Камбанен звън се чу за първи път в бургаския квартал „Победа“


Камбанен звън се чу за първи път в бургаския квартал „Победа“
03 Октомври 2014, Петък


Единственият християнски храм в тази част на морския град е съграден от телевизия СКАТ и НФСБ

Автор: Десант

На 2 октомври тази година бургаският квартал „Победа“ за първи път бе огласен от напевен камбанен звън. Той се разнесе от двете облени в слънчеви лъчи камбани на новопостроената църква „Св. Георги Победоносец“ – първия християнски храм, издигнат в този район на морския град. Както пояснява поставен до входа му надпис, той е съграден в името на Майка България и православната вяра от телевизия СКАТ и ПП „Национален фронт за спасение на България“.

В топлия втори октомврийски ден, в който православната ни църква отбелязва паметта на светите Христови мъченици Киприян и Юстина, новият молитвен дом бе тържествено открит с водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Бургаската духовна околия ставрофорен иконом Борис Беров и още 7 свещенослужители от други бургаски църкви.

Макар и доста голяма, култовата сграда се оказа тясна да побере всички свидетели на този тържествен момент. Да запалят свещичка по време на изпълнението на християнския обред, който като богослужебно чинодействие е известен като „обновление на храм“, тук бяха дошли много жители на квартала, служители на телевизия СКАТ, общински съветници, журналисти от в. „Десант“, общественици, активисти и симпатизанти на Патриотичния фронт, дарители, спомогнали за изграждането на църквата.

Сред официалните лица, присъстващи на събитието, бяха собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, управителят на софийския офис на медията Данчо Хаджиев, председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, председателят на „Средна европейска класа“ Георги Манев, лидерът на „Национален идеал за единство“ Борис Ячев, бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, водещите от телевизия СКАТ Валентин Касабов, Силвия Трендафилова, Георги Дражев, Димитър Байрактаров, Любомир Желев, Венци Тоцев, бившият евродепутат Слави Бинев и много други известни личности.
След водосвета бе отслужена и заупокойна молитва за загиналите при взрива в барутната фабрика в с. Горни Лом, който почерни страната ни вечерта на 1 октомври.

В края на тържеството Валери Симеонов връчи тържествено свидетелства за дарение на най-значимите спомоществователи на богоугодното дело по изграждането на храма. Сред тях за своята безкористна помощ и предоставените безвъзмездно финансови средства и материали бяха отличени Мартин и Ивайло Дякови от „Евробилдинг инженеринг“ ООД - компанията, извършила строителните дейности, Неделчо Георгиев от „Домостроене“ АД, авторът на проекта арх. Румен Дафов, Милен Ненчев, директорът на НИМ Божидар Димитров, дарил иконите за иконостаса, Здравко Станчев, Николай Николов и Стоян Караненов, дарил кръстовете, издигнати върху двата купола.

При получаването на своето дарителско свидетелство Георги Манев изтъкна, че на проведения през юли в Жеравна събор „Войводска среща“, членовете на сдружението „Пазители на българщината“ са дали обещание да извършат през годината по едно добро дело за България. И Валери Симеонов е първият „войвода“, който с построяването на храма „Св. Георги Победоносец“ е изпълнил тази клетва.

Нещо повече – собственикът на СКАТ сподели пред събралото се за откриването на църквата множество, че ще продължи да изгражда още християнски храмове.
В бургаския квартал „Победа“ патриотите реализираха и една друга своя мечта – пред всеки православен молитвен дом на територията на България, да се вее националният трибагреник.

Така тук, на огромен деветметров пилон пред входа на църквата, вятърът развя българското знаме. То първо ще посреща всеки мирянин, решил да прекрачи прага на новия красив и стилен храм, който засега е единствен не само в квартала, но и в съседните райони на Бургас.
А неговите бронзови камбани, едната тежаща 180 кг, а другата – над 300 кг., отляти в пловдивска камбанолеярна, ще приканват със звучния си напев тукашните жители за църковните служби и празничните богослужения. 

Валери Симеонов:
Ще запаля първата свещ за обединението на българите

Идеята за храма дойде след решение за изграждане на църква във всеки квартал на града, което прокарахме в Бургаския общински съвет през 2008 г., когато бях негов председател. Определихме места, а аз специално настоявах първата от тях да е в кв. „Победа“, защото тук живеят основно цигани, за които съм категорично против да бъдат приобщавани към други нетрадиционни религии.

Не случайно издигнахме църквата до недовършена незаконна джамия. Нейният строеж бе спрян заради сериозни нарушения в строителните норми и в самия проект, открити от общинските съветници от НФСБ. Тя стои така вече седма година и никога няма бъде достроена.
Искам да призова нашите ромски сънародници да заповядат в новия храм „Св. Георги Победоносец“ и да се върнат към вярата, към която винаги са принадлежали.

През последните години са изградени и други храмове в Бургаска област, много православни светини пък се възстановяват. Наблюдава се една тендеция за връщане към корените – не само към християнство, но и към традициите и фолклора. Това ми дава надежда, че въпреки всичко България ще пребъде! А телевизия СКАТ и НФСБ ще продължат да помагат и занапред за изграждането на още много църкви и параклиси.
Съграждането на тази църква показва едно единствено нещо – че обединени, българите могат да постигнат много. Аз ще запаля първата свещ точно за обединението на всички българи, в името на преуспяването на България. Без това обединение ние няма да постигнем нищо, то стои в успеха на всички Божии и земни дела!


Красимир Каракачанов:
Всеки нов кръст ни връща към българщината

След дългите десетилетия на забвение на религията и отричане на историята, всеки един нов кръст в България показва, че българинът е жив и се връща към своите корени. Тъкмо християнството ни е съхранило като нация през дългото петстотингодишно турско робство.

Именно човек на религията беше отец Паисий, който запали огъня на българското Възраждане. Затова всеки едно нов храм на родна земя е стъпка към връщането към изконната българщина и национален дух.

Тази стъпка сега прави в Бургас Валери Симеонов и искам да пожелая на всички наши сънароници, без значение къде живеят, да следват неговия патриотичен пример.



Отец Борис Беров, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия:
Нека страната ни се пълни с повече храмове

При откриването на този прекрасен храм искам искрено да благодаря на всички, които помогнаха за неговото построяване и особено на г-н Валери Симеонов. С него бяхме заедно при създаването на църковното настоятелство, при подаването на документи в общината, при  първата копка, а сега и при неговото освещаване.

Днес аз за първи път влязох в храма, въпреки че бях близо до приготовленията и с какво можех помагах. Останах възхитен от красивите икони и изящно изработения иконостас. Всичко е много добре направено и се надявам, че то ще бъде от полза за всички, които ще дойдат в „Св. Георги Победоносец“ да се помолят за здраве за семействата си и за благословение за българския народ.

Нека и занапред да има такива хора като Валери Симеонов и нека нашата страна да се изпълва с повече православни храмове. Особено в малките селищата, където няма църкви, а хората искат да има къде да се помолят. Вярно е, че и свещеници няма достатъчно, но когато има храм, хората ще се помолят и няма да забравят, че са православни християни и българи.


Отец Радослав, предстоятел на „Св. Георги Победоносец“:
Нека пазим православието в себе си

Този красив храм е построен за прослава на Светата Троица, за прослава на нашия Спасител от греховете – Исус Христос и  в чест неговия великомъченик свети Георги Победоносец. Искам да пожелая на всички да имат дръзновението му, да пазим светото православие в себе си и да не сещаме за църквата само в трудни тежки моменти на бедствия, защото е много лесно да си задаваме въпроса „Защо, Господи, точно на нас?“

Трябва преди да се случат нещастията да се сещаме и да благодарим на Бога за всичко, което ние дал, за всеки един ден в нашия живот. Както е казал Бог Исус Христос, трябва първо да търсим царството Божие и неговата правда, а след това земните блага.


Възрастна жителка на кв. „Победа“ посрещна Валери Симеонов с китка босилек и цветя По време на водосвета храмът бе изпълнен до краен предел На деветметров пилон пред входа на „Св. Георги Победоносец“ се вее българският трибагреник Валери Симеонов и Красимир Каракачанов прерязаха лентата при откриването на новопостроената църква

В категории: Бургас , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Monkey
09.08.2016 21:19:48
0
0
That's a brilliant answer to an intrnestieg question http://meiecre.com [url=http://peuski.com]peuski[/url] [link=http://mwniqc.com]mwniqc[/link]
5
Debrah
09.08.2016 13:41:48
0
0
You saved me a lot of <a href="http://uqgmoxmu.com">halsse</a> just now.
4
Shanna
08.08.2016 19:50:13
0
0
Your hotensy is like a beacon http://oivcbjlioje.com [url=http://ivoasahqhw.com]ivoasahqhw[/url] [link=http://temeyxpna.com]temeyxpna[/link]
3
Coralie
08.08.2016 05:07:01
0
0
I'm so glad that the <a href="http://dynjpircogt.com">intenret</a> allows free info like this!
2
Jacalyn
07.08.2016 21:37:19
0
0
oh... i swear, you will always miss holding your child in that way when he&#39;s weaned na... it&#39;s not the same kasi when you&#39;re holding them lang... nakaka-miss talagaand it&#39;s only then that you really, really, really realize HOW intimate brefdtaeesing is... so really... enjoy the rest of your days, for as long as you still can...
1
Martin Dqkov
21.05.2015 14:31:44
0
0
KAKAV BIZNESMEN SI TI BE SMESHNIK , lajesh , mamish i kradesh vsichki . Kaji na horata ot kade sa ti parite koito ograbi ot Qsen Vasilev za blagotvoritelnost
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки