Подбрано


03 Октомври 2014, Петък


Седмица на есенната салата


Салата – лютеница

Продукти:
1/2 кг чушки – червени и зелени
2-3 глави лук
олио и оцет

Начин на приготвяне:
Избират се месести пиперки – червени и зелени. Пекат се, като се внимава да не прегорят. Когато са готови, се слагат за половин – един час в затворен съд, за да омекнат. След това се белят, махат им се дръжките и се изчиства семето им.

Слагат се в дървена гаванка, посоляват се леко и се счукват на гладко пюре - поотделно червените и зелените чушки. Запържва се леко в 3 – 4 лъжици олио ситно нарязаният лук и запръжката се разделя на две части. С едната половина се запържва червеното пюре, докато придобие ален цвят. Оставя се да поизстине, прибавя се към него 1 с.л. оцет, разбърква се и се изсипва в пирамидообразна форма в чиния. Заглажда се хубаво с нож. В другата половина се запържва и зеленото пюре, подкиселява се и то с оцет и се насипва във вид на пръстен около червеното. Салатата се поръсва леко със ситно нарязан магданоз.


Картофена салата

Продукти:
1 кг картофи
1 вр. магданоз
1 к.ч. бяло вино
олио и оцет

Начин на приготвяне:
Сваряват се картофите, обелват се, след като изстинат, и се нарязват на тънки филийки. Посоляват се, поливат се с 1 к. ч. гореща вода и се разбъркват. Отделно се прави смес с 4 – 5 с.л. оцет, 3 – 4 с.л. олио, магданоза и виното и с нея се заливат картофите. Разбъркват се, за да поемат равномерно поливката, и се оставят да поседят в затворен съд поне 1 час. Салатата се поднася украсена с тънки колелца от твърдо сварени яйца или кисели краставички.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки