Ще обичаме ли държава с 30 млрд. борч, платим от нас


Ще обичаме ли държава с  30 млрд. борч, платим от нас
Нарастването на дълга не говори никак добре за правителството на Пламен Орешарски
03 Октомври 2014, Петък


Правителството одобри на инат проекта си за увеличаване на дефицита и дълга, въпреки категоричното „против” на синдикати и работодатели

Автор: Ани Петрова

Всъщност държавният дълг на България в момента е 9,486 млрд. евро или почти 19 млрд. лева. Или поне толкова е бил към 31 август тази година по данни на Министерство на финансите.
Така поднесено, това доста сериозно число не говори много. Затова нека погледнем числата като предистория и като перспектива.
В края на миналата 2013 г. държавният дълг е бил малко над 7 млрд. лева или 14,118 млрд. лева. За цялата 2013 г. държавният дълг, по официални данни, е нараснал само с 222,7 млн. евро или 444,9 млн. лева.

Но пък за осемте месеца на 2014 г. нарастването на дълга е почти 2,5 млрд евро. Което не говори никак добре за финансовата политика на премиера Орешарски. За който по едно време Бойко Борисов приказваше, че би го взел на мястото на Симеон Дянков в бъдещото си правителство, ако не бе пристанал на БСП в амбициите си да е министър-председател.
Казано в скоби, Дянков бе най-мразеният политик в България въобще, а Орешарски си оспорва същата титла в категорията „премиери” с незабравимия Виденов. И двамата – всеки по своему – разклатиха финансовата стабилност на държавата. Виденов изигра последния си валс под ритъма на хиперинфлацията, а Орешарски проспа аферата около КТБ.

И понеже историята се повтаря като фарс, някога социалистът Виденов върна СДС на власт, а днес на премиера на БСП Орешарски се падна подготовката на терена за  евентуалното завръщане на Бойко Борисов на бял кон. А грубата работа по разчистването на институциите и намирането на пари за бъдещото управление се върши от социалиста-ренегат Близнашки…
Георги Близнашки страшно много иска – поне в институционален план – да „актуализира” бюджета на предшественика си Орешарски и да увеличи държавния дълг с едни 4,5 млрд. лева – поне на този етап. Както и да допусне бюджетен дефицит в размер на 4% от БВП - цели 3 млрд. лева.

И като теглим чертата, излиза че можем да завършим 2014 г. с държавен дълг от 23,5 млрд лева. Което ще означава ръст на дълга за една-единствена година с повече от 9 млрд. лева.
Между другото, случайно да сте усетили рога на изобилието над главите си през тази една година – все пак това са 9 млрд. лева? Защото иначе е сигурно, че ще усещате изплащането им години наред – като жизнен стандарт и покупателни възможности, като размер на пенсии и социални помощи, като качество на здравеопазването…

Близнашки отказа да чуе бизнеса, синдикатите и партиите

На 1 октомври служебният (на ГЕРБ и на президента им) премиер Георги Близнашки категорично отказа да чуе и да се съобрази с мнението на Националния съвет за тристранно партньорство, както и с позицията на практически всички сериозни партии (без ГЕРБ, които сериозно настояват за актуализация), както и с аргументите на онези сериозни финансисти и икономисти, които не са полегнали на ГЕРБ.

Така на принципа „И сама машата е маша” служебното правителство одобри собствения си проект за актуализация на държавния бюджет на България за 2014 г. На практика Близнашки, финансовият министър Порожанов (бивш началник на кабинета на Симеон Дянков) и управляващата правителството от името на Плевнелиев Екатерина Захариева, както и всичките останали послушници в служебното правителство надвишиха правата, които им дава Конституцията.

И демонстрираха нагло несъобразяване със социалните партньори. Освен това показаха липса на чувство за реалност. Всичко това, заедно с увеличението на тока, също от 1 октомври, прави това правителство толкова вредно за националните интереси на страната, че няма да е чудно прогнозираните от мнозина граждански протести през зимата да започнат незабавно.

Часове преди министрите да се съберат, за да си одобрят проекта за ремонт на бюджета в полза на ГЕРБ – ако приемем, че се сбъднат прогнозите за вота на 5 октомври - синдикалните централи и работодателските организации, участващи в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се обявиха категорично против и единодушно обвиниха служебното правителство в превишаване на правата, които Конституцията му дава.

Във връчената на вицепремиера Екатерина Захариева обща декларация на синдикатите и работодателите се изтъкваше, че „радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание".

Документът е подписан от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – Съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа”. Според всички тях, ако се налага, проект за актуализация на бюджета трябва да бъде изработен след изборите от легитимно и избрано от парламента правителство, а самият проект трябва да отразява политическите реалности в България след изборите.

В дните преди служебното правителство за пореден път да демонстрира, че работи въпреки и против разума, финансовият министър Порожанов има консултации с представители на партиите ГЕРБ, „Реформаторски блок” и „България без цензура”.
Само ГЕРБ са подкрепили актуализация, подготвена от служебното правителство.
„БСП лява България” са отказали такава среща, като заявили своите обструкции относно правото на служебно правителство да внася такъв закон, а ДПС са казали същото и са поискали срещата да бъде отложена за след изборите. Междувременно от АБВ също ясно и недвусмислено се обявиха против такава актуализация на бюджета.

Какво казват експертите?

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета. Това коментира в началото на седмицата директорът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров. Той бе категоричен, че възникналите проблеми са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в нея е неефективно, нецелесъобразно, не води до положителен резултат и като че ли предложението идва, за да продължаваме в същата посока, което не е приемливо.


Според Димитров, на практика с актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство, се предлага да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, да натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв.
Порожанов, Захариева, Близнашки и правителство естествено не поискаха да вникнат в казаното от Димитров. Не чуха и Васил Велев, който, освен доказан експерт, е и председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително". Така Васил Велев коментира пред няколко медии огласения проект за актуализация на бюджета.

На същото мнение и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той е категоричен, че служебното правителство няма правни основания да се занимава с актуализация на бюджета. Дори заподозря, че това, което правителството предлага на българската общественост, може би е подготовка на обществото за сериозни изменения във финансовата ни политика.

Освен това Божидар Данев обърна внимание на факта, че всички сериозни плащания са след първи януари, което касае бюджета за 2015 г., включително и постъпленията, които ще идват от европейските структури. Експертът критикува служебното правителство и за липсата на информация за какво точно ще се разходват средства от фискалния резерв от 8,9 млрд. лв., който този кабинет наследи.

Малко по-назад във времето – в средата на септември – всепризнати експерти като бившите финансови министри Христина Вучева и Стоян Александров, както и проф. Гарабед Минасян, Мика Зайкова и др. твърдо се противопоставиха на актуализация на държавния бюджет за 2014 г.
Те обявиха това на нарочна дискусия на тема "Наследственост и промени във фискалната политика", която естествено никой от служебното правителство не уважи с височайшето си присъствие.

Проф. Христина  Вучева пък заяви, че не намира основания за твърдението, че България е в тежко финансово състояние. По различни показатели страната ни изобщо не е зле, смята тя. Според нея заради методиката, по която се прави българският бюджет, се осигурява властта на правителството и на политиците, „а Министерски съвет се изживява като собственик на милиардните приходи - затова властта е порочна".

Стоян Александров първо повтори – вече никой не знае за кой път от средата на лятото, че на този етап не е необходима актуализация. Финансистът препоръча да се изчака новото правителство след предсрочните избори да влезе в пълномощията си и то да направи точния одит на държавата. Според Александров едва през ноември може да се каже със сигурност дали ще е наложителна ревизия на държавния бюджет или не.

Още малко факти, известни дори на правителството

Към 31 август 2014 г. дефицитът в бюджета е 1,275 млрд лева, формиран от дефицит по националния бюджет в размер на 710,9 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 564,7 млн. лева. Това става ясно от публикуваните от Министерство на финансите данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към 31 август. Частта, представляваща дефицит по европейските средства, са пари, които ще бъдат възстановени на България при размразяване на плащанията по европейските програми – ако това се случи, разбира се.

Към същата дата размерът на фискалния резерв  е 8,7 млрд. лв., в т.ч. 8,2 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,5 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.
Истина е обаче, че за спрямо състоянието на бюджета в края на август 2013 година дефицитът е по-голям с 1,063 млрд. лева и това е „заслуга” изцяло на правителството на Пламен Орешарски.
Така, ако се гледат само числата, положението с бюджета не е розово, но в никакъв случай не е и трагично, както се опитват да ни го представят президента Плевнелиев и хора от служебното правителство.

От друга страна, не трябва да се забравя, че мнозина по върховете на държавата – тайно или явно – разчитат проблемите около КТБ да бъдат разчистени, а депозитите в банката – изплатени изцяло с помощта на бюджета. Някои изчисляват нужните средства на 6,5 млрд. лева, като цитират данни от одита на двете банки КТБ и „Виктория”, според които тяхната капиталова адекватност е на минус с 6,5 млрд. лева. Този чисто аритметичен подход далеч не е правилният, така както и е пределно спорно, дали банката трябва да бъде спасявана с пари на данъкоплатците. В интерес на истината трябва да се каже, че нейният фалит – като преки загуби за фирмите и гражданите със сметки в КТБ, но също така и като верижни фалити на част от тези фирми, наистина ще струва поне 6,5 млрд. лева преки и косвени загуби.

Сякаш не ни стигат трите милиарда лева дългове на НЕК…
В този смисъл положението с финансите на държавата е тревожно, а перспективата е за продължаваща нестабилност, евентуално утежнена и от продължаваща политическа нестабилност.
Именно тук възниква със страшна сила въпросът: Можем ли да обичаме държава с 30 млрд. лева борч, платим от нас?


Бивш главен ревизор на БНБ съветва да заемем 11 млрд. лева

"Сериозната задача на българската държава е да установи колко пари й трябват до края на годината, за да работи нормално и да намери начин да ги осигури. По мои изчисления средствата, които са ни нужни, като включим всички разходи, включително евентуалното оздравяване КТБ, сумата ще е 11 милиарда лева". Това заяви неотдавна публично финансистът и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов. По думите му, нужно е да се вкарат много сериозни пари в икономиката, за да заработи и тръгне напред.
Парамов е убеден, че след изборите на 5 октомври, освен ГЕРБ, и другите партии ще признаят необходимостта от актуализация на бюджета.


Финансовият служебен министър проведе иначе консултации с редица партии

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки