Сред овошките през октомври


Сред овошките през октомври
30 Септември 2014, Вторник


През октомври чрез качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия в овощните градини може да се ограничи разпространението на редица болести

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

и неприятели по плодните дръвчета.
Чрез есенната оран се унищожават зимуващите в почвата причинители на болести (струпясване, червени листни петна и др.) и неприятели (плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и др.). Почвообработките в овощните градини се извършват на различна дълбочина в зависимост от типа на подложките на овощните култури. При силно растящи подложки и по-дълбоко разположена коренова система есенната оран се извършва на по-голяма дълбочина (25-35 см), а при слаборастящите – не по-дълбоко от 10-20 см.

През есента растителните остатъци, закържавелите дървета, загнилите и мумифицирали плодове трябва своевременно да се унищожават, тъй като те са благоприятна среда за презимуване на много патогени и вредители.
В началото на октомври при крушата при установяване наличие на крушов пъпкопробивач, при плътност над икономическия праг на вредност (5-6 бръмбара на дърво), се препоръчва третиране с някои от посочените инсектициди. Нуреле Дурсбан – 0,06%, Вазтак нов 100 ЕК – 0,02%, Карате Зеон – 0,02%, Децис 2,5 ЕК – 0,03% и др.

Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките и повредите се откриват чак през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна. 
През октомври в ябълковите и крушовите насаждения, след прибиране на плодовете, преди листопада, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове, след листопада се извършва пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравост по прасковата,  сачмянка и ранно кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.
Растежът и плододаването на овощните култури през следващите години до голяма степен зависи от есенното торене.

Фосфорните и калиевите торове (60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат) се внасят в почвата с дълбоката оран (35-40см) през 3-4 години. През есента се внася от ¼  до 1/3 от предвидената норма (15-20 кг/дка ) азотен тор. При наличие на оборски тор препоръчителната норма е 4-6 тона на декар.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки