Тома Неверни покровителства строители и зидари


Тома Неверни покровителства строители и зидари
06 Октомври 2014, Понеделник


Той завършил живота си с мъченическа смърт в името на Христовата вяра


На 6 октомври Православната църква почита свети апостол Тома, един от най-верните последователи на Исус Христос. Той произхождал от галилейския град Панеада. Често го наричали Близнака (на арамейски Тома означавало близнак), тъй като много приличал на Спасителя.
Тома бил сред учените апостоли – той умеел да чете и пише. Неговото име станало синоним на недоверието и съмнението във всичко, докато не се докаже, в материалния свят.

Когато след смъртта си Исус възкръснал, Тома не повярвал и поискал сам да види белезите му от гвоздеите и да постави пръст в раните му, за да се увери във Възкресението. Седмица по-късно Христос се появил и накарал невярващия апостол  да го докосне, изричайки: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха“. Така „Тома Неверни“ станало нарицателно име за недоверчив човек. Неверието, което проявил апостол Тома, се превърнало в олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада човек.
Христос избрал Тома да стане апостол. След слизането на Светия Дух в деня на Петдесетница апостолите хвърлили жребий, за да видят кой къде ще отиде да проповядва. На Тома се паднало да замине за Партия, Мидия и далечна Индия.

По местата, където минавал, той извършвал чудеса, като изцерил множество недъзи на страдащите и така обърнал много хора към Христовата вяра. Мнозина били тези, които с интерес слушали проповедите му, като сред тях се срещали и приближени до царския двор. Така свети Тома покръстил царица Мигдония и сестра й Терциада.
Разгневеният цар го затворил в тъмница и го подложил на страшни мъчения, но светецът винаги оставал невредим. Накрая владетелят го осъдил на смърт и войниците го убили пред погледа на множество негови ученици.
Така апостолът изпълнил своята мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Много скоро дори и жестокият цар приел християнството.

Апостол Тома бил изкусен строител. На повечето икони е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. През Възраждането апостол Тома се почитал като патрон на дюлгерските еснафи – професионални обединения на майсторите строители и зидари. Те чествали тържествено неговия празник и често поръчвали и подарявали на църквите в родните си места икони с образа му. И до днес 6 октомври се отбелязва у нас като ден на архитектите, строителите и зидарите.
Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки