Скъсяват процедурата за компенсиране на щетите от синия език


Скъсяват процедурата за компенсиране на щетите от синия език
30 Септември 2014, Вторник


Да се улеснят изискванията за доказване броя на починалите животни от син език, се договориха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните


проф. Пламен Моллов и зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков.
В помощ на земеделските производители, които декларират това форсмажорно обстоятелство за изгубени глави добитък в стадата, агенцията ще предоставя на фермерите, а при нужда и на фонда, акт по образец за обезщетение на умрели или убити животни.
Документът се издава съгласно Закона за хуманно отношение към животните. В него са отразени всички необходими реквизити, с които стопанинът може да докаже щетите за фермата си.

В акта се вписват трите имена на земеделския стопанин, животновъдният обект с ветеринарен регистрационен номер, ушната марка на животното, както и данни от каква болест е умряло. За стопаните, които вече са подали заявление за броя починали животни, Агенцията по безопасност на храните ще предостави акта по служебен път на ДФ „Земеделие“.

На 2 октомври изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни от болестта син език. Това се отнася за кандидатите по линия на директните плащания за кампания 2014, кандидатствали за субсидиране по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Всички заявени случаи в ДФ „Земеделие“, свързани с изгубени животни при епидемията, ще бъдат разглеждани като получили се при извънредни обстоятелства. Това означава, че по време на проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а на стопаните не ще се налагат санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за директни плащания за 2014 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки