Лечебните качества на шипката


09 Октомври 2014, Четвъртък


Още Хипократ е използвал плодовете й като противовъзпалително средство


Шипката е пренесена в Европа от Северна Америка и Средна Азия. Представлява храст, достигащ 2-3 метра. Древните гърци са я смятали за символ на жизненост, красота и мир, а за римляните е олицетворявала чистотата на убежденията и верността към дълга.
Шипката е родоначалник на култивираната роза, от която са създадени повече от 1000 сорта. Плодовете й съдържат дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерично масло, флавоноиди, никотинова киселина, витамините С, В1, В2, К, А, РР, Р, както и минералите калций, калий, магнезий и др.

Плодовете й се използват като лечебно и хранително средство. Консумират се свежи и сушени.
Установено е, че бавното сушене (на слънце) при 30 – 40 градуса води до 80-процентното разрушаване на витамин С в тях. Ценните качества на плодовете на шипката се запазват при бързо сушене (80 – 100 градуса по Целзий) за един час, след което могат вече да се оставят на обикновена температура за довършване на процеса.

Още Хипократ е използват шипката като противовъзпалително средство. По-късно е била прилагана за лечение на рани, причинени от ухапване от куче, поради което дълго време е била наричана кучешка роза.
През Средновековието излиза книгата на Йероним Бош, в която се препоръчва под формата на сок, сироп, масло и мехлем шипката да се използва при кръвохрачене, повръщане, възпаление на венците и дизентерия.

Според английския учен Полинг лечебният ефект от плодовете на растението се дължи на съдържащото се в тях голямо количество витамин С, което помага при простудни заболявания, нервно-психическа умора и др. Причината е в антиоксидантните качества на витамина, който забавя стареенето, препятства атеросклерозата, инсултите и инфарктите, като подобрява капилярите и предотвратява образуването на отоци и асцит.
Шипката е с голям спектър на

лечебно действие.

1. Има противовъзпалително действие и се използва за лечение на рани.
2. Повишава съпротивителните сили на организма и укрепва имунната система.
3. Ефективна е при лечение на скорбут, психична умора и простудни заболявания.
4. Препятства и забавя натрупването на плаки в кръвоносните съдове и стерилитета.
5. Действа благоприятно при възпаление на стомашно-чревната и бронхиалната лигавица.
6. Понижава кръвната захар.
7. Стимулира кръвообращението.
8. Подобрява обмяната на вещества.

9. Препятства развитието на гнилостни бактерии в червата.
10. Подобрява сърдечната дейност и работата на черния дроб.
11. Действа лечебно при бъбречни и жлъчни смущения, гинекологични проблеми и при хиповитаминози. Също така при коклюш, диабет, трудно уриниране, умора, червен вятър.
12. Предотвратява развитието на тумори и рак.
13. Употребява се при лечение на различни видове рани, като има свойството да предотвратява гангрената на засегнатите тъкани.
Не са известни противопоказания. Най-добре е да се пие като чай, тъй като в него се запазват всичките й полезни съставки. В конфитюра от шипки се запазват само 25 – 30% от ценните й съставки, освен това той е противопоказен за болните от диабет.

Начини на приложение при лечение

Рецепта 1 (при язвен колит): 100 г плод от шипка се залива с 1 л. слънчогледово олио. Оставя се да престои 14 дни на топло и тъмно място, като периодично се разклаща. Прецежда се. Взема се по 1 с.л. 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.

Рецепта 2 (за лекуване на стомашна язва с понижена киселинност): 30 плодчета се слагат в литър вряла вода и след като кипне, се сипва в термос. Изчаква се 90 мин., след което се пие през целия ден.

Рецепта 3 (след тежко боледуване): Плодове от шипка (изчистени от семките), боровинки, малини, къпини, горски ягоди се смесват и се разбъркват със захар. Престояват два часа, оставят се в хладилник и всеки ден се хапват по 4-5 лъжици.

Рецепта 4 (за прочистване на черния дроб): Вечерта се сваряват в половин литър вода 3 с.л. смлени шипкови плодове. Сместа се поставя в термос и се оставя да престои през нощта. Сутринта настойката се налива в чаша, в която предварително са сложени 3 с.л. слабително средство, и всичко се изпива наведнъж. След около 20 мин. се изпива останалата в термоса смес – този път без слабителни. След 45 мин. се закусва. Желателно е закуската да се състои от орехи, сочни плодове или зеленчукова салата. Изпийте и чаша настойка от листата на малина, боровинка и шипка. Можете да си позволите филийка сух хляб.
Тази процедура се повтаря шест пъти през два дни – примерно петък, понеделник, четвъртък, неделя, сряда, събота. Впоследствие е полезно такова почистване да се прави веднъж седмично.

Рецепта 5 (за укрепване на организма): Половинлитрова бутилка се пълни с плодове от шипка, изчистени от семките. Залива се с водка или спирт. Престоява 3 до 6 дни, докато добие светлосив цвят. Пие се два пъти на ден по 15 капки, разтворени в 1 с.л. вода.

Рецепта 6 (при грип): По 1 с.л. шипка, касис, малини и мед се заливат с 1 и половина чаши вряла вода. Запарката престоява 15 мин. и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1/2 ч.ч. преди ядене.

Рецепта 7 (за спиране на кръвотечение): 1 с.л. шипкови люспи се варят в 1/4 л вода. Отварата се прецежда и се пие като чай.

Рецепта 8 (при анемия, скорбут, бъбречни заболявания, също за пречистване на кръвоносната система, подобряване обмяната на веществата и възпален пикочен мехур): 3 с.л. раздробени плодове от шипка се варят в 1 л вода в продължение на 10 мин. След това тенджерата се увива в одеалце и се оставя да престои през нощта.

Рецепта 9 (шипково вино за отслабнал организъм): 1/2 кг шипки се смесват с 1/2 кг захар и се заливат с 4-5 л вода. Сместа се държи на топло и често се разклаща. След една седмица се прецежда и течността се пие вместо вода.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки