Подбрано


10 Октомври 2014, Петък


Седмица на туршията от камби


Сурови рязани камби

Продукти:
1 кг камби
1/2 кг моркови
1/2 кг кервиз
2-3 глави чесън
морска сол
оцет
мед

Начин на приготвяне:
Камбите се измиват и се нарязват на 4 или 6 парчета. Отделно се остъргват и нарязват морковите на колелца, кервизът - на пръчици, чесънът се изчиства на скилидки, а магданозът се нарязва на ситно.
В буркана (тип „Омния“) се нарежда 1 пласт (3-4 см) камби, 1 пласт от смесения зеленчук, после пак камби, зеленчук и т.н. Между редовете се поръсва по малко морска сол. Долива се преварена и изстудена саламура, приготвена от оцет и вода в равни части и средно солена. По желание към нея може да се прибави и малко мед.
След 4-5 дена туршията се претака 3-4 пъти, след което се завързва с хартия и платно и се прибира на хладно.


Пълнени камби

Продукти:
камби
лук арпаджик
моркови
целина
чесън
зеле
оцет
сол

Начин на приготвяне:
Избират се по възможност еднакви на големина гладки камби, изчистват се от семената, като се отрязва кръгче около дръжката. След това във всяка камба се слага малка главичка лук арпаджик, по едно парченце морков, целина, скилидка чесън и накрая отворът се запушва с листо зеле.
Камбите се нареждат с отвора нагоре в буркан с голям отвор или делвичка и се заливат с преварена и изстинала саламура от оцет и сол (на 1 л. оцет – 2 равни с.л. сол). Когато оцетът е силен, прибавяме вода (на 2 части оцет – 1 част вода). След 3-5 дни претакаме туршията, притискаме я с изварен камък и я прибираме на хладно.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки