Старинни оръжия гърмяха в Добрич


Старинни оръжия гърмяха в Добрич
Участниците в турнира
05 Октомври 2014, Неделя


Възстановчици демонстрираха майсторски умения за боравене с тях в стрелбищния комплекс и конната база „Рокар“

Автор: Янко Георгиев

Преди седмица в Добрич се проведе Първият национален турнир по стрелба с историческо оръжие „Найден Николов – Войводата”. Той бе организиран по инициатива на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция” и бе в памет на големия патриот и реконструктор, който си отиде от този свят преди няколко месеца.
Турнирът протече на обновения стрелбищен комплекс и конна база „Рекар”. Комплексът е основен партньор на възстановчиците от Добрич в реализирането на родолюбивите им начинания. Организаторите са амбицирани атрактивното състезание да се превърне в традиция.

Уменията си в боравене с историческо огнестрелно капсулно и кремъчно оръжие демонстрираха над 30 възстановчици от цялата страна. В турнира се включиха представители на клубовете на НД „Традиция” в Добрич, Велики Преслав, Велико Търново, Копривщица, Русе и Варна, както и от комитет „Родолюбие” – Пловдив. Всички състезатели бяха облечени в униформи и облекла, съответстващи на историческия период, към който се отнасят пушкалата, с които участват в надпреварата.

Началото бе поставено с демонстрации по конна езда и боравене с хладно оръжие. Уменията си във фланкировката с шашки показа Снежана Иванова, по чиято инициатива членовете на РК „46-ти пехотен Добрички полк” започнаха да усвояват този сложен елемент от бойното изкуство на казаците. Пред публика и участници се изяви и 15-годишният Петър Коцев, който вече в немалка степен владее фланкировката с шашки и кинжал. Майсторство в конната езда и прескачането на препятствия пък демонстрира д-р Ирина Петрова.

В състезанието по стрелба всеки участник имаше право на по 5 изстрела в до три от петте дисциплини. Използвани бяха фабрични реплики на исторически образци.
Публиката успя да се запознае с автентични огнестрелни оръжия, но състезанието бе само за дулнозарядни пушки и пистолети, с които произвеждането на точен изстрел е истинско изкуство. Зареждането им отнема няколко минути – в цевта се поставят барут, тапа и куршум, а възпламеняването в определени случаи трае до 2-3 секунди. Мерните уреди на старите пушки и пистолети са непрецизни или пък липсват, а мощният откат е допълнително усложнение за стрелеца.

Особено предизвикателство се оказаха кремъчните оръжия, които затрудниха в максимална степен състезателите. При тях има двойно възпламеняване – на барутния подсип и на заряда в цевта, и е изключително трудно да се задържи прицелната линия. Но тези трудности не попречиха на участниците и точните попадения в мишените не липсваха. Най-точен мерник показаха представителите на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”, които взеха и най-много медали.

Добруджанци завоюваха четири от петте първи места в отделните дисциплини. Снежана Иванова спечели надпреварата с капсулна пушка, д-р Добрин Добрев бе най-точен с капсулен пистолет, а Борислав Върбанов се оказа без конкуренция при кремъчното оръжие и взе златните медали при кремъклиите пушка и пистолет. В дисциплината „капсулен револвер” златото спечели Мирослав Сланев от Велики Преслав, негов подгласник стана д-р Ирина Петрова от добричкия клуб.

В Добрич останаха още сребърният медал за капсулен пистолет, спечелен от Кирил Бързаков, и бронзовото отличие за кремъчна пушка, завоювано от Пламен Николов. Специално отличие – сребърен медал за най-старо оръжие, получи Върбан Минев – председател на Регионалния клуб на НД „Традиция” във Велико Търново. Той показа реплика на пушка от средата на ХV век и в унисон с оръжието бе облечен в еничарска униформа.

Надпреварата мина при безупречна дисциплина и стриктно спазване на изискванията за безопасност, което е безспорен атестат за професионализма и отговорността на участвалите в турнира възстановчици.


Носителят на бронзово отличие за кремъчна пушка Пламен Николов стреля в мишената  сред пушеци и искри, разнасящи се от оръжието му

В категории: Традиции , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
06.10.2014 07:56:03
0
0
Полезна е инициативата на родолюбивите клубове в Добрич да показват боравене със стари кремъклийки пушки с ,които бълг.се борили ср.турското робство.Нее било лесно да се зарежда за 4 -5 минути онзи вид пушки под вражия огън-стрелба...Техниката на казаците с шашка е стара бълг.военна техника наследена от преди кан Кубратови времена.Казаците са потомци на българите на Бат Боян,които са останали в Урайна сл.смъртта на Кубрат ок.665 год.Българите на кановете Кубрат,Аспарух и Тервел са били майстори на сечта със сабя един българин ср.двама и трима врагове...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки