Музеят в Черноморец отвори врати


Музеят в Черноморец отвори врати
29 Септември 2014, Понеделник


Във вторник в Черноморец официално бе открит най-новият и най-младият музей в Бургаска област, събрал под покрива си  забележителна експозиция.

Автор: Яна Славянска

Тя е подредена в три направления, озаглавени „Черноморец-хилядолетно начало”, „Бургаският залив – кръстопът на цивилизации” и „Етнография”.
Голяма част от находките, изложени в залите на прекрасното здание, построено специално за целта по европейски проект на стойност почти 1 милион лева,  са предоставени от историческите и археологически музеи в Бургас, Средец, Поморие, Несебър и Созопол. В продължение на 5 години разглеждането на експозициите ще бъде безплатно за посетителите.

Голямата изложбена площ в двуетажната музейна сграда в Черноморец е приютила разнообразни артефакти, много от които са открити по време на наземните и подводни археологически разкопки на полуостров Акин и крепостта Акра, извисяваща се над морския нос.

Цели две години продължиха проучванията на археолозите на това място, намиращо се в непосредствена близост до малкото черноморско градче. Те бяха ръководени от зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) доц. Иван Христов, който в момента работи на друг близък до Черноморец обект, намиращ се на полуостров Хрисосотира (популярен сред тукашните жители като местността Червенка). През VI век там е изградена много мощна крепостна стена, обграждала малко византийско градче, създадено по времето на император Юстиниян Велики.

Това, което бъде открито при тези разкопки, по решение на екипа на НИМ, съгласувано с директора на институцията проф. Божидар Димитров, ще бъде дарено на музейната сбирка на Черноморец, а част от находките ще станат притежание и на созополския музей.
Всичко това несъмнено ще обогати колекцията на новото културно-историческо средище в Черноморец и ще направи курортното градче много по-привлекателно за почиващите в него.

Защото в близко бъдеще то вече ще може да им предложи една атрактивна алтернативна туристическа обиколка на археологическите обекти в околностите му –  крепостта Акра, останките на подводното селище – тържище в залива Вромос и укреплението в местността Червенка, а финалният акорд ще бъде поставен с разглеждането на интересните експонати, изложени в новооткрития тукашен музей.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки