Работният им ден


11 Октомври 2014, Събота


5 октомври (неделя), 20.30 ч. След като стават ясни първите резултати от предсрочните парламентарни избори, лидерът на ГЕРБ се опитва да се прави на смел пред репортерите:


„Искам да управлявам лично аз, не се страхувам да управлявам. Готов съм да си сложа главата в торбата и с другите да извадим България от кризата. Още повече имам подкрепа от Меркел и Европа.“ Увереността му се стопява, след като научава, че ще има по-малко депутати, отколкото на миналогодишния вот, затова отменя пресконференцията в изборната нощ и заявява, че щял да „преспи с резултатите“.

6 октомври ( понеделник), 8.30 ч. Утрото не носи нищо добро за ГЕРБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, един от многото вождове на Реформаторския блок, заявява пред медиите, че не иска и да чуе за Борисов: „Не желаем Бойко Борисов да бъде премиер, а Цветанов - вътрешен министър. Българите гласуваха за коалиция. Категорично против сме еднолично управление. Няма значение какво сме казали, не виждам мандат за Бойко Борисов да бъде премиер. Всичко това ще бъде предмет на разговори, като видим състава на следващия парламент.”

9.00 ч. Циркът в РБ тепърва предстои. Председателят на СДС Божидар Лукарски нехае за мнението на хората на Иван Костов: „Надявам се да имаме възможност да направим десноцентристки кабинет с ГЕРБ. При всички положения това е най-добрият вариант за България.“ След това признава че всички условия, поставяни пред ГЕРБ, са били само за заблуда на електората: "Не можем да поставяме условия на Борисов. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики.“
След което продължава да се подмазва на вожда на ГЕРБ: „Борисов е човекът, който трябва да съставя правителство, затова „топката“ сега е в ГЕРБ"
7 октомври ( вторник), 11.00 ч. Борисов решава да изтъргува властта, директно раздавайки министерски кресла на всеки, който пожелае: „Например, ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор.“
За да не си помислим, че някой се огънал пред РБ, изтърсва: „Големите партии правят малки компромиси, малките – големи, тъй че да му мислят!“ Какво точно трябва да се мисли, така и не става ясно.

15.00 ч. Очевидно офертата на вожда на ГЕРБ е чута добре. Първа реагира шефката на ДБГ Миглена Кунева: „Ние от РБ нямаме право да извиваме ръцете на Борисов. Много се надявам, че през изтеклото време много хора и ГЕРБ като цяло са израсли и в тази втора възможност, която се предоставя да управляват, ще има много по-голяма смелост и по-голям апетит за реформи. Това означава, че мостовете към РБ съществуват.“



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки