Предизборна пушилка по бургаски


Предизборна пушилка по бургаски
Популизъм е, че подобни сборища могат да бъдат спрени с една общинска наредба, ако контролните органи не са на мястото си
03 Октомври 2014, Петък


Мнозинството на ГЕРБ в местния Общински съвет популистки забрани циганските сватби след години шумов терор над българите в морската община

Автор: Янко Георгиев

Наближат ли избори в нашата страна, и едни хора, които сами се наричат „политици“, изведнъж започват да получават всякакви просветления. Сещат се, един вид, къде народът го стяга чепика и бързат да сипят обещания, че ще поправят всички световни злини.
Ей такъв проблясък получиха тези дни герберите в Общинския съвет в Бургас. Като доминиращо мнозинство, те вкупом и изведнъж осъзнаха, че циганските сватби „на открито“ в най-големия квартал в морския град „Меден рудник“ нарушавали обществения ред. И се загрижиха за спокойствието на работещите данъкоплатци, които от години се гърчат от ромския шумов терор ежедневно, дори ежечасно.

Кючеци, гьобеци, маанета, тъпани, дайрета, бой за сближаване на родата, вой и крясъци на пияни сватбари, пушилки от скари и смрад до небесата – такава картинка не е виждал само този, който през последните години не е живял в Бургас, а на планетата Марс.
Герберите обаче са си от тук, да не кажем, че от седем години са на власт в морската община. Как се случи тогава така, че точно преди вота в неделя (5 октомври) решиха, че циганските сватби на открито са нещо възмутително и те (от ГЕРБ), както и кметът Димитър Николов (също от ГЕРБ) няма да търпят повече това.

И предложиха промяна в общинската Наредба за опазване на обществения ред (НОП), с която се забранява провеждането на сватбени тържества върху тротоари, площади, улици, градини, паркове и всякакви места, които са общинска собственост.
Мотивите - през последните няколко месеца в партията на Бойко Борисов постъпили „сигнали“, че в ромския квартал „Победа“ са се „провели подобни тържества, съпроводени с шумни, улични увеселения, имало специално поканени оркестри и мощни озвучителни уредби.“

Бързата реакция на кмета и съпартийците му в ОбС щеше да е похвална в друго време, когато нямаше да мине като предизборен пиар. Освен това, решението е и лицемерно. Все пак, подобни мероприятия на открито бяха забранени и преди това, освен ако организаторите не разполагаха със съответното разрешение за целта, издадено от дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ (УКОРС). Известна като „Общинска полиция“, тази служба бе длъжна да следи за организирането на шумни сборища на открито и да разпръсква тези, които нямат нужното позволение от общината.

Историята в морския град не помни обаче такъв случай. Вместо да си стегне подчинените в УКОРС, Димитър Николов изскочи с кардинално предложение – забраняваме всички тържества на открито. Което май ще създаде повече пречки на гражданите на морския град, отколкото на мургавите сватбари.
В докладната записка на мнозинството е записано, че новата забрана включва не само събирания в общински имоти, но и такива в „открити частни имоти, при които се нарушава общественият ред и спокойствието на хората“.

Дотук добре, но кой ще определя дали събирането по съседски на по биричка пред блока нарушава обществения ред и дали е по-опасно от тридневното циганско бракосъчетание. Нещо повече, с новата забрана може да се окаже, че ако излезете да ударите едни карти с приятели в двора си, пак нарушавате общинската наредба. Не дай си Боже, да решите да направите парти в собствената си градина. Не става!
Недомислиците в текста на новата забрана бяха посочени от опозицията в лицето на „Национален фронт за спасение на България“.

„Вместо да създаваме излишни бюрократични пречки за гражданите, трябва да потърсим отговорност от служителите на Общинска полиция, които са длъжни да следят реда. А управата на Бургас, начело с кмета Димитър Николов, да наложи спазването на закона. При положение че дирекция УКОРС досега не е изпълнявала своите задължения, какво ни гарантира, че след пълната забрана това ще се промени?“, попита съветникът от групата на патриотите Христиан Митев.
Отговор от администрацията на градоначалника не последва.

След като „оправиха“ проблема с циганите, съветниците от ГЕРБ се заеха с друга „важна“ задача – да бъде измислен девиз на Бургас. За целта беше създадена комисия от цели 15 членове. Освен общински съветници и представители на администрацията, сред тях ще има и „4 обществено значими граждани“.

До края на заседанието не стана много ясна целта на това занятие и кому е притрябвал точно сега девиз на града, по времето на кмета, който ще остане в историята като Оня, Който съсипа Храма. Ако парите за това помпозно мероприятие бяха насочени към потягане на катедралата „Св. св. Кирил и Методий“, докарана до плачевно състояние заради безхаберието на местната власт в лицето на Димитър Николов, това тогава можеше да мине за добър пиар.

Всичко останало е предизборна пушилка.


Съветниците от НФСБ от години алармират за циганския терор в бургаските квартали „Меден рудник“ и „Победа“, но мнозинството от ГЕРБ и кметът Димитър Николов не искаха да ги чуят

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки