Тонове земеделска продукция стои неприбрана на полето


Тонове земеделска продукция стои неприбрана на полето
30 Септември 2014, Вторник


125 млн. евро е общият бюджет за обезщетяване на земеделските производители за всички държави членки на ЕС


Земеделските производители, одобрени за участие в извънредния механизъм за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, ще получат обезщетения както за неприбрана от полето, така и за изтеглена от пазара продукция заради руското ембарго.
В областните дирекции на ДФ „Земеделие“ се приемат искания за прилагане  на  мерките „Изтегляне от пазара“ и „Небране“. Те могат да бъдат подавани само от производителите, които са получили потвърждения от Министерството на земеделието и храните на заявено намерение за участие..

Исканията се внасят по регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите. При попълване на формуляра се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне.
Описват се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията.
Плодовете и зеленчуците по тази мярка могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода.

Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката „Небране“ е нужно да се запише кога ще бъдат унищожени насажденията в полето.
Важно е датата, която се вписва за изпълнение на дейностите по двете мерки, да бъде до 15 октомври 2014 г.
Техническият инспекторат на ДФ „Земеделие“ ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. След проверките, при изрядно изпълнение на посочените дейности, земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане.

Сроковете за тях ще бъдат определени допълнително със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, но не по-късно от 15 октомври 2014 г., а субсидиите ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.
Общият бюджет по мерките „Изтегляне от пазара“ и „Небране“ за всички държави членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини.

С тези средства ще бъдат подпомогнати производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки