Археолози от Добрич се натъкнаха на съкровище


Археолози от Добрич се натъкнаха на съкровище
Ценното съкровище преди почистването му
29 Септември 2014, Понеделник


Пълна с монети амфора бе изровена сред останките на древна крепост край добруджанското село Дебрене

Автор: Пламен Николов

Археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич този път успяха да изпреварят иманярите и се натъкнаха на истинско съкровище, оцеляло непокътнато от техните набези. Невероятната находка е открита при разкопките на късноримската и средновековна крепост в местността Славната канара край добруджанското село Дебрене.

На 16 септември 2014 г., още в началото на работния ден, главният уредник в отдел „Археология” на РИМ – Добрич Добри Добрев попада на много добре запазена малка амфора от ранновизантийския период, с пукнатина по средата. Когато вадят керамичния съд от земята, се разбира, че той е пълен догоре със старинни монети.
Парите са бронзови, от най-ниския номинал за времето си. Специалистите смятат, че са се натъкнали на дарохранителницата от базиликата в крепостта. В старинния съд вероятно е била събирана от миряните лептата за храма. Амфората вероятно е била заровена в земята по време на нашествията на хуни, авари и славяни в края на VІ и началото на VІІ век.

Монетите от съкровището бяха изброени в присъствието на журналисти и се оказа, че са точно 1202. Толкова голяма колективна находка от дребни пари от този номинал не е откривана досега при разкопки в България. Предстои древните номизми да бъдат реставрирани, както и съдът, в който са били укрити. Тогава със сигурност ще може да се определи и датировката им. Засега археолозите предполагат, че се касае за времето след монетната реформа на император Анастасий, управлявал Източната Римска империя от 491 до 518 г.

Крепостта в местността Славната канара е построена вероятно през ІV век и е съществувала през късноримския, ранновизантийския и старобългарския период. Била е разрушавана три пъти – при набезите на хуни, авари и славяни и при византийското нашествие по българските земи в края на ХХ век. Стените са запазени на височина до 2 м, добре е съхранен и ровът, който е бил дълбок 10 м.

Досега отчасти са проучени базиликата, една от портите и част от стената. Бъдещите разкопки ще поднесат още изненади, убеден е археологът Боян Тотев. „Попаднахме на десетки иманярски изкопи и ако не се бе намерило финансиране за тези разкопки, вероятно нямаше да имаме шанса да се радваме на тази уникална находка – коментира откривателят й Добри Добрев.
Местните хора разказват, че самата славна канара, която е дала името на местността, е била взривена преди години от иманяри, търсещи митично хайдушко съкровище.

Ценна придобивка за фонда на Регионалния исторически музей в Добрич са и три дълги римски меча – спати. С тях са били въоръжени римските кавалерийски части, охраняващи дунавската граница. Хладните оръжия вероятно са от ІІІ век. Те са дарени от местен жител, който ги е открил при обработването на земеделската си земя край Дебрене. Човекът обаче пожелал анонимност, защото се притеснява да не бъде тормозен от иманярите.

Тазгодишните разкопки в местността Славната канара станаха възможни благодарение на осигуреното финансиране от Община Добрич в размер на 20 000 лв. Зам.-кметът Дико Иванов обеща да се търсят варианти за осигуряване на средства за консервация на обекта и за продължаване на разкопките през следващото лято. Ще бъде подсигурена постоянна охрана, за да се предпази крепостта от иманярски набези, особено след откриването на толкова ценна находка.

След приключване на разкопките районът ще бъде социализиран. Той има потенциал да се превърне в изключително привлекателна туристическа атракция и предпочитано място за отдих не само на добруджанци, а и на чуждестранни туристи.


Римските мечове

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки