В Ирак тръгва сериал за „халифа“


В Ирак тръгва сериал за „халифа“
04 Октомври 2014, Събота


Осмивайки лидера на „Ислямска държава“ и джихадистите, създателите на лентата целят да тушират ужаса, който те предизвикват у обикновените хора


Тази събота по иракската държавна телевизия „Иракия" започва излъчването на нов сатиричен телевизионен сериал, който ще осмива самопровъзгласилия се за „халиф" лидер на групировката „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал Багдади и джихадистите му. Идеята на създателите му е по този начин да се подкопае образът им на почти свръхестествени кръвожадни злодеи, информира „Франс прес“.

Между два дубъла продуцентът Таер Джияд обяснява, че целта на сериала е „да се премахне страхът, който се е вкоренил в съзнанието на хората", визирайки ужаса, който ИД внушава чрез публикуването в интернет на многобройните си изстъпления и благодарение на който групировката успя да заграби територии, понякога дори без да се бие със силите на реда и да се пролее капка кръв. „Единственото решение с тези фундаменталистки групировки е да ги погледнеш в лицето и това започва от лидерите им", разяснява Джияд пред френската медия.

В същото време става ясно, че макар идеята на сериала е да помогне на населението да преодолоее страха си, мнозина са се отказали да участват в проекта най-вече поради притеснения от възможно отмъщение от страна на джихадистите за това, че си се подиграл с тях, макар и от синия екран. По този повод режисьорът Али ал Касем признава чистосърдечно: „Имахме трудности, особено когато някои актьори се страхуваха да участват в снимките от опасения за сигурността си".

Но тези, които в крайна сметка са се включили в приключението, сега имат чувството, че са взели участие във военни маневри. „Всички трябва да защитаваме тази страна. Ние не можем да ползваме оръжия, но все пак можем да помогнем за побеждаването на „Ислямска държава“ чрез работата си", категоричен е Али ал Касем. Ако този сериал е новото иракско оръжие срещу ИД, първите му изстрели щяха да пропуснат мишената си, отбелязва обаче „Франс прес“.

В първите откъси, които „Иракия" излъчваше по няколко пъти на ден в продължение на седмици, е развита идеята, която широко се споделя в Ирак, че ИД е създадена от ЦРУ, Израел и монархиите от Залива. Тези кадри, които все още се намират в интернет, показват облечен изцяло в червено персонаж с тризъбец, който води колона джихадисти из пустинята. При пристигането в един лагер мъж с каубойски вид, неизбежно американец, го завежда в палатка за уредена сватба с една кралица, за която може да се съди, че е еврейка по голямата Звезда на Давид, висяща на врата й.

Тя пък е придружавана от жена с тъмни очила и луксозно зелено облекло, която е ясен за Близкия изток символ на майката на емира на Катар, шейха Мозах, важна личност в емирството. Появяват се и известният Батманов злодей Жокера, Дракула и джудже, танцуващи на фона на музикална пародия на джихадистки химн - музиката на началните надписи на сериала.

„Излюпи се яйцето, роди се бебе – „Ислямска държава“, се пее в песента, а следващата сцена показва плода на сватбата. От черупката излиза миниатюрен Абу Бакр ал Багдади и кара хор от офицери на бившата партия БААС на диктатора Саддам Хюсеин да декламира кървавата му програма. „Къде си, о, главорезо?", пеят те в припева .Във финалната сцена в стил "Криминале" на Куентин Тарантино халифът убива баасистите един по един, навявайки паралел с Фауст и сделката му с дявола.

Излишно е да се казва, че когато миналия месец САЩ започнаха да бомбардират джихадистите в Ирак и оглавиха международна коалиция, в която влизат няколко страни от Залива, се наложи бързо-бързо да се внесат корекции в заснетата лента, като от новата версия на клипа изчезнаха американският каубой и шейхът Мозах.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки