Възрожденски учебници вече могат да се четат онлайн


Възрожденски учебници  вече могат да се четат онлайн
Йоаким Груев със своите ученици
03 Октомври 2014, Петък


Уникални помагала, които са били в помощ при обучението на българските ученици от преди два века, могат да бъдат намерени вече онлайн.

Автор: Десант

Учебни програми, буквари, атласи,  учебници по български език и риторика, по физика и химия и други книги, които са издадени преди Освобождението или малко след това, са публикувани в дигитален вид в националния онлайн каталог на академичните библиотеки в страната – Своден каталог НАБИС. Придобиването на знания и добро образование е било престижно в онези години.

Съставителите на учебните програми са се опитвали да осигурят и съответните учебни пособия, които да предоставят най-новите и модерни за онова време научни постижения. Например учебникът по „Зоология: За долнитѣ класове на българскитѣ реални училища и гимназии”(1881) е бил превод на помагалото, което тогава са използвали в гимназиите в Австро-Унгария. Друг подобен учебник е бил този по „Физика за главны народны училища“ (1872).

„Общое землеописание вкратце за сичката земля“, издадено в Смирна през 1843 г., както и „Малъкъ учебенъ атласъ въ девять карты”, публикуван през 1865 г., са безценни помагала по география. Второто от тях отразява етап от политическите промени в света, когато държави като Персия, Белуджистан и Хындостан все още са съществували, а днешните Китай и Австралия са се именували Хына и Нова Холандия.

Забележителна е и оригиналната учебна програма отпреди два века, използвана като основен документ при подготовката на учениците в габровските гимназии през 1873 г. В онези години „първоначалното обучение“ е започвало в първо и второ „отделение”, където се е наблягало на четенето „по български и по славянски“, на преписването от книги, както и на „умствено счисление“. Специално внимание се отделяло и на предмета „Законътъ Божiй“ и всеки час започвал с молитва.

Каталогът  НАБИС дава възможност за извършване на търсене на заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2, 5 млн. записа от 30 библиотеки в България.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
03.10.2014 14:23:52
0
0
Добре е създадена тази инициатива в онлайн бълг.ученици да четат стари възрожд.учебници по,които са учили прадедите ни в условията на турското робство в бълг.възрожд.училище.Българският ученик е учил Истор.бълг.на Паисий.Рибният буквар на П.Берон и Истор.на Б-я.на Гаврил Кръстевич-1871 год.С тези знания големи за ония времена бълг.дете сее гордеело,чее българин.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки