Васил Левски и денят за размисъл


Васил Левски и денят за размисъл
02 Октомври 2014, Четвъртък


За колебливите избиратели първо искам да цитирам една сатирична миниатюра от Станислав Лец: „Махалото дълго се колеба и накрая спря“.



Използвам я като малко въведение към размислите на Васил Левски – най-решителния ни сънародник и най-великата чест на България в най-трудното нейно време.
Би било много полезно преди да тръгнем към урните да си припомним и някои негови по-малко известни констатации, съвети, а и нареждания. Ето какво пише Левски до Любен Каравелов: „На такива хора дай работа, които са разсъдливи, постоянни, великодушни. Едно от тия качества да липсва на водача на тая свята работа, то той ще я олайневи, както и да е“. В писмо до Хр. Попов пък Апостола казва:

„Братя, размислете се пак хубаво, че доста сме се лъгали от хората, па и от помежду назе си и отлагали от година на година“. И пак до Любен Каравелов: „А да вземе силен вървеж работата ни, без да пропадне в неприятелски ръце нищичко, не трябва да даваме подпора на глупци.“ В друго писмо Дяконът е строго навременен: „Време за помагане е сега – закъснелите не ще бъдат наши приятели“.

Мечтателят за „демократска република“, както той си я представя, не забравя и за момент националните интереси и обобщава: „Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън българско“. За личностния подход към деятелите той казва: „Трябва изпит за всеки. Защото имаме пред очите си доста примери: днес е човек, утре магаре“. За приспособленците и грабителите Левски е недвусмислен : „... най-много вие, чорбаджиите, не сте ли причина да стои това беззаконие и проклето зрелище пред нас?“ Знаем кои са днешните чорбаджии.

А в неговата „Програма на българския революционний централни комитет“ в точка 8 четем: „Ние причисляваме в числото на нашите врагове и противници и ония български изроди и чорбаджии, които пречат на народната ни цел и ще ги преследуваме навсякъде и всякога.“
И отново за неустойчивостта на характерите и за предателството: „Казахте, че имате представители добри и готови, а сега не щели, не искат. Като как разбирате тази работа, която е най-важна и деликатна, та днес едно да се говори, а утре друго.“

А ето и нещо от „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“: „Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система „ демократска република“ и състави партии за деспотско – тиранска система, то и таквизи ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.“
Дълго време гласувахме за „по-малкото зло“. А то все се оказваше поне над 90 процента зло. Добре би било да смалим тези нещастни показатели, като гласуваме със съзнанието за изстраданите завети на великия Васил Левски!

Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки