Лечебните свойства на ябълковия оцет


02 Октомври 2014, Четвъртък


Напитката пречиства кръвта от шлаките и засилва имунната система


Ябълковият оцет съдържа 20 особено важни минерални вещества и микроелементи - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, витамините C, E, A, В1, В2, В6, Р,  провитамите бета-каротин, рутин. Освен това е богат на оцетна, пропионова, млечна и лимонена киселина, цял ред ферменти и аминокиселини, както и ценните баластни вещества поташ и пектин.

Пектинът подпомага храносмилането и изпълнява редица полезни за организма функции, намалява нивото на холестерина в кръвта. Това му действие непосредствено се отразява върху състоянието на кръвоносните съдове: колкото е по-ниско нивото на холестерина, толкова са по-малко отлаганията по стените на кръвоносните съдове. А доброто кръвообращение е необходимо условие за профилактиката на хипертонията.
Бета-каротинът е един от най-силните антиоксиданти и неутрализира свободните радикали. Това са опасните вещества, образуващи се в организма под действието на отровите от околната среда.

За засилване на имунната система се приема по следната схема - 1 с.л. оцет и 1 с.л. мед се смесват в чаша вода. Може да се пие преди или след ядене, като в първия случай пречиства и кръвоносната система.
За лечение се приема 3 пъти на ден в продължение на 15 дни. Следващите 15 дни се пие два пъти на ден. После може да се пие по веднъж на ден профилактично.

Подуване и болки във вратните жили. Смесват се добре 100 г ябълков оцет, 6-7 глави счукан чесън и 150 г свинска мас. Със сместа се правят лапи до оздравяване.
Зъбобол. Смесват се 50 г чист ябълков оцет, 5 г стипца, 3 г нишадър и 10 г сол. Всичко се вари около 10 минути. Употребява се за жабурене.
Болки в гърлото. През час се прави гаргара със затоплен и леко разреден, а може и неразреден, ябълков оцет.

Синузит. 6 - 7 листа бръшлян се варят в 100 г ябълков оцет, докато оцетът остане наполовина. Захлупената отвара стои на студено цяла нощ. На сутринта се прецежда и налива в шише. Съхранява се на тъмно и хладно. Вечер преди лягане се поставят по 1-2 капки в ноздрите.
Кръвотечение от носа и кървящи хемороиди. Вземат се 1 път дневно, а при нужда до 3 пъти, 2 ч.л. ябълков оцет в 1 ч.ч. вода.

Разширени вени. Сутрин и вечер да се натриват леко около 5 минути с памуче, потопено в ябълков оцет. Успоредно с това да се изпиват 2 ч.л. ябълков оцет, разтворен в 1/2 ч.ч. вода. Също така се накисват лозови листа в ябълков оцет. След 2 часа се изваждат и се налагат върху разширените вени. Превързват се. Така се нощува.
Болки в мускулите. 50 г ябълков оцет се смесва с 300 г чист зехтин. 3 пъти дневно цялото тяло се разтрива със сместа.
Натъртване. Хляб се потопява в ябълков оцет и се превързва на засегнатото място. Сменя се 2 - 3 пъти дневно.

Навехване. Разбъркват се добре 2 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. отвара от ким, 1 ч.л. терпентин и 1 жълтък. Плътно се намазва болното място и се превързва с ленена кърпа.
Малария. Смесват се по 100 г ракия от 45° и 50 г чист ябълков оцет. Пие се по 1 к.ч. 20 минути преди хранене. Приема се 4 - 5 дена.
Шипове. Накисва се черен хляб в ябълков оцет и се прави загряващ компрес. Лежи се няколко часа. След сваляне на компреса болното място се завива с вълнен шал.
Лошо храносмилане. 1 ч.л. ябълков оцет се разтваря в 1 ч.ч. газирана вода. Прави се след всяко ядене до подобряване на състоянието.

Ухапване от насекомо. Компрес с ябълков оцет веднага спира болката и отокът спада.
Напрегнатост и страх. Всяка сутрин след ставане от леглото е добре да се изпива смес от 2 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.ч. чай от трънки (1 супена лъжица трънки се запарват в 200 г кипяща вода). Лечението продължава 20 дни.
Физическо и умствено натоварване. 2-3 пъти дневно се пие смес от 1 с.л. ябълков оцет и 100 г вода. Същото помага при главоболие и високо кръвно налягане. Може да се добавят и 1-2 ч.л. мед.

Екзема. Лекува се успешно, ако болното място се кисне вечер преди лягане в чист ябълков оцет в продължение на 30-40 минути. След няколко дена екземата се изчиства.
При виене на свят, сърцебиене и главоболие помага оцетният компрес. При възпаление на дробовете и припадък - натриването с оцет. При сляп цирей - компрес с вода и оцет.
Лишеите и старческите петна изчезват след мазане с ябълков оцет. При ревматични и ставни болки болните места трябва да се накиснат в гореща вода и оцет или просто да се натрият с оцет.

Ябълковият оцет е едно от най-евтините и ефикасни средства за справяне с досадните гъбички между пръстите на краката. За целта се правят бани на краката в разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1. Краката трябва да се накисват в продължение на 30 минути сутрин, обед и вечер.

Срещу акне може да се направи маска с 1 част зелена глина с 2 с. л. ябълков оцет. Добавя се малко вода и се разбърква, докато глината стане на гъста кашичка. Маската се нанася върху лицето и се оставя за 15-20 минути, докато изсъхне. Изплаква се със студена вода.
Възпалени синуси. Оцетната киселина помага за разреждане на слузта, като унищожава гъбичките, които я образуват. За целта сипете 2 чаши ябълков оцет в тенджера и към него добавете 6 чаши вода. Сложете на котлона, докато кипне, след това  намалете температурата. Сложете кърпа над главата си и вдишвайте изпаренията.

Как се приготвя ябълков оцет
Хубави, свежи сладки ябълки се измиват и се почистват от дръжките и изгнили и червясали части. Не се белят и сърцевината не се отстранява, както и семките. С подходящ уред се смилат на ситно или настъргват с ренде.
Оставят се в голям съд в зависимост от количеството на топло за около 40 дни, покрит с марля или тензух, трябва да има достъп до въздух. Всеки ден се разбърква. Готовата смес се прецежда през тензух и полученият оцет се оставя още 30 - 40 дни да престои и да се утаи.
Най-полезният оцет е този, който се консумира с утайката, но ако искате да получите бистър оцет, след утаяването може с помощта на тънък маркуч да извлечете само бистрата част и да налеете в бутилки.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки