Асен Блатечки е „око под наем”


Асен Блатечки е „око под наем”
Кратката пиеса (час и двадесет минути) преминава в истерично вихрено темпо
29 Септември 2014, Понеделник


Веселата комедия на Питър Шафър на бургаска сцена

Автор: Веселин Максимов

Асен Блатечки е звездата в пиесата „Око под наем”, чиято премиера е на 8 октомври в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Другите представления са на 9 и 31 октомври. Партнират му неговите приятели Ива Папазова и Стефан Иванов. Постановката на романтичната комедия от Питър Шафър е дело на директора на театъра Борислав Чакринов.

„Око под наем” разказва за младо семейство с проблеми, в което съпругът (Иванов) наема частен детектив (Блатечки), за да следи неговата съпруга (Папазова). За своята роля популярният актьор сподели, че се опитва да направи „компилация между инспектор Дюдю, детективите Монк и Коломбо плюс мистър Бийн” и тази амбициозна идея го забавлява много.

„Аз си имам простичка собствена теория. Тя е, че театър трябва да се прави с приятели. И гледам винаги да се съобразявам с нея”, изповяда любимецът на публиката. Тази негова идея напълно се припокрила с избора от режисьора Чакринов на Стефан Иванов и Ива Папазова.
Блатечки дори отиде много по-напред в радостта си и обяви, че очаква всеки момент младият му колега „да избухне и да стане изключително известен у нас, защото вече е натрупал доста опит и умения”.

С присъщото си постоянно чувство за хумор и ироничен поглед към всичко, което му се случва, Чакринов обясни защо в афиша не са обозначени авторът на музиката към спектакъла и сценографът.
Декорите той определи като „изглеждащи скъпи, без изобщо да са скъпи” и обяви, че са плод „на усилията на всички”, каквото и да означава това. Едва ли всеки от трупата е хванал чука и пироните, но факт е, че работата е свършена доста добре, както се видя от представения пред репортери откъс от пиесата.

„Кой управлява всъщност живота ни? Доколко добрите или лоши неща, които ни се случват, зависят от нас самите? Вярно ли е, че над всеки от нас бди ангел хранител? И как всъщност изглеждат ангелите? Възможно ли е, както е според Питър Шафър, този ангел да се яви в живота ни в образа на нелеп частен детектив, абсурден, неорганизиран, патетичен, но всъщност много симпатичен?”

Ето на тези въпроси дава отговор прекрасният текст на носителя на „Оскар” за най-добър оригинален сценарий за киношедьовъра на Милош Форман „Амадеус”.
Симпатягата Асен Блатечки и младите му колеги Ива Папазова и Стефан Иванов пък са се постарали да го усетят и представят за любителите на Мелпомена от Бургас максимално най-хубаво.


Младият татко Асен Блатечки изглежда тъжен и вглъбен, но в пиесата се вихри на максимална скорост Ива Папазова и Стефан Иванов партнират отлично на звездата

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки