за прилагане на схемата е удължен до 30 април 2015 г. ДФ „Земеделие“ има сключени договори с 21 търговски банки, като кандидатът избира към коя от тях да се обърне. Инвестиции в областта на селското стопанство, за които не се кандидатства по ПРСР, могат да бъдат осъществявани и по реда на Кредитната схема на ДФ „Земеделие“. По нея се финансират проекти, свързани с животновъдството, растениевъдството и закупуването на нова техника.

Заемите се отпускат при лихвен процент от 5% при пряко финансиране от Фонда и 7% при рефинансиране на кредитите чрез търговска банка. Максималният размер за един кредит е 2 млн. лева, а сроковете за погасяване са от 12 до 114 месеца, в зависимост от вида на инвестицията.
Кандидатстването се осъществява целогодишно чрез областните дирекции на ДФ „Земеделие“.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки