Как се прави ферма с печалба от тотото


07 Октомври 2014, Вторник


Млечните продукти на ферма „Златно руно" са познати на мнозина, но малко хора знаят, че тя е била създадена преди повече от 40 години с печалба от тотото.


„Тогава чичо ми Атанас Вършилов печели с шестица от тотото 20 000 лева - много пари за онова време. Взема си една „Волга" а останалите пари влага в покупката на овце. Така започват заедно с дядо ми Георги и баща ми Димитър", разказва стопанката на „Златно руно" Виолета Крушкова.
С годините стопанството се разраства, после чичото Атанас се отделя със своите 1200 овце и стотина крави, а Виолета и баща й Димитър продължават със 750 овце.
Животните се доят на ръка, защото през лятото живеят в планината - в местността Баш мандра край Бяла черква. Там няма как да се инсталира агрегат.

Зимно време животновъдите прибират овцете във фермата си на „Асеновградско шосе" в Пловдив. За тях се грижат братът на Виолета и баща й, а през сезоните в стопанството работят между 5 и 7 души.
Намирането на добри работници се оказва голям проблем, казва Виолета. Това лято не е било особено добро, тъй като поради дъждовете и ниските температури добитото мляко е по-малко от обичайните количества.
„Ако през миналата година сме издоили 40 тона, тази година е поне с 10 тона по-малко", разказва фермерката.

Причината е в това, че тревата е прекалено сочна и овчето мляко не достига необходимата плътност. От студа пък добивите намаляват, тъй като самите животни се стресират. Отделно стопанството е пострадало от епидемията на болестта син език.
Част от издоеното мляко се предава в местна мандра, а 7 - 8 тона  преработват в сирене, кашкавал, брънза - кашкавалени кубчета с извара, и масло.

Досега заради неуредиците в Наредба 26 на МЗХ, която регламентира директните продажби, продукцията е била пласирана предимно на приятели и на техни познати. Но след поправките в нормативната база „Златно руно" е изработила технологичен проект за директни доставки, който е внесен в Българската агенция по безопасност на храните.
„С разрешаването на прякото договаряне планираме да произвеждаме повече кисело мляко, сирене, кашкавал и брънза“, казва Виолета Крушкова. Фермата е продала по-голямата част от тазгодишната продукция, а овцете са вече заплодени и мляко ще има чак по Великден.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки