Учебната година започна и за българчетата в Украйна


Учебната година започна и за българчетата в Украйна
Момент от откриването на учебната година към Българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“ в Украйна
06 Октомври 2014, Понеделник


На 23 септември бе дадено началото на новата учебна година в Българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската обществена организация

Автор: Георги Ваташки

„Конгрес на българите в Украйна“.
Празненството се състоя в двора на 47-мо училище в Одеса, където учат много бесарабски българчета. В своето приветствено слово президентът на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик изтъкна: „За пореден път Българският културно-просветен център „Аз, буки, веди“ посреща своите възпитанци, които ще се опознават по-близо с родната литература и история. Броят на желаещите да посещават нашето училище нараства и тази година вече имаме възможност да обучаваме 500 деца.

Днешният ден е повод да си припомним колко важно е да бъдат създадени условия за изучаване и развитие на българския език и култура, защото това гарантира запазване на националния дух. Един ден, когато нашите ученици ще заведат своите деца в българско училище, предавайки по този начин националната памет и самосъзнание, тогава ще можем да кажем, че мисията ни е изпълнена“.

На импровизираната сцена учениците се представиха с рецитал на стихотворения на наши класици и пяха възрожденски песни. Изпълнението им ентусиазира участниците в тържеството да си спретнат импровизиран конкурс-надпяване, посветен на славянските първоучители. Най-много аплодисменти заслужи най-малката участничка Олга Граматик, която с плам изпя химна на родната азбука „Върви, народе възродени“.

След това децата демонстрираха своите познания по българска история и литература в конкурс-викторина, като за победителите бяха предвидени плакати и книги за награди.
В българския празник в Одеса се включиха със свои изпълнения и младежките състави от „Аз, буки, веди“. Фолклорните групи „Български сърца“, „Бисери“ и вокалната група „Здравец“ от Българския младежки клуб „Актив“ бяха дълго аплодирани от малки и големи.

Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик. Най-малките ученички пък показаха как се танцува Право хоро, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на Джиновско хоро.
В края на тържеството директорката на 47-мо училище Вера Пискун припомни постиженията на културно-просветния център в неговата кратка история. Той е създаден през 2008 г. по идея на Екатерина Гержик и днес работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.

Учениците са предимно бесарабски българчета, на които им се предоставя възможност да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Особено внимание се обръща на усвояването на народните традиции и обичаи.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки