Евтин китайски мед срива цените на българските пчелари


Евтин китайски мед срива цените на българските пчелари
14 Октомври 2014, Вторник


Според проведени изследвания той е опасен за здравето на европейците


Евтин китайски мед залива Европа и създава условия за нелоялна конкуренция на европейския пазар. Стойността на меда в ЕС варира между 2,29 и 6,5 евро за килограм, докато през 2013 г. вносната цена на китайския продукт е  1,30 евро за същото количество.
Още през юни м.г. организации на пчеларите в ЕС изпратиха писмо до европейския комисар по търговията Карел де Гюхт, което привлече вниманието на ЕК към нелоялната конкуренция, която създават ниските цени на китайския мед.

„Разликата между цената на вносния продукт и тези за производство на мед в границите на ЕС ни кара да се запитаме за съдържанието му и методите на преработка в Китай. Това е своеобразна измама и нарушение на пазарните правили, и то не без рискове за здравето“, алармира и Анхел Диас, ръководител на пчеларския сектор на COAG.
Благодарение на писмото, изпратено до комисар Де Гюхт, Генералната дирекция по здравеопазване и защита на потребителите (SANCO) на ЕК изпрати въпросници на страните членки, с които да се запознае с процедурите по контрол и инспекция на меда, внасян от трети държави.

Проблемът с китайския мед обаче не е единствено в ниската му цена, на която той се предлага в страните от ЕС и през тази година. Самата тя е индикатор, че в този продукт нещо не е в ред. Поради това още през април 2014 г. в Европейския парламент бе внесено предложение за резолюция, с която се приканва Комисията да предприеме действия за защита на европейските производители на мед.

Основание за това е проведено изследване на китайския пчелен продукт в Съединените щати от експерти в областта на борбата срещу фалшифицирането. Според получените от него резултати, в три на всеки четири бурканчета е установено наличието на олово и на други вредни за здравето вещества, сред които и хлорамфеникол – бактериостатичен антибиотик.
Налице са също така сериозни основания да се смята, че продуктът не отговаря на стандартите в Европа, тъй като явно е произведен от царевичен или оризов сироп, съдържащ подсладители на основата на малц и сурова захар с ниско качество, като само малка част от него е истински мед.

Испанската аграрна организация COAG припомня, че от 2002 до 2004 г. вносът на мед от Китай е бил забранен, тъй като при подобни изследвания в него са открити остатъчни вещества от забранен антибиотик. Сега вносът създава, от една страна, условия на постоянен натиск върху цените на меда, произведен в Европа а от друга, рискът да се окаже, че той е вреден за здравето на потребителите, е твърде голям.

В тази връзка COAG призовава критериите при граничните проверки  да бъдат адекватни с изискванията на вътрешния пазар. „Трябва да се осигурят равни условия, права и закони за производителите в ЕС и трети страни веднъж завинаги“, подчертава Диас.
В същото време българските пчелари обявиха, че състоянието  на този отрасъл у нас е изключително тежко главно поради липсата на субсидии. Тревога буди фактът, че само за последните няколко години пчелните семейства в страната са намалели с 30%, а броят на хората, практикуващи пчеларство - с 50%.

Така ясно се очертава тенденция, която може да доведе до това броят на пчелните семейства да спадне под необходимия минимум за опазването на биологичното разнообразие в природата и опрашването на културните насаждения.
Основният фактор, който оказва негативно влияние за развитие на сектора, е липсата на адекватна държавна политика в тази област. Цялата нормативна уредба, касаеща отрасъла, е остаряла, неадекватна, често пъти противоречаща на националното и европейското законодателство, са част от заключенията на хора от бранша.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
16.10.2014 07:46:00
0
0
moshe da se polsva za primer politikata na stambolov kojto vdignal mitata na vnosni stoki do takava stepen she stokite proisvedeni v balgaria da sa konkurentnosposobni .
v japonia kam tova preporashvat vav vseki magasin ,vsjaka fabrika da ima plakati
,,,kato kupuvate stoki proisvedeni v balgaria spomagate za zapasvane i sasdavane na rabotni mesta v balgaria .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки