Грижа за имунната система в началото на зимата


09 Октомври 2014, Четвъртък


Естественият начин това да стане са адекватното хранене и природните имуностимуланти

Автор: проф. Христо Мермерски

Имунната система е една от най-важните в човешкия организъм, тъй като тя го пази от вируси, микроби, бактерии и други болестотворни агенти. При смяната на сезоните, а и след тежки заболявания, операции, химиотерапия и др. естествената устойчивост на организма отслабва и затова трябва да се вземат мерки да бъде възстановена.
Особено важно е състоянието на имунната система през периода на грипните заболявания, тъй като те не се повлияват от антибиотици, а другите предписвани лекарствени средства единствено намаляват болезнените симптоми, като с това дават възможност на организма сам да се справи с инфекцията.

Когато човек е здрав, всички процеси в организма му са синхронизирани в едно цяло. При наличието на болест това равновесие се нарушава и имунната система започва да се бори с всички сили, за да го възстанови.
Ако тя е достатъчно силна, организмът скоро се връща към нормалното си състояние. Отслабената имунна система обаче не може да се справи с болестотворните агенти и човек се разболява.

Затова важно е всеки човек да поддържа силна имунна защита на своето тяло. Естественият път да стане това е чрез адекватното за целта хранене или чрез приемането на имуностимуланти.
Поради големия зрителски интерес и очакваната към края на октомври обичайна за сезона грипна епидемия този път публикуваме няколко рецепти за засилване на имунната система и лечение на някои други вирусни и бактериални заболявания.

Янка Костадинова, Антоново
„На много хора съм дала досега тази рецепта и повече от тях после се обаждат да ми благодарят и да ми казват, че на практика са се уверили в нейните целебни качества. Тя лекува всички болести, причинени от бактерии, вируси и микроби. При това не само ги обезврежда, но и изпълнявана профилактично, препятства настаняването им в организма.
Ефективна е при всякакви инфекции – цистит, бактерии в урината и бъбреците, стомашно-чревни, ангина и усложненията след нея и много други. Моя близка с нея се справи с цистита си и със заболяването, причинено от бактерията Ешерихия коли. Преди това е вземала лекарства, които обаче само са отслабвали болестотворното действие на причинителите, но не са били в състояние да излекуват заболяванията й.

След края на медикаментозното лечение ялостната симптоматика отново се е завръщала. След като е изпълнявала моята рецепта само 10 дни, напълно се е излекувала, в което се е уверила напълно и след направените съответни изследвания в медицинско заведение.
Друга жена имаше сериозни влагалищни проблеми – трихомоназа и хламидия.  И тя е пробвала първо с медикаментозно лечение, но болестите се оказали извънредно упорити. Казах й рецептата и още след изпиването на първата доза симптомите изчезнали.
А по време на грипните епидемии с моя съпруг се предпазваме само с този лек.

Ето и самата рецепта.
Нужни са 3 средно големи глави чесън, 3 средно големи глави лук, 2 с.л. настърган пресен корен на джинджифил (продава се, прилича на картофче), 3 с.л. настърган също така пресен корен от хрян (задължително да е пресен, тъй като поизсъхналите вече губят голяма част от свойствата си), 3 люти чушлета и суров, нефилтриран домашен ябълков оцет.
Чесънът, лукът и чушлетата се нарязват на ситно, настъргват се и хрянът и джинджифилът. Всичко това се смесва и се поставя в един буркан, но така, че да не запълва повече от 3/4 от обема му. После съдът се допълва с ябълковия оцет.

Затваря се плътно с капачка, разклаща се добре, за да се смесят съставките, и се оставя 14 дни на тъмно място, като всеки ден се разклаща или разбърква. След 14-ия ден съдържанието му се прецежда през тензух и вече може да се ползва.
Това става по два начина. Когато е налице сериозно заболяване, се вземат по 3 с.л. 3 пъти на ден независимо дали преди или след ядене. Правилното приемане е преди да се изпие да се жабури в устата. Профилактично се вземат по 2 с.л. само вечер.
Това е рецепта на П. Димков и многократно е изпробвана с добър резултат.“
Телефонът на Янка е 0889 159 553.

Още няколко рецепти
за засилване на имунната система през есенно-зимния сезон и периода на грипните епидемии.
Рецепта 1: В една наполовина пълна кофичка кисело мляко се слагат 1 с.л. мед, 1 с.л. пектин, 1 с.л. смлени орехови ядки, 20 – 30 капки прополисова тинктура, 1 ч.л. канела (количеството канела при диабетноболните трябва да се определя индивидуално). Всичко това се консумира наведнъж или най-много на няколко пъти до обяд.

Рецепта 2: В 1 чаша топло прясно мляко се разбиват едно яйце и 1 с.л. мед. Изпива се веднага. Рецептата е предложена от човек, който е излекувал с нея рак на белия си дроб. Особено е ефективна след прекарани тежки заболявания.

Рецепта 3: В подходящ съд се слага 1 л вино, 12 стръка магданоз и 2 с.л. домашен ябълков оцет. Варят се 5 – 6 мин. След това съдът се издърпва от огъня и към съдържанието му се добавят 350 г мед и 250 г алое. Рецептата е известна като „Еликсир на младостта“.

Рецепта 4 (Йорданка Карадимова, Котел): Смесват се 500 г чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише с дръжките, 25 бадемови ядки, счукани на кашица в дървено хаванче, 4 месести лимона – разрязани, изстискани и смлени с машинка с кората, но без семките. Приема се по 1 с.л. 20 мин. преди ядене сутрин, обед и вечер.

Храни, укрепващи имунната система
За целта са подходящи всички храни, богати на витамините A, B, C, D, E и т.н. и на белтъчини. Това са бобовите, различните видове ядки, рибата, пълнозърнестият хляб, от плодовете – ябълките, ягодите, прасковите, кайсиите, портокалите, лимоните, черешите, дините, пъпешите, гроздето. От зеленчуците – морковите, червеното цвекло, чесънът, лукът, ряпата и др., а от месата – нетлъстите – главно пилешко (без кожата), яйца от всички видове, кисело и прясно мляко, мед.

Като напитки е добре да се приемат всички натурални сокове от гореспоменатите плодове и зеленчуци, които да се консумират веднага след приготвянето им. Полезни са минералната вода (да не се пие само от един източник), както и различните видове чайове, приготвяни домашно или закупувани в аптеките.
Неблагоприятни за оптималното състояние на имунната система са тлъстите меса, консервите, лойта. Също така алкохолът и кафето в големи количества. Естествено и пушенето на цигари и употребата на наркотици.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки