Газови връзки оплитат Европа в гъста мрежа


Газови връзки  оплитат Европа в гъста мрежа
Схема на трасетата на газопровода „Южен поток“
10 Октомври 2014, Петък


Какво, къде и кога ще се строи, пренася и доставя по света и у нас


Сърбия не се отказва от намерението си да строи газопровода „Южен поток”. „Подготовката за строителството му върви по план” – заяви във вторник пред журналисти външният министър и сръбски вицепремиер Ивица Дачич след заседание на междуправителствения руско-сръбски комитет по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Последният вариант за маршрута на „Южен поток“ предвижда, излизайки на европейския бряг в България, газопроводът да продължи към Сърбия, където ще се раздели. Едното разклонение ще тръгне през Унгария към Австрия, а другото – през Унгария и Словения към Италия. Освен това е набелязано и строителство на разклонения в Хърватия и Сърбия. Сръбският посланик в Руската федерация Славенко Терзич заяви миналата седмица, че се очаква началото на изграждането на „Южен поток“ в западната ни съседка да започне в края на тази година.

Проектът за строителството на газопровода през акваторията на Черно море в страните на Южна и Централна Европа за целите на диверсификация на маршрутите на експортните доставки на природен газ се реализира от „Газпром“. Началото на изпълнението му бе поставено на 7 декември 2012 г. в Анапа. Първият газ в Европа по новата тръба е планиран да тръгне в края на 2015 г., като до най-крайния пункт, който ще бъде в Австрия, ще стигне в края на 2016 г. А пълната си мощност газопроводът ще постигне през 2018 г.

Понастоящем Еврокомисията се опитва да блокира проекта, аргументирайки се, че той не съответства на нормите на Третия енергопакет, забраняващ на компаниите, добиващи газ, да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС. С други думи енергийните компании не могат да притежават и суровината, и средствата за нейното разпределение Припомняме, че през август тогавашният наш  икономически министър Васил Щонов нареди на Българския енергиен холдинг да преустанови всякакви работи по строителството на съоръжението на територията на страната.

В своя годишен доклад за разширяването, публикуван в сряда, 8 октомври, Брюксел предупреди Сърбия, че перспективите й за еврочленство ще пострадат, ако реши да изгражда „Южен поток", заявявайки й, че „междуправителственото споразумение между Сърбия и Русия за изграждането на тръбопровода „Южен поток" не е съвместимо с правото на ЕС". „Сърбия не трябва да продължава работите по изграждането на "Южен поток", докато договорката не е приведена в съответствие с европейските закони", се казва в доклада.

Еврокомисията повтаря същата позиция и в т.нар. стратегически доклад, публикуван също в сряда. Това е документът, който определя хода на преговорите по присъединяването през следващите 12 месеца.

„Ще обърнем внимание на важността на диверсификацията, прозрачността на цените и достъпа на трети страни до мрежите за пренос на енергия", отбелязва  специализираното издание EUobserver, позовавайки се на свои източници в европейските институции. Съгласно европейското законодателство енергийните компании не могат да притежават и суровината, и средствата за нейното разпределение. Освен това те трябва да позволят на конкурентите да използват техните тръби, като целта е да не се допусне монополите да надуват цените.

EUobserver припомня, че Русия подписа със Сърбия сделката за "Южен поток" през 2008 г. и планира да започне изграждането тази година. Сходни споразумения бяха сключени с Австрия, България, Хърватия, Гърция, Унгария и Словения, както и меморандум за сътрудничество с Република Сръбска в Босна.
Но ЕК предупреди държавите членки, че рискуват да бъдат глобени, което накара и нашата страна да спре изграждането на тръбата. В Сърбия, където се очаква „Южен поток" да осигури 2 милиарда евро чуждестранни инвестиции, влиянието на Еврокомисията е ограничено до темпа на преговорите за присъединяване.

„Казваме на кандидат-членките: Чуйте, ако продължавате с "Южен поток", нарушавате европейското законодателство, което не помага, особено когато предстои да отворите главата за енергията в предприсъединителните преговори", изтъква един от източниците на EUobserver.
През последните години Сърбия залови обвинени във военни престъпления от конфликтите през 90-те години и нормализира отношенията си с Косово, което й осигури прогрес в разговорите с Брюксел. Но сега в Европейската централа не са доволни от западната ни съседка заради нейния отказ да се присъедини към санкциите на ЕС над Русия.

Номинираната за върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини заяви при изслушването си пред европарламента, че „Южен поток" дори и в съответствие с европейското законодателство не се радва на „подходящи политически условия". В същото време за България стана ясно, че поне още 3 до 5 години страната ни няма да има алтернатива на руския газ. Толкова време изостава изграждането на връзките между нашата газова мрежа и системите на съседните държави Румъния, Гърция, Турция и Сърбия. Това заяви пред журналисти във вторник зам.-министърът на икономиката и енергетиката от служебното правителство Антон Павлов.

Интерконекторите с Румъния, Гърция и Сърбия бяха финансирани от Европейската комисия и първите два вече трябваше да са почти готови. Пусковият им срок бе планиран за края на тази година. Но дори и най-напредналата част от тях – тази между Русе и Гюргево, по която са изградени сухопътните участъци, едва ли скоро ще влезе в експлоатация заради проблеми с подводното трасе.
За българо-гръцката връзка едва миналата седмица Регионалното министерство одобри част от подробния устройствен план на участък от трасето на българска територия, а сръбската все още е на фаза идеен проект. По отношение на връзката с Турция преговорите са в начална фаза.

Както отбелязва „Медиапул“, забавянето на газовите връзки, които би трябвало да осигурят алтернативни на руските газови доставки, всъщност работи за запазване на статуквото, от което големият печеливш е държавният оператор и собственик на газопреносната ни мрежа „Булгартрансгаз", взимащ директно участие в строежа на връзките с Гърция и Румъния. Без интерконектори, половината от чийто капацитет трябва да се даде на други доставчици, както изисква  европейското законодателство, държавата държи капсулиран пазара и гарантира монопола на своето дружество.

Трудно е да се каже дали забавянето на строежа на интерконекторите е заради пословичната ни неспособност да си свършваме работата навреме, или пък е плод на негласната протекция над „Булгартрансгаз". Но засега държавната компания се радва на безметежно доминиране на пазара като газов доставчик.
По думите на зам.-министър Павлов служебното правителство работи активно за изпълнението на тези проекти, които стартираха още по времето на правителството на Сергей Станишев през 2009 г. Те бяха определяни като приоритетни и от следващото правителство на Бойко Борисов, и от това на Пламен Орешарски, както и от промеждутъчното служебно правителство на Марин Райков. Резултатът е, че проектите продължават да са със същия статус.

Газовата връзка със Сърбия първоначално получи финансиране от програмата "Регионално развитие" за предишния програмен период, но след като стана ясно, че няма да се реализира, сега се движи по оперативна програма „Конкурентоспособност". Предвижда се с пари от тази програма да се изготви предпроектното проучване по газовата връзка България - Сърбия, уточни Павлов. Относно потенциалните доставки през тази тръба той коментира, че идеята е интерконекторът да може да доставя газ и в двете посоки – от страна на Сърбия, от терминали в Хърватия, а от България – газ от мрежата на Южния газов коридор.

От изявлението му във вторник стана ясно обаче, че по трасето има сериозни археологически обекти и трябва да се намери решение какво ще се прави с тях.
По отношение на газовата връзка между България и Гърция, зам.-министърът успокои, че се работи активно. Нейните пускове срокове бяха отлагани нееднократно, като последната актуализация отпраща към 2016 г.

Засега е ясно, че по нея ще се доставят договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. м от находището  „Шах Дениз ІІ", които обаче ще тръгнат едва през 2019 г. по Трансадриатическия газопровод. Затова сега трябва да се търсят варианти как този интерконектор ще се напълни със синьото гориво. Всъщност, той е единственият, в чиято реализация няма пряко да участва „Булгартрансгаз". В дружеството,  което ще пренася газта по това трасе, дял има Българският енергиен холдинг.

За газовата връзка България – Турция, по думите на Павлов, все още очакваме Анкара да даде оферта с цената на газа и на транзита. На наша територия интерконекторът ще се гради от „Булгартрансгаз", а на турска земя – от тамошната компания „Боташ". И за двете връзки със съседите ни на юг все още се търси финансиране.

Междувременно от изявление на енергийния министър на САЩ Ърнест Мониц стана ясно, че износът на природен газ от САЩ няма да започне реално преди 2015 г. или началото на 2016 г., а достигането му на съществени количества може би ще стане едва в края на десетилетието. Той попари надеждите на Украйна, че американците ще помогнат на Киев да намали зависимостта си от руския газ. „Няма бързо решение на въпроса“ - категоричен е Мониц и прехвърли топката на „редица международни експерти от държавите от Г7 или ЕС“, които следвало да съдействат на украинците да разрешат проблемите си с енергийните доставки за зимния период.


Първата заварка в сръбския участък на магистралния газопровод тържествено бе направена през ноември 2013 г.

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
13.10.2014 05:37:36
0
0
poradi goljamata zavisimost na balgaria ot rusia vapreki she sme v NATO i EVROPEJSKIA SAJUS moshem da sledvame primera na GERMANIA i drugi strani shlenki na NATO i EVROPEJSKIA SAJUS koito imat dobvri ikonomisheski otnoshenia s RUSIA i si ostavat lojalni na NATO I EVROPEJSKIA SAJUS .
zatova edin patriotishen voenno ikonomisheski politisheski juridisheski savet v sjanka moshe da spomogne za po pragmatishna politika na BALGARIA v stranata i v shushbina po vasmoshnost v spasvane na demokratishnite formi na upravlenie i dogorenostite s nashite sajusnizi i prijateli i az poshelavam uspehi na vsishki
ako imam fajda ot tesi uspehi taj kato sam predi vsishko targovez sas shwejzarski mantalitet ,germanski red i latinoamerikanski temperament
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки