Как се получава кредит


Как се получава кредит
06 Октомври 2014, Понеделник


Испански наръчник за български условия

Автор: Веселин Максимов

Очевидно бургаският театър „Адриана Будевска” започва амбициозно новия сезон. След като скоро ви представихме постановката „Око под наем”, която ще види бял свят на 8 октомври там, ден преди нея, точно след изборните страсти, блестящите актьори Иван Бърнев и Георги Стайков ще представят друга комедия – „Кредитът” на испанския драматург Жорди Галсеран. Пиесата разказва за... познахте, как да получим кредит и всички перипетии около тази толкова разпространена напоследък главоболна дейност. 

Допреди две десетилетия и нещо тази дума звучеше изключително странно, а у нас имаше заеми, банката беше единствена, с името „ДСК”. И ако сте един от всичките (всъщност, другите българи, невзели кредит, са малцинство), които знаят или са виждали колко е хубав животът на кредит, но и колко горчив може да бъде, ако си в затруднено положение, имате чудесна причина да видите двамата асове от киноекрана на сцена. Макар че се води бургаска, веднага след премиерата пиесата ще тръгне на турне из страната, първо във Варна, след това в София.

Макар че се води дело на Георги Стайков и Иван Бърнев, голям пръст в нейната изработка има и режисьорът Борислав Чакринов, който от скромност или нещо друго твърдо отказва да бъде вписван на афиша  на представлението. Стайков разказва, че след като чул няколко хвалебствия за пиесата, я намерил в интернет страницата „Амазон” и я изтеглил срещу таксата от 14 американски долара. Дал я за превод на Нева Минчева и след като я видял в български вид, творецът в него подскочил.

Свързал се със своя приятел Иван Бърнев и двамата започнали работа. Не след дълго усетили, че всичко е много хубаво, но наистина трябва „да пипне майстор-готвач”. И дошли при Чакринов. Всъщност, за отбелязване е, че Жорди Галсеран е написал произведението си на каталунски, а не на испански. Затова преводът продължил по-дълго от нормалното, за да бъде всичко изпипано според идеята на оригинала.

Въпреки че идеята за национален референдум за отделяне на Каталуния от Испания беше обявена за противозаконна от техния Конституционен съд, тази област продължава с пълна сила да живее свой собствен живот и тъй като е по-богатото място от тази страна, държи да го показва по всякакъв начин. Така дошла идеята за „драматични двубои”, обясни Иван Бърнев. Събират се няколко десетки писатели с претенция да бъдат добри в измислянето на сцени и всеки излага своята идея. Подобно е на рапърите, които се състезават помежду си в рецитиране под съпровод на музика.

В такъв двубой именно Жорди Галсеран смаял публиката и журито и получил най-голямата награда – тяхното признание. След което седнал и доразвил идеята на епизода, превръщайки го в цяла пиеса, дълга час и двадесет минути. Стайков (който играе банкера) предположи коя е сцената. Според него, това е моментът, в който кредитоискателят Бърнев обявява, че няма никаква собственост или каквото и да било друго, с което да обезпечи бъдещия заем. На излизане вижда снимката на неговата красива жена на бюрото му и обещава, че ако тези пари не му бъдат отпуснати, с цената на всичко ще преспи с нея.

Двамата обещават незабравими минути с пиесата на Жорди Галсеран и отказват да разкрият повече от сюжетната линия. Все пак мъничко открехнаха завесата – става въпрос за това докъде е готов да стигне човек, за да получи кредит? И за достойнството, любовта, приятелството и доверието.


Георги Стайков в момента е коренно различен – подмладен и отслабнал Освен сериозните успехи в киното, Иван Бърнев играе на няколко сцени у нас Двамата приятели привлекли за помощник в „Кредитът” Борислав Чакринов (в средата)

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки