Съветската разузнавачка от български произход


Съветската разузнавачка от български произход
Момент от мирните преговори между басмачи и представители на съветската власт, състояли се във Фергана през лятото на 1921 г.
08 Октомври 2014, Сряда


Дъщерята на наши потомци от Волжска България Олга Камишева е най-добрата агентка в Средния изток

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

Олга Камишева, под каквото име тя за първи път попада в агентурните списъци на ЧК през 1920 г., е дъщеря на  българи от Поволжието, далечни потомци на съществувалата през Х-ХІІІ в. Волжка България.

Тя се омъжва през 1918 г., но съпругът й скоро след това е убит в гражданската война. Почернената вдовица попада в Ташкент, където в нея страстно се влюбва бей Махмуд, първи помощник на главатаря на кръвожадната банда на басмачите Абдула бек. С негова помощ урежда среща с известния бандит, представящ се за белогвардейски офицер, и се договарят басмачите да отидат в планинска клисура, където ще получат много оръжие и пари, изпратени от адмирал Колчак.  Макар че е известен с предпазливостта си, главатарят се съгласява да отиде на уговореното място с цялата си банда, където червеноармейските картечари ги унищожават.

От този момент Олга е закодирана под псевдонима Мириам. В Ташкент има афганистанско дипломатическо представителство, което се ръководи от Али Мохамед. И той попада под обаянието на очарователната жена – дотолкова, че й предлага да стане негова съпруга, а тя се съгласява. 

Наскоро след това Ташкент е превзет от красноармейците и Али със съпругата си отиват в Кабул. Там брат му Захир шах е министър на външните работи. Той е много недоволен, че по-малкият му брат се е оженил за немюсюлманка, което според афганистанските закони го лишава от възможността да заема държавна служба. Затова настоява Али да се разведе с нея, но той е непреклонен, защото страстно обича съпругата си. Тогава Захир започва да създава на Мириам всевъзможни неприятности с цел да направи живота й в Афганистан непоносим и тя да напусне страната.

Но българката е толкова очарователна, че Захир се  влюбва в нея, а тя с държанието си показва, че той не й е безразличен. Стига се дотам, че Мириам се развежда с Али и става държанка на Захир, въпреки че той желае да се ожени за нея, но това би означавало  да изгуби поста си. А и самата Мириам иска той  да запази службата си, защото именно като външен министър може да й бъде по-полезен за събиране на необходимата й информация.
По това време емирът на Афганистан Аманулла Хан е в приятелски отношения със СССР и съдейства на съветските власти в борбата им с басмачите, които от афганистанска територия правят набези в Таджикистан и Узбекистан, извършват грабежи, палежи и убийства.

Но през 1929 г. на власт идва Надир Шах, който предпочита сътрудничество с англичаните и затова дава пълна свобода на действията на басмачите, а британците ги снабдяват с оръжие и боеприпаси. Най-многочислена и активна е бандата на Ибрахим бек, която тероризира жителите на средноазиатските съветски републики. За да се справят с нея, на чекистите е необходима информация и те се надяват да получат такава от Олга-Мириам. Тя успешно се справя със задачата и това позволява на червеноармейците да ликвидират  бандата на Ибрахим.

При един от набезите му тя е обкръжена, една част е избита, другата пленена и изпратена на заточение в Якутия. Сред пленените е и водачът, който след два месеца престой в лагера се самоубива. Захир вече не е министър  и затова се жени за Мириам. Въпреки това той запазва  връзките си и в дома му гостуват видни местни служители. В ролята си на домакиня Мириам им поднася храни, напитки, наргилета, като внимателно се вслушва в разговорите. Обучена в телеграфия, тя изпраща все по-обширни донесения до Ташкент и Москва.

Малко неочаквано в дома им идва и Надир Шах, който е посрещнат с полагаемите му се почести и богато е угостен от Мириам с нейните специалитети – банички, пирожки, пелмени. Велможата започва все по-често да им ходи на гости вече със съпругата си. Двете жени се сприятеляват, а когато шахкинята научава, че Мирам е акушерка, я ангажира за израждането на очакваното дете. То минава много успешно и от този момент Мириам е желан и почитан гост в двореца. Забравили са, че не е мюсюлманка и я канят на всички тържества и приеми, но за нея това е и работа.

В съветското разузнаване постоянно пристигат донесения с много ценна информация. Веднъж, когато е на лична среща с шахкинята Халидзи, тя я пита каква е по народност, а Мириам й отговаря, че е с българско потекло. Халидзи не е чувала за такъв народ, затова Мириам й разказва за неговите традиции и обичаи.
В края на 30-те години Надир Шах е свален, а Афганистан става арена за борба между разузнаванията. Германия  отпуска на новия шах кредит в размер на 27 млн. марки и наводнява страната с „експерти“ и „консултанти“. Въпреки че вече няма достъп до двореца и правителствените среди, Олга-Мариам намира начини да предоставя ценна информация за разкриването на немската агентура, която помага на съветското контраразузнаване да я обезврежда.

След края на Втората световна война я канят да се върне в Съветския съюз, но тя предпочита да остане в Кабул, където е наследила две големи къщи с градини и значителни авоари в банките от двамата си бивши съпрузи. А за работата си в полза на съветското разузнаване не е получила нито една рубла, долар или друга валута. Получава само съобщения за повишаването й в чин и награждаване с ордени, които никога не е виждала.
Тя вече няма семейство, а никога не е имала деца. Преустройва една от къщите в училище интернат за деца сираци и поема изцяло неговата издръжка. Но дори и през 60-те години на миналия век съветски разузнавачи я посещават и тя, въпреки че източниците й вече са ограничени, винаги има какво да им каже. После връзките се прекъсват.

Едва през 1980 г., когато съветските войски влизат в Афганистан, си спомнят за нея. Командващият ги генерал лейтенант Юрий Тухаринов й носи офицерска униформа с пагони на подполковник и ордените, с които е наградена. Среща 80-годишна жена, която ги приема, но казва, че за нея това вече няма никакво значение. Предполага се, че е починала през 1983 или 1984 г. и според нейната повеля е погребана в градината на дома си, като на гроба й е поставен каменен кръст.

През 2011 г. се срещнах със старши лейтенант Григор Спасов, който е бил в състава на български батальон, изпратен на мисия в Афганистан. Той ми каза, че е видял къщата, в която е живяла Олга, а афганистанците я наричат Мириам Заде, т. е. Почитана. Дори талибаните не са посмели да осквернят гроба й и каменният кръст все още е там.


Ибрахим бек

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки